Montaż Spartan Pro HE924

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
BrisingR

Użytkownik

Montaż Spartan Pro HE924

Post27 lut 2015, 14:28

Witam, byłem zmuszony wymienić chłodzenie w komputerze, więc zakupiłem HE924. Podczas montowania pojawił się problem, gdyż na płycie mam 2 możliwości montażu, na 2 sockety. Sądziłem, że mój sprzęt działa na 775. Mówiąc wprost chłodzenie jest krzywo po zamontowaniu. Ramka chłodzenia dała się dopasować tylko tak jak na zdjęciach poniżej. Czy tak może to być czy musi być równo? Boje się trochę o procesor, że nie będzie do końca pokryty radiatorem, ale póki co temperatury są w normie.

Sprzęt:
P67Pro3
2500k I5
Spartan Pro HE924v2

Zdjęcia:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Montaż Spartan Pro HE924

Post27 lut 2015, 15:43

A co to za manewry tutaj :D
Kosz jest źle zamocowany, powinien być w białych dziurkach na Twojej płycie głównej, do tego masz jeszcze regulację na tych białych kołkach.
Obrazek
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

BrisingR

Użytkownik

Montaż Spartan Pro HE924

Post27 lut 2015, 16:03

AH czyli powinienem ustawić na 1155? Bo z tego co podałeś tutaj mam na 775, muszę odsunąć plastiki od środka? Dlatego nie mogłem zamontować kosza prosto, był źle ustawiony socket? A jeszcze pytanie do pasty skoro będę musiał jeszcze raz smarować. Rozciągnąć ją po całym procku czy tylko jakaś kropka lub X. Chodzi mi o to, żeby pasta nie rozeszła się na boki po przyłożeniu radiatora.

Edit: Ten dodatkowy pręcik jest po to aby zamontować jeszcze jeden wentylator tak? Gdyż zostały mi 2 dodatkowe.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Montaż Spartan Pro HE924

Post27 lut 2015, 16:33

BrisingR pisze:czyli powinienem ustawić na 1155?

Tak

BrisingR pisze:musze odsunać plastiki od srodka?

Tak

BrisingR pisze:Rozciągnąc ją po całym procku czy tylko jakas kropka lub X.

Jak nie masz wprawy proponuję rozprowadzić wtedy na pewno nie wypłynie, tylko teraz trzeba wyczyścić zarówno procesor jak i radiator z poprzedniej pasty. Ja używam do tego celu spirytusu salicylowego dostępnego w aptekach za ok 2-3 zł i ręcznika papierowego.

BrisingR pisze:Ten dodatkowy pręcik jest po to aby zamonotować jeszcze jeden wentylator tak? Gdyż zostały mi 2 dodatkowe.

Tak, dają dwa zapasowe jeszcze :)

BrisingR

Użytkownik

Montaż Spartan Pro HE924

Post27 lut 2015, 16:36

Nie uważasz iż właśnie jak rozprowadzę po całości to wtedy może wypłynąć jak przycisnę radiator? Myślę, że użyje zmywacza do paznokci, powinno być ok ;)

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Montaż Spartan Pro HE924

Post27 lut 2015, 16:59

To czy pasta wypłynie to zależy tylko i wyłącznie od umiejętności, jak masz jakąś swoją metodę to ją zastosuj, sprawdzałem wiele metod i moją ulubioną jest na dwie kreski lub serduszko :mrgreen: A przy boxowym chłodzeniu Intela tylko na ziarenko grochu nakładam zawsze.

Zmywacz do paznokci może być, tylko pozostawia nalot i trzeba jeszcze na koniec na sucho poszorować szmatką czy tam papierem jakimś :)

BrisingR

Użytkownik

Montaż Spartan Pro HE924

Post02 mar 2015, 15:56

Dziękuje za pomoc, poprawilem chłodzenie. Oto temperatury po godzinie katowania: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Montaż Spartan Pro HE924

Post02 mar 2015, 23:10

No to przyjemne.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”