Mam starą, przewodowa, kulkowa mysz della, jest super od lat, ale niestety ps/2, raczej wypada ominac przejsciowke ps/2-usb by pracowala na nowym laptopie, wiec chyba juz pora na optyczna usb, zdecydowanie przewodowa.
Nie mam w zwyczaju w takie drobiazgi pakowac bzdurnej kwoty, wiec allegrowo obejrzalem ceny i wychodzi na to, ze rzad 30, 40 zl to jest to.
Mozecie z czystym sumieniem polecic cos sprawdzonego, dzialajacego bez problemow, na roznorodnych podlożach? Klawisz lewy, prawy, jakies kolko pracujace jako trzeci przycisk - do takiej przywyklem...
Ktory producent jest "w punkt"? I co od niego?
mysz przewodowa optyczna do laptopa - ale jaka?
- covo
- seba86mu
Jeżeli chodzi o przewodową w tym przedziale cenowym polecam mysz laserową:
=> Genius NetScrool 220 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zalety, to przełączana rozdzielczość 800dpi / 1600dpi, żywotność (korzystałem z niej 3,5 roku, teraz używa jej mój tata już chyba rok, ja przesiadłem się na Logitech M515), elegancja, bardzo dobra praca rolki, ciche klawisze, solidnie i precyzyjnie wykonana. Z ciekawostek dodam, że nawet po 4,5 roku użytkowania napis Genius na myszce nie starł się.
Zalety, to przełączana rozdzielczość 800dpi / 1600dpi, żywotność (korzystałem z niej 3,5 roku, teraz używa jej mój tata już chyba rok, ja przesiadłem się na Logitech M515), elegancja, bardzo dobra praca rolki, ciche klawisze, solidnie i precyzyjnie wykonana. Z ciekawostek dodam, że nawet po 4,5 roku użytkowania napis Genius na myszce nie starł się.
- covo
seba86mu pisze:Jeżeli chodzi o przewodową w tym przedziale cenowym polecam mysz laserową:
dzieki, zdaje sie, ze o takie cudo mi chodzilo

oczywiscie mysz USB? no jednak nie, niestety czlowiek na allegro powiedzial, ze koncowka okragla, nie usb
a pytalem o usb

nigdy nie uzywalem optycznej:
1.
rozdzielczosc.... o co chodzi z mozliwoscia jej przestawienia? jakie znaczenie praktyczne ma rozdzielczosc? - czulosc na ruch po podlozu? na szerokosc "gestu"? W kulkowej mialem bardzo standardowa, akceptowana przeze mnie ergonomicznie czulosc kursora, regulowalem jako szybciej/wolniej
teraz doczytalem: zdaje sie,ze chodzi o rozdzielczosc monitora... U mnie 1366 x 768 ....
2.
zawsze mialem do kulkowej wiadomo co - bardzo ok podkladke. Chodzi mi o to, zebym nie mial jakichs bardzo dziwnych wymagan co do podloza. Czy musi pracowac na podkladce specjalnej? Czy tylko moze, ale nie musi, za to musi byc podloze specjalnej jakosci? Bo ja pracuje w roznych warunkach, pod laptopem obrusy, albo gladkie drewno stolu, takie tam banalnosci i zawsze wyrownywala sprawe podkladka pod kulkowa, sprawa byla oczywista.
- seba86mu
Tutaj jest wersja z USB:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie, to nie chodzi o rozdzielczość monitora
Czym wyższa rozdzielczość DPI (Dots Per Inch - punkty na cal) sensora myszki, tym wyższa jej precyzja / czułość.
W przypadku Genius NetScrool 220 masz możliwość wyboru pomiędzy 800dpi a 1600dpi.
Przy wyższej rozdzielczości kursor porusza się szybciej / dynamiczniej, jego precyzja jest większa.
Analogicznie, przy rozdzielczości niższej kursor porusza się wolniej.
Zalety rozdzielczości 1600dpi zauważysz np. w grach akcji.
Są również myszki z dużo wyższą rozdzielczością, np. 3000dpi czy 4000dpi, ale w tym przedziale cenowym takiej nie dostaniesz.
Myszka laserowa będzie pracować zarówno z podkładką, jak i bez podkładki.
Nie musi to być żadna podkładka specjalna. Może być zwykła "szmaciana", jak i każda inna.
Na gładkim obrusie i blacie od stołu myszka działać będzie, jednak wiadomo, że takowe podłoże posiada załamania, nie jest idealnie płaskie, a takie niedogodności mogą wpłynąć na jakość działania myszki optycznej / laserowej.
Na pytanie czy myszce optycznej / laserowej potrzebna jest podkładka podręcznikowej odpowiedzi nie ma.
Znam osoby, które całe życie z myszą optyczną / laserową pracują bez podkładki i znam te, które całe życie mają podkładkę. Nikt z nich na ten aspekt nie narzeka.
covo pisze:teraz doczytalem: zdaje sie,ze chodzi o rozdzielczosc monitora... U mnie 1366 x 768 ....

covo pisze:1.
rozdzielczosc.... o co chodzi z mozliwoscia jej przestawienia? jakie znaczenie praktyczne ma rozdzielczosc? - czulosc na ruch po podlozu? na szerokosc "gestu"? W kulkowej mialem bardzo standardowa, akceptowana przeze mnie ergonomicznie czulosc kursora, regulowalem jako szybciej/wolniej
Czym wyższa rozdzielczość DPI (Dots Per Inch - punkty na cal) sensora myszki, tym wyższa jej precyzja / czułość.
W przypadku Genius NetScrool 220 masz możliwość wyboru pomiędzy 800dpi a 1600dpi.
Przy wyższej rozdzielczości kursor porusza się szybciej / dynamiczniej, jego precyzja jest większa.
Zalety rozdzielczości 1600dpi zauważysz np. w grach akcji.
Są również myszki z dużo wyższą rozdzielczością, np. 3000dpi czy 4000dpi, ale w tym przedziale cenowym takiej nie dostaniesz.
covo pisze:2.
Chodzi mi o to, zebym nie mial jakichs bardzo dziwnych wymagan co do podloza. Czy musi pracowac na podkladce specjalnej? Czy tylko moze, ale nie musi, za to musi byc podloze specjalnej jakosci?
Myszka laserowa będzie pracować zarówno z podkładką, jak i bez podkładki.
Nie musi to być żadna podkładka specjalna. Może być zwykła "szmaciana", jak i każda inna.
covo pisze: Bo ja pracuje w roznych warunkach, pod laptopem obrusy, albo gladkie drewno stolu, takie tam banalnosci i zawsze wyrownywala sprawe podkladka pod kulkowa, sprawa byla oczywista
Na gładkim obrusie i blacie od stołu myszka działać będzie, jednak wiadomo, że takowe podłoże posiada załamania, nie jest idealnie płaskie, a takie niedogodności mogą wpłynąć na jakość działania myszki optycznej / laserowej.
Na pytanie czy myszce optycznej / laserowej potrzebna jest podkładka podręcznikowej odpowiedzi nie ma.
Znam osoby, które całe życie z myszą optyczną / laserową pracują bez podkładki i znam te, które całe życie mają podkładkę. Nikt z nich na ten aspekt nie narzeka.
- XMan
Jak kto woli, ja nie używam żadnej podkładki.
Brak problemów, wygodniej i do tego porysowane biurko
Na ten temat więcej:
bez-cenzury/podkladka-pod-mysz-czy-jest-uzywana-dzisiaj-t16691.html?hilit=podk%C5%82adka
Brak problemów, wygodniej i do tego porysowane biurko

Na ten temat więcej:
bez-cenzury/podkladka-pod-mysz-czy-jest-uzywana-dzisiaj-t16691.html?hilit=podk%C5%82adka
- covo
seba86mu pisze:covo pisze:teraz doczytalem: zdaje sie,ze chodzi o rozdzielczosc monitora... U mnie 1366 x 768 ....
zainspirowalem sie tym:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
i opisem, ktory byc moze opacznie zrozumialem:
"Posiada też unikalną możliwość regulacji rozdzielczości w dpi pomiędzy wartościami 1600 a 800 dpi, by dopasować pracę myszy do wyższych rozdzielczości ekranu 1024x768 pikseli i 600x 800 pikseli, co umożliwia rozbudowę sprzętu bez jakichkolwiek problemów."
seba86mu pisze:Przy wyższej rozdzielczości kursor porusza się szybciej / dynamiczniej, jego precyzja jest większa.
a, czyli to, co mialem przy regulacji szybciej/wolniej z mysza kulkowa

seba86mu pisze:Są również myszki z dużo wyższą rozdzielczością, np. 3000dpi czy 4000dpi, ale w tym przedziale cenowym takiej nie dostaniesz.
mam standardowe wymagania, czyli chodzi mi o klasyczna sprawosc myszy, jak w dotychczasowej kulkowej - to polecana przez Ciebie wystarczy w zupelnosci. Mam nadzieje...
Problem w tym, ze jak napisalem juz:
czlowiek ze sklepu na allegro powiedzial - zadzwonilem, warszawa - ze ta mysz ma koncowka okragla ps/2, nie usb
a pytalem tutaj o usb, taka mam mozliwosc w laptopie

- seba86mu
covo pisze:roblem w tym, ze jak napisalem juz:
czlowiek ze sklepu na allegro powiedzial - zadzwonilem, warszawa - ze ta mysz ma koncowka okragla ps/2, nie usb
a pytalem tutaj o usb, taka mam mozliwosc w laptopie
Podałem Ci przecież w poprzednim poście link do tej myszki z interfejsem USB:
W opisie aukcji wyraźnie napisane jest, że posiada wtyczkę USB.
Do tego gościa dzwoniłeś ?
Są dwa modele tej myszki - jeden na PS/2, druga na USB.
- covo
seba86mu pisze:Podałem Ci przecież w poprzednim poście link do tej myszki z interfejsem USB:
W opisie aukcji wyraźnie napisane jest, że posiada wtyczkę USB.
Do tego gościa dzwoniłeś ?
Są dwa modele tej myszki - jeden na PS/2, druga na USB.
moj blad, moja blad: Twoj poprzedni link jest zbiorczym na allegro dla "genius netscroll 220" i listuje oczywiscie takze mysz na usb, ale ja z rozpedu "pomyslalem" jak zobaczylem liste tych myszy, ze jest sprzedawana rodzajowo jedna mysz, przefiltrowalem tylko na w-wę i padlo na kogos, kto ma akurat ps/2 i... final znany

oczywiscie ten powyzszy link juz jest na konkretna mysz USB, skontaktuje sie z nimi, szkoda, ze nie są pod nosem,w-wa

ale moze jeszcze poszukam gdzies na ceneo na przyklad, moze wyrzuci jakis sklep w-wski,,,
dzieki za podpowiedz.
- XMan
@covo:
Masz już wystarczającą ilość postów i najwyższy czas zapoznać się z regulaminem:
Regulamin forum oraz serwisu hotfix.pl
Brak zaleceń Moderacyjnych będzie skutkować następnym razem ostrzeżeniem,
XMan.
Masz już wystarczającą ilość postów i najwyższy czas zapoznać się z regulaminem:
Regulamin forum oraz serwisu hotfix.pl
7. Na forum używamy polskiej pisowni, uwzględniając stosowanie polskich znaków diakrytycznych (ą, ę, ć, ż, ź, ł, ę, ś, ó). Zdania powinny być wolne od błędów ortograficznych, zawierać odpowiednią formę stylistyczną i składniową, nie zapominając o znakach przestankowych.
Brak zaleceń Moderacyjnych będzie skutkować następnym razem ostrzeżeniem,
XMan.
- covo
seba86mu pisze:Jeżeli chodzi o przewodową w tym przedziale cenowym polecam mysz laserową:
mam już, wydaje się znakomita, chodzi super.
Oczywiście bez dodatkowego sterownika, ale podpytam:
miałeś jakiś specjalny ster. od Genius, co to „usprawnia” jeszcze bardziej? coś w stylu GENIUS-NetScroll-Mouse-Series-Driver?

Rozumiem, ze wybór miedzy 800,a 1600 dpi odbywa się automatycznie przy wyborze szybkości kursora, via panel ster. > mysz, innej możliwości nie widzę.
W laptopie miałem pewien problem, dosyć szeroko znany, mianowicie:
w czasie pisania nagle przeskakiwał w losowe miejsce znacznik (nie kursor) pisania i zaczynało wstawiać tekst w tym losowym miejscu, i zanim się człowiek zorientował, to już sporo napisał w miejscu bez sensu. Niby dla touchpada w moim laptopie - Elan Smart-Pad - jest sterownik i jest (rożnie jest nazywana) opcja regulowana, zabezpieczająca przed takimi wypadkami (opcja Palm-Tracking), ale to średnio działa. Pewnie dlatego, ze ta opcja dotyczy przypadkowych muśnięć touchpada, a zdecydowanie nie one były przyczyną wariowania znacznika pisania.
Może mysz genialna zadziała lepiej z opcja wyłączania pada, gdy jest podpinana...
Ostatnio zmieniony 04 lip 2012, 23:12 przez covo, łącznie zmieniany 1 raz.
- seba86mu
covo pisze:miałeś jakiś specjalny ster. od Genius, co to „usprawnia” jeszcze bardziej? coś w stylu GENIUS-NetScroll-Mouse-Series-Driver?
Mysz nie wymaga żadnego dodatkowego sterownika. Działa na sterowniku systemowym.
covo pisze:Rozumiem, ze wybór miedzy 800,a 1600 dpi odbywa się automatycznie przy wyborze szybkości kursora, via panel ster. > mysz, innej możliwości nie widzę.
Dokładnie nie pamiętam, ale zmiana rozdzielczości myszki następuje po wciśnięciu równocześnie trzech klawiszy: prawy + lewy + rolka.
- covo
seba86mu pisze:zmiana rozdzielczości myszki następuje po wciśnięciu równocześnie trzech klawiszy: prawy + lewy + rolka.
a faktycznie, gdy działam, jak opisałeś, to powyższa operacja spowalnia/przyspiesza kursor, chociaż nadal w "panel ster > mysz" widzę tą samą szybkość wyznaczoną suwakiem. Czyli gdy spowalnia, to zmniejszam rozdzielczość. Rozumiem.
dzięki.
- seba86mu
covo pisze:Czyli gdy spowalnia, to zmniejszam rozdzielczość. Rozumiem.
dzięki.
Tak, wolniejszy kursor, to 800dpi, szybszy, to 1600dpi, a w ustawieniach myszy w Panelu sterowania możesz dodatkowo regulować szybkość kursora.
-
Dokładnie tak, możesz ustawić mniejszą rozdzielczość, większą szybkość samego kursora, co jest wg mnie najbardziej optymalnym rozwiązaniem.
- covo
seba86mu pisze:Mysz nie wymaga żadnego dodatkowego sterownika. Działa na sterowniku systemowym.
mój znajomy, który kupił taką samą mysz, podpytał Geniusa co oni tam mają specjalnego dla tej myszy oprócz sterów systemowych

"(...) You can download the driver from the following link:
Genius Customer Service Department
- nie patrzyłem co to za cudo, zdaje się, że z 80 MB, ale melduję

-
- Reklama