Na dzień dziszejszy

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
heros1303

Stały bywalec

Na dzień dziszejszy

Post28 sie 2013, 10:07

Witam. Mam takie małe pytanie. Co prawda nie myślałem jeszcze nad tym jeszcze. Bo chciałbym się dowiedzieć w jaki odpowiedni sposób na dzień dzisiejszy można by upgrade'ować mój konfig. Zakładając że można coś zostawić z obecnego oraz odpowiednio sprzedać? Oraz jeśli można przy okazji prosić o jakieś wyliczenie na oko o ile wydajność wzrośnie?

Mój sprzęt to:
Płyta: Gigabyte GA-MA69VM-S2(f10e)
Ram: 3gb z tym że trochę pomieszane :)
Dysk: 320gb sata
Napęd : dvd rom bez recordu
Procesor : Athlon II X3 455
Chłodzenie : Silentium PC Spartan HE923
Grafika: Gainward GF GTS 250 1gb
Zasilacz : Chieftec 500W
Czy jak bym miał sprzedawać mogę sprzedać win7 z płytą? Bo OEM jest do niej przypisany?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Na dzień dziszejszy

Post28 sie 2013, 10:36

Napisz jaką posiadasz płytę główną.

heros1303 pisze:Czy jak bym miał sprzedawać mogę sprzedać win7 z płytą? Bo OEM jest do niej przypisany?

Jeżeli sprzedawałbyś cały zestaw możesz wtedy sprzedać system razem z zestawem.
Osobno systemu nie możesz sprzedać.

heros1303

Stały bywalec

Na dzień dziszejszy

Post28 sie 2013, 11:05

Napisałem na samej górze :D(Gigabyte GA-MA69VM-S2 F10e). Myślałem sprzedać z płytą główną gdyż mam w nim OEM system. Bo na nowej płycie by się dało korzystać. Jednak jak wiemy jest to trochę nie zgodne z prawem. Trochę szkoda że nie dałem więcej i nie wciąłem boxa:/

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Na dzień dziszejszy

Post28 sie 2013, 11:27

heros1303 pisze:Napisałem na samej górze :D

No fakt, najciemniej pod latarnią :P

Twoja płyta maksymalnie obsłuży procesor AMD Phenom II X4 955 (3,2GHz), ale tylko o współczynniku TDP 95W, bo niestety ten popularniejszy o współczynniku TDP 125W obsługiwany nie jest.
Kartę graficzną mógłbyś zmienić przykładowo na AMD Radeon HD6850:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jeżeli chodzi o całkowicie nową platformę musiałbyś zmienić wszystko, czyli zbierać na nowy zestaw.

heros1303

Stały bywalec

Na dzień dziszejszy

Post28 sie 2013, 12:33

Przed zakupem 455 myślałem o tym 955. Jednak nigdzie nie mogłem znaleźć go. Nie mówiąc że nie chciałem ryzykować kupienia czegoś co w najlepszym wypadku by nie działało. Wszystko masz na myśli? Dysk,obudowa,zasilacz i chłodzenie no w sumie rzadko używany napęd dvd? Bo mi się wydaję że zmieniać jak coś to wystarczy ram grafika i procesor? Pewnie lepiej do tego zasilacza lepszym wyborem było by Radeon ponoć mniej prądożerne. Ale na hwcompare porówywałem niektóre mocniejsze od GTS 250 inne GF i miały podobny pobór prądu. (Wolał bym GF z kilku powodów między innymi dobre sterowniki i brak problemów z nimi na linuksie :) )

Przy procesorach wysiadam. Myślałem nad Intelem bo jak rozumiem nie znajdzie się jakiś tańszy amd poteżniejszy o co najmniej dwu-trzykrotnie od tego co mam? 455. No i system do tego? Chociaż ponoć niektórzy dzwonią do MS żeby im zdeaaktywowali. Jednak to trochę też nie takie dobre :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”