Mój napęd to LG GH24NS90. Problem jak powyżej - nie czyta niektórych płyt DVD, do tej pory problem zaobserwowałem przy płytach do GTA IV Complete Edition i FIFY 15. Co najciekawsze, płyta od FIFY wcześniej działała bezproblemowo. W międzyczasie zmieniłem m.in. płytę główną, ale ze wszystkimi innymi płytami napęd radzi sobie bezproblemowo, problem występuje tylko w przypadku tych dwóch (płyty nie są uszkodzone, sprawdzałem je na innym komputerze i działają bez zarzutu).
Poczytałem trochę o tego typu problemach, zaktualizowałem firmware i dalej to samo. Napęd po włożeniu płyty trochę poszumi, przy kursorze pojawi się mała ikonka z płytą, w folderze Komputer zapełnia się zielony pasek, ale zawartości płyty nie widać. Sytuacja jest o tyle dziwna, że przed wymianą płyty głównej taki problem nie występował i mogłem spokojnie zainstalować FIFĘ. Nie mam już pomysłów co mogę zrobić. Załączam screen z Nero InfoTool. Wynika z niego, że mój napęd nie obsługuje płyt HD DVD i może w tym leży problem? Ale jak to się mogło stać, skoro wcześniej spokojnie instalowałem FIFĘ bez najmniejszych problemów? Proszę o pomoc i mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi jej udzielić.
Mój sprzęt to:
ASRock B85 Pro4
Intel i5-4460 @ 3.20
Radeon R9 280x XFX
8 GB RAM DDR3
System: Windows 7 Home Premium
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd LG GH24NS90 nie czyta niektórych płyt DVD
-
- XMan
W międzyczasie zmieniłem m.in. płytę główną
Po wymianie płyty głównej jest wymagany format oraz ponowna instalacja systemu.
Następnie sterowniki do płyty głównej tzw. Chipset oraz SP1
+ sterowniki oraz odpowiednie programy.
Zrobiłeś to wg. wskazanej kolejności ?
Nie masz czasami jakiegoś programu do tworzenia wirtualnych napędów CD/DVD ?
Np. DAEMON Tools Lite ?
To również on może powodować problem...
-
Zrobiłem format i ponownie zainstalowałem system, mam wszystkie wymagane sterowniki i programy i zrobiłem to według powyższej kolejności. Mam Deamona, zaraz go odinstaluję i sprawdzę czy pomogło.
- XMan
Nie tak łatwo odinstalować Daemona ponieważ pozostawia dużo śmieci.
Często jest potrzebne dodatkowo wrzucenie odpowiednich logów w dziale Bezpieczeństwo.
Po odinstalowaniu sprawdź:
1. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
System zaktualizowany przez Windows Update ?
Często jest potrzebne dodatkowo wrzucenie odpowiednich logów w dziale Bezpieczeństwo.
Po odinstalowaniu sprawdź:
1. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
System zaktualizowany przez Windows Update ?
-
Zrobiłem wszystko wedle instrukcji z poprzedniego postu, nadal to samo 
Jakieś inne pomysły? Zaczyna mi już brakować cierpliwości, może po prostu napęd jest uszkodzony?

Jakieś inne pomysły? Zaczyna mi już brakować cierpliwości, może po prostu napęd jest uszkodzony?
- LupeR
Napęd wydaję się być sprawny skoro czyta inne płyty, płyty także sprawne jak działają na innym komputerze. Może być to wina samego systemu a nie płyty głównej. Może laser osłabł lub przeczyszczenie go pomoże.
Nie, to inny standard i nie ma związku.
Co mi przychodzi do głowy na tą chwilę to podłączenie napędu do innego portu na płycie głównej.
Exbitz pisze:mój napęd nie obsługuje płyt HD DVD i może w tym leży problem?
Co mi przychodzi do głowy na tą chwilę to podłączenie napędu do innego portu na płycie głównej.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
Przeczyściłem laser, nie pomogło. Podłączyłem do innego portu, też nie pomogło. Chyba nie warto się dłużej denerwować, jutro kupię nowy napęd i będę miał święty spokój.
- XMan
Chyba nie warto się dłużej denerwować, jutro kupię nowy napęd i będę miał święty spokój.
To również może nie pomóc.
Szkoda forsy.
LupeR pisze:Napęd wydaję się być sprawny skoro czyta inne płyty, płyty także sprawne jak działają na innym komputerze. Może być to wina samego systemu a nie płyty głównej. Może laser osłabł lub przeczyszczenie go pomoże.Exbitz pisze:mój napęd nie obsługuje płyt HD DVD i może w tym leży problem?
Wrzuć obowiązkowe logi:
OTL.txt i Extras.txt --> http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
FRST --> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html
Logi/raporty wklejasz na:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko linki do nich.
Z logów nie tylko będzie widać czy nie masz wirusów ale również inne problemy...
-
A jednak pomogło. Po kupieniu nowego napędu płyty działają bez najmniejszego problemu
Czyli moje podejrzenie okazało się słuszne i był po prostu uszkodzony mechanicznie.

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wiesz, zbuduj taki napęd za 70 złotych, no nie ma szans aby on był wytrzymały i z dobrych materiałów.
-
- Reklama