Nie uruchamia się, pomaga reset biosu

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec

Post25 gru 2015, 15:18

Witam,

mam kolejny problem z moim komputerem (w sumie występował dawno, ale teraz się nasilił).
Problem polega na tym, że czasami odpala za pierwszym razem bez problemów, a innym razem nie idzie go włączyć za nic... Po prostu wszystkie diody się palą, wiatraki chodzą i tyle, ewentualnie jak włączę na płycie głównej "Asus Core Unlocker" to wtedy komputer się restartuję w kółko. Jeśli zresetuje bios to komputer odpala praktycznie za każdym razem bez problemu ( tylko raz :D ), oczywiście pokazuję się komunikat, że bios został zresetowany blablabla, ale czasami wyskakuje mi błąd, że zainstalowany nowy procesor o.O. Wymieniłem wczoraj nawet bateryjkę od biosu, myślałem, że może czegoś nie zapisuję i stąd te dziwne rzeczy, ale dalej jest to samo.

Edit: Zapomniałem...

Konfiguracja:
Procesor: AMD Phenom II X6 2.80 GHz (wcześniej było 3.25 GHz napięcie 1.35 V)
Ram: Kingston 1333 MHz 2x2 ( 4 GB )
Grafika: Asus GeForce GTX 560
Płyta główna: Asus M4A87TD Evo
Zasilacz: Be Quiet 550 W
Dysk: 1 TB WD Caviar Black

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post25 gru 2015, 17:48

DwD99 pisze:jak włączę na płycie głównej "Asus Core Unlocker" to wtedy komputer się restartuję w kółko.

To akurat nie dotyczy tego procesora co masz bo on nie ma ukrytych(wyłączonych) rdzeni.

Mam taką teorie na szybko, jak masz jakieś oprogramowanie od AMD do zarządzania ustawieniami CPU lub podobny to może to on coś nieprawidłowo zmienia a po drugim restarcie jest problem bo wprowadził zmiany.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

kaleron

Użytkownik

Post28 gru 2015, 09:48

Może wyczyść soket...Czy procesor się nagrzewa, kiedy uruchomisz komputer i masz objaw
wszystkie diody się palą, wiatraki chodzą i tyle
?
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”