Więc tak...
Używam Easy Energy Saver od Gigabyte do zaniżenia Liczników na procku wtedy jest mniejsze zużycie energi i temperatury (z 3,2ghz do 800mhz) no i pewnego razu włączyłem tą opcje... i sie nie chciało wyłączyć, program odinstalowałem, przywróciłem bios, ale nadal nic, nie da się przywrócić taktowań do normalnych czyli 3,2ghz, zostało 800mhz, jak to naprawić?
-- 09 kwi 2010, 02:08 --
Do instalowałem AMD OverDrive, gdy daje na normalne taktowania, na chwile się przywracają do 3,2ghz, ale zaraz znowu skaczą do 800mhz ;/
-- 09 kwi 2010, 02:15 --
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników mam ten sam problem, ale rozwiązania nie ma
Nieprawidłowe taktowanie procesora
- Maciak Plock
- Kontaktowanie:
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2010, 12:46 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu.
Powód: korekta tytułu tematu.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
- Maciak Plock
- Kontaktowanie:
Problem z Prockiem
Model płyty głównej to 770T-USB3 i procesor 955BE
Z problemem już sobie poradziłem, zrobiłem przywracanie systemu i było wszystko dobrze (w trybie awaryjnym wykrywało go dobrze, 3,2ghz)
Ale chciał bym sie dowiedzieć o co w tym chodzi.
Był problem z Tym Energy Easy Saver i AMD Overlocking, gdy przywróciłem na domyślne w AMD to było 2,1ghz (obniżył się mnożnik) też od instalowałem i znowu przywracanie.
Czy to może być Wina oprogramowania? kolega wyżej w linku co podałem ma identyczny problem i ma ten sam procesor.
Zależy mi na zrobieniu EES ponieważ znacznie spada temperatura i komputer ciszej by chodził w nocy.
Z problemem już sobie poradziłem, zrobiłem przywracanie systemu i było wszystko dobrze (w trybie awaryjnym wykrywało go dobrze, 3,2ghz)
Ale chciał bym sie dowiedzieć o co w tym chodzi.
Był problem z Tym Energy Easy Saver i AMD Overlocking, gdy przywróciłem na domyślne w AMD to było 2,1ghz (obniżył się mnożnik) też od instalowałem i znowu przywracanie.
Czy to może być Wina oprogramowania? kolega wyżej w linku co podałem ma identyczny problem i ma ten sam procesor.
Zależy mi na zrobieniu EES ponieważ znacznie spada temperatura i komputer ciszej by chodził w nocy.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Problem z Prockiem
Chyba tak, być może coś w rejestrze program sobie zapisywał i automatycznie wszystko zwalniało.
Z drugiej strony sprawdzałeś czy prędkość nie rosła przy obciążeniu (np w Orthosie)?
Z drugiej strony sprawdzałeś czy prędkość nie rosła przy obciążeniu (np w Orthosie)?
- djarta
- Kontaktowanie:
Dokładnie! Być może patrzyłeś wtedy, gdy procesor był nie pod obciążeniem.
Procesory zmniejszą swój zegar, kiedy nie obciążamy systemu. Normalna częstotliwość wraca wtedy gdy włączmy gre etc.
Orthos na 4 - rdzenie - nie. ORTHOS obciąża 2 rdzenie, lepszym ,,testerem" będzie OCCT.
-
- Reklama