Nietypowe problemy z Seagate 7200.12

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
scooti81

Użytkownik

Post19 lut 2012, 10:15

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Z góry bardzo dziękuję za zainteresowanie i za wszelkie sugestie płynące z waszej strony. Googlowałem, szukałem na różnych forach ale takiej sytuacji nie znalazłem dlatego może ktoś z was będzie wiedział co mogę zrobić?

Walczę już trzeci dzień z nowym dyskiem twardym
Seagate Barracuda 7200.12 500GB ST3500418AS na Firmware CC46 SATA2

mój wczesniejszy seagate ST3500320AS który padł ale odratowałem go terminalem dyskowym. Między czasie zamówiłem nowy w/w dysk i chciałem go podłączyć jako drugi ale...no właśnie tu zaczyna się problem.

Dyski są podpinane pod płytę GIGABYTE'a GA-M57SLI-S4 rev 2.0 która obsługuje dyski SATA I i II ale po podłączeniu nowego dysku BIOS raz go widzi a raz nie. Najczęściej zobaczy go po podpięciu pod inny port SATA ale po wyjsciu z Biosa i zrestartowaniu komputera, dysk "znika".
Instalator Windows tez go nie widzi. Na kilkanascie prob ze 2 razy win go zobaczyl ale w momencie podjecia proby podzielania go na partycje i formatowania, cały instalator sie zawieszał...

Pomyslalem ok, jak postawiłem na nogi stary dysk to podepniemy nowego HDD i zrobie format z poziomu windowsa. Niestety guzik prawda. Jak podlaczam drugi dysk to system zawiesza sie podczas rozruchu, jak tylko odepnę taśmę sata z nowego dysku system idzie dalej. Probowałem podpiąć dysk po wystartowaniu systemu i owszem zobaczył go ale kolejny raz to samo - przy próbie podzielenia na partycje i formacie, system się zawiesza i nic nie można zrobić... Udało mi sie utworzyc pierwsza partycję 75GB ale nie jest widoczna ani w biosie ani w instalatorze ani pod Windowsem.

Dodam że w tej chwili mam Win 7 ale podejmowałem próby zarówno pod XP z SP3 jak i pod Win 7.

Załamuje ręce i kompletnie nie mam już pomysłu co z tym fantem zrobić, ostatnie moje nadzieje pokładam w forum tzn w was Smile

Z góry bardzo dziękuję

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post19 lut 2012, 10:33

Do wieczora powinien pojawić się janpas, on może coś doradzi. Poczekaj na niego, po proszę aby zajrzał tutaj.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post19 lut 2012, 15:38

ewidentni dyskowi coś jest
nowy chory od razu
widzę że terminal znasz
więc podepnijtylko nowy dysk reszta wypięta i sprawdź smart