Nowy komp - prośba o porady i wskazówki

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Falder

Użytkownik

Post19 mar 2012, 15:18

Witam.
Kilka dni temu kupiłem nowego kompa, a że nie posiadam odpowiedniej wiedzy z zakresu sprzętu komputerowego i ogólnie wiedzy informatycznej, to chciałem poradzić się was.

Mój nowy piec to typowy przedstawiciel klasy średniej komputerów osobistych :-)
Matka: ASUS M5A78L/USB3
Procek: AMD FX-6100
Grafika: Gainward GeForce GTX 560 2GB DDR5/256
RAM: Kingston DDR3 8GB/1600 (Dual)
Twardy: Seagate Barracuda 1TB 32MB Cache SATA
Zasilacz: Chieftec CTG-600-80P 600W
(pozostałych podzespołów nie wymieniam, bo w praktyce nie mają one większego wpływu na pracę pieca)

Mój komp ma pełnić rolę platformy do gier dlatego chciałbym się od was dowiedzieć jak można go zoptymalizować. Chodzi mi o takie sposoby, które sprawią, że sprzęt będzie miał lepsze osiągi w grach, ale jednocześnie nie będzie się nadmiernie grzał. A także takie, które pozwolą optymalnie zarządzać energią i sposobem pracy kompa i pozwolą wydłużyć czas żywotności sprzętu.

Na płytce ze sterownikami do płyty głównej znajdował się program EPU-4 Engine pozwalający na określenie sposobu zarządzania energią. Słyszałem o nowszym, bodaj EPU-6 Engine i chciałem się dowiedzieć czy zainstalowanie go zamiast EPU-4 nie wywoła konfliktu z moją płytą główną?
Druga rzecz związana z tym programem jest taka, że z czterech kontrolowanych przez niego podzespołów (procek, grafa, twardy i chyba zasilacz), można wyświetlić informacje tylko na temat procka - klikanie w ikony pozostałych podzespołów nic nie daje. Z jakiego powodu może się tak dziać?
Co sądzicie o tym programie, warto go mieć?

Cool'n'Quiet a Win 7.
W BIOSie jest opcja C'n'Q, jest domyślnie włączona. Z tego co wiem ta funkcja w jakiś sposób zarządza pracą procka. Pamiętam, że pod XP, aby działała należało ustawić w opcjach zasilania minimalne zarządzanie energią. Czy pod Win 7 też należy tak zrobić?
Czy ta funkcja nie kłóci się z EPU-4 Engine?
Generalnie, co sądzicie o tej funkcji? Co ona konkretnie daje i czy warto ją mieć włączoną?

Program ASUS PC Probe II
Przydatny programik do monitorowania m.in. temperatury procka i ramu. Chciałem się dowiedzieć czy warto go mieć, a jeśli tak to czy zostawić domyślne wartości progów czy zmienić na inne? Te wartości to dla Vcore, +3.3V, +5V, +12V - 10%, a dla CPU - 77C, RAMu - 60C, CPU (RPM) - 600 RPM.

Komunikat z Centrum akcji informuje mnie o możliwości zrobienia kopii zapasowej. Czy jej wykonanie jest konieczne?

Opcje ASUS Core Unlocker i Turbo Unlocker i związane z nimi programy TurboV/TruboV Evo i Tweak IT
Jak one działają? Czy są bezpieczne? Czy opłaca się je aktywować? Czy kłócą się z Qool'n'Quiet i EPU-4 Engine?

Jakie usługi mogę bezpiecznie wyłączyć w Win 7? I co w ogóle mogę zrobić z Win 7 żeby działał optymalnie?

Mam kartę sieciową TG-3269. Jednak na kompie nie zostały zainstalowane stery z płytki dołączonej do karty, tylko stery do sieci z płytki od płyty głównej, które na liście zainstalowanych programów figurują jako Realtek Ethernet Controller Driver. Czy to znaczy, że moje obecne połączenie internetowe odbywa się przez sieciówkę zintegrowaną z płytą główną zamiast tej osobnej TG? Z tym, że kabel od neta podłączony jest do TG. Dość dziwne.

Chciałbym się również dowiedzieć czegoś na temat poniższych opcji z BIOSu i tego jak je ustawić:
Advanced>>>CPU Configuration>>>Microcode Updation:
- Secure Virtual Machine Mode
- Advanced Clock Calibration

Advanced>>>Chipset>>>Northbridge Configuration>>>DRAM Controller configuration:
- Node Interleaving
- Power Down Enable

Advanced>>>Chipset>>>Northbridge Configuration>>>ECC Configuration:
- ECC Mode
- DRAM ECC Enable

Advanced>>>Chipset>>>Internal Graphics:
- Primary Video Controller
- Hybrid Crossfire

Advanced>>>Onboard Devices Configuration:
- OnBoard LAN Controller
- OnBoard LAN Boot ROM

Advanced>>>USB Configuration:
- USB Devices Enabled: 2 Keyboards , 1 Mouse - jak to możliwe, że wykrywa mi dwie klawiatury jak podpięta jest jedna?
Power>>>APM Configuration>>>Power on From S5 By PME#
Tools>>>ASUS O.C. Profile

Jeśli coś jeszcze będzie mnie trapić to dam znać.
Będę wdzięczny za wszelkie pomocne wypowiedzi.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 mar 2012, 00:41

EPU-6 Engine i chciałem się dowiedzieć czy zainstalowanie go zamiast EPU-4 nie wywoła konfliktu z moją płytą główną?

Jeśli działa to nie.

Cool'n'Quiet a Win 7.
Czy ta funkcja nie kłóci się z EPU-4 Engine?
Generalnie, co sądzicie o tej funkcji? Co ona konkretnie daje i czy warto ją mieć włączoną?

Przydatna bo i tak niewiele zwalnia komputer. A czy się gryzie? Raczej uzupełnia.

Program ASUS PC Probe II
Przydatny programik do monitorowania m.in. temperatury procka i ramu. Chciałem się dowiedzieć czy warto go mieć, a jeśli tak to czy zostawić domyślne wartości progów czy zmienić na inne?

Lepszy od wielu innych bo dostosowany do Twojej płyty, a więc nie będzie problemu złego dobrania rodzaju czujnika przez program.

Komunikat z Centrum akcji informuje mnie o możliwości zrobienia kopii zapasowej. Czy jej wykonanie jest konieczne?

nie

-- Wt, 20 mar 2012, 00:40 --

Opcje ASUS Core Unlocker i Turbo Unlocker i związane z nimi programy TurboV/TruboV Evo i Tweak IT
Jak one działają? Czy są bezpieczne? Czy opłaca się je aktywować? Czy kłócą się z Qool'n'Quiet i EPU-4 Engine?

Jeśli chcesz kręcić procesor to nie używaj oszczędzania energią. Jak nie kręcisz to włączaj oszczędzanie.

-- Wt, 20 mar 2012, 00:41 --

Czy to znaczy, że moje obecne połączenie internetowe odbywa się przez sieciówkę zintegrowaną z płytą główną zamiast tej osobnej TG? Z tym, że kabel od neta podłączony jest do TG. Dość dziwne.

Niekoniecznie, mogą mieć ten sam kontroler w środku, a wtedy sterowniki będą pasowały.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Falder

Użytkownik

Post20 mar 2012, 15:13

cosik_ktosik, dzięki za odpowiedź. Czekam na więcej.
Tymczasem mam kolejne pytania. Mam cztery partycje - C, E, F i G, a napęd optyczny oznaczony jest jako D. Co zrobić żeby zamienić na C, D, E, i F, a napędowi przypisać G?
Czy w Win 7 da się zmienić wielkość ikon na pulpicie bez zmiany wielkości okien/czcionki?
Do podanych w poprzednim poście funkcji BIOSu, dołączam CPU Q-Fan Function oraz CPU Q-Fan Mode z Power>>>HW Monitor Configuration.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 mar 2012, 16:26

Falder pisze:Mam cztery partycje - C, E, F i G, a napęd optyczny oznaczony jest jako D. Co zrobić żeby zamienić na C, D, E, i F, a napędowi przypisać G?

Start -> Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Magazyn -> Zarządzanie dyskami -> Prawoklik na dysku / partycji / napędzie -> wybierz Zmień literę dyski i ścieżki...
Falder pisze:Czy w Win 7 da się zmienić wielkość ikon na pulpicie bez zmiany wielkości okien/czcionki?

Da się.
Prawym przyciskiem myszy na pulpicie -> Widok -> Duże ikony, Średnie ikony, Małe ikony

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”