Ocena stanu dysku
- samel15
Ocena stanu dysku
Hej, zauważyłem ostatnio problemy z moim twardzielem więc postanowiłem go sprawdzić, no i nie jest za ciekawie ponad 600 sektorów powyżej 500ms 4000 tys do 500 z resztą raport tutaj:
Sektory: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
SMART: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Teraz pytanie czy warto spróbować wyzerować i remapować dysk w MHDD czy nie ma szans i rozglądać się już za nowym?
Jutro postaram się zrobić jeszcze bardziej rzetelny jak sądzę sprawdzian MHDD o ile uda mi się skombinować pendrive'a, albo płytę.
-- 28 mar 2016, 08:46 --
Dodaje jeszcze z HDTune ktory pokazuje że dysk jest zdrowy O.o
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
A i takie pytanko co do temperatury dysku bo jest ona wysoka i bez obciążenia dochodzi prawie do 50, a przy grach np do grubo ponad 60 i tak bo ogólnie cały laptop się dość mocno grzeje, i czy jak wymienie pasty termoprzewodzące i przeczyszcze laptopa wpłynie to też na dysk? czy raczej potrzebna jeszcze podkładka chłodząca? Model lenovo y580
Sektory: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
SMART: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Teraz pytanie czy warto spróbować wyzerować i remapować dysk w MHDD czy nie ma szans i rozglądać się już za nowym?
Jutro postaram się zrobić jeszcze bardziej rzetelny jak sądzę sprawdzian MHDD o ile uda mi się skombinować pendrive'a, albo płytę.
-- 28 mar 2016, 08:46 --
Dodaje jeszcze z HDTune ktory pokazuje że dysk jest zdrowy O.o
A i takie pytanko co do temperatury dysku bo jest ona wysoka i bez obciążenia dochodzi prawie do 50, a przy grach np do grubo ponad 60 i tak bo ogólnie cały laptop się dość mocno grzeje, i czy jak wymienie pasty termoprzewodzące i przeczyszcze laptopa wpłynie to też na dysk? czy raczej potrzebna jeszcze podkładka chłodząca? Model lenovo y580
Ostatnio zmieniony 29 mar 2016, 12:36 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przeniosłem do działu Sprzęt komputerowy
Powód: przeniosłem do działu Sprzęt komputerowy
Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre są równiejsze od innych.
- Dziubek
Ocena stanu dysku
Powitać. Podkładka chłodząca nigdy nie zaszkodzi, ale wymiana pasty czy czyszczenie ogólne nie wpłynie dodatkowo na lepszą temperaturę dysku, chyba że masz tam zawalone kurzem że hej 
Co do sektorów powyżej 500 ms., jak na moje oko to tylko kwestia czasu aż będziesz miał z nimi problem i finalnie bady. HDTune na Windows nie jest idealny, ale sektor z czasami powyżej 500 ms nie jest jeszcze badem więc pokazuje prawidłowo że jest "ok".
Zgraj dane, zrób remap MHDD i zapodaj skan. Co do dysku, i tak bym zbierał powoli fundusze ale z kupnem bym się nie śpieszył.
PS. Ile czasu temu kupiłeś laptopa ? Aby nie było że jest na gwarancji a Ty będziesz go rozbierać.

Co do sektorów powyżej 500 ms., jak na moje oko to tylko kwestia czasu aż będziesz miał z nimi problem i finalnie bady. HDTune na Windows nie jest idealny, ale sektor z czasami powyżej 500 ms nie jest jeszcze badem więc pokazuje prawidłowo że jest "ok".
Zgraj dane, zrób remap MHDD i zapodaj skan. Co do dysku, i tak bym zbierał powoli fundusze ale z kupnem bym się nie śpieszył.
PS. Ile czasu temu kupiłeś laptopa ? Aby nie było że jest na gwarancji a Ty będziesz go rozbierać.
- samel15
Ocena stanu dysku
No z gwarancją raczej już nie ma "problemu" lapek ma 3 lata. Na razie z remapem poczekam przynajmniej do końca weekendu bo chcę skończyć pisać pracę na lapku, a poza tym nie mam pendrive wolnego, ale jak tylko sie z tym uporam to wbije skana tutaj mam nadzieję że ktoś jeszcze wtedy oceni.
- Dziubek
Ocena stanu dysku
Ktoś pewnie oceni... Jak nie masz pendriva z wolnym miejscem to zainteresuj się dropboxem, lub inną chmurą, by mieć kopię pracy w jakimś innym miejscu niż dysk z którym masz problemy.
- samel15
Ocena stanu dysku
Kopię pracy mam na dysku zewnętrznym i na chomiku. Problem mam z pendrivem do MHDD bo z dysku go chyba nie odpalę pod biosem, ale pendrive będę miał na dniach więc z tym się uporam (wiem można też z płyty). Zastanawiałem się czy jest sens wymieniać pasty termoprzewodzące i czyścić lapka, ale sprawdziłem temperatury i z podkładką chłodzącą w stresie GPU ma średnio 91 stopni, procek podobnie koło 90 a to raczej sporo za dużo
Intel podaje że max temperatura dla tego procka to 105 stopni także niewiele brakuje, a przy takich temperaturach innych podzespołów dyskowi też się pewnie dostaje stąd te temperatury po 70 stopni.

- Dziubek
Ocena stanu dysku
Temperatury masz trochę za wysokie, pokusił bym się na wymianę pasty w Twoim przypadku. Chodzi tutaj też, a w zasadzie głównie, o komfort pracy. Chyba że lubisz działać na piecyku, to już inna bajka
O dysk się nie martw tak, nie powinno to mieć aż takiego znaczenia dla niego, lecz nie zmienia to faktu że podkładka mile widziana.
MHDD z dysku to jakimś cudem. Musisz wystartować z dysku aplikację która stworzy RAM Dysk i przewalić tam MHDD a następnie go uruchomić. Pewnie jest to wykonalne, ale czynności z tym związane będą tak czasochłonne że nie warto.
W najgorszym wypadku jako proteza stary dobry, chociaż zapomniany już, Check Disk. Tyłek nie raz ratował u mnie.

MHDD z dysku to jakimś cudem. Musisz wystartować z dysku aplikację która stworzy RAM Dysk i przewalić tam MHDD a następnie go uruchomić. Pewnie jest to wykonalne, ale czynności z tym związane będą tak czasochłonne że nie warto.
W najgorszym wypadku jako proteza stary dobry, chociaż zapomniany już, Check Disk. Tyłek nie raz ratował u mnie.
- samel15
Ocena stanu dysku
Janpas napisał w temacie Analiza SMART żeby go nie zerować i remapować nie ma sensu i że to coś z systemem zapewne, no to nic przeinstaluje system na 7 i zmienię tą pastę to może będzie git.
- Dziubek
Ocena stanu dysku
Tutaj zdania będą podzielone, ilu nas jest, tyle będzie zdań i każdy ma swoją rację. Zrób tak aby Tobie było wygodnie.
Zanim przeinstalujesz system możesz pokusić się o uruchomienie Check Diska, bywa że i on dawał dobry rezultat. Kosztuje Cię to tylko czas w którym będzie skan.
Najważniejsze to pamiętać o backupie ważnych plików !
Pozdrawiam.
Zanim przeinstalujesz system możesz pokusić się o uruchomienie Check Diska, bywa że i on dawał dobry rezultat. Kosztuje Cię to tylko czas w którym będzie skan.
Najważniejsze to pamiętać o backupie ważnych plików !
Pozdrawiam.
- samel15
Ocena stanu dysku
No cóż zastosowałem się najpierw do porady Janpasa i przeinstalowałem system na 7 professional N(64bit), czysta wersja z dreamsparka. Alee nie pomogło komputer chodzi wolno zawiesza się i wywalił mi bluescreena nawet. Mam z tym laptopem ostatnimi czasy co raz częściej problemy, sprawdziłem też datę zakupu i gwarancja jest do września prawdopodobnie tego roku, także zastanawiam się czy coś tak nie zadziałać. Z tego powodu wstrzymałem się też z rozkręcaniem i wymianą pasty, tym bardziej, że dowiedziałem się też że w moim laptopie wymianie podlegają również termopady o czym nie miałem pojęcia. Ale pytanie co może powodować, że komputer chodzi słabo, przecież to jest mocna konfiguracja i powinien śmigać.
Sprawdzałem minidumpa tutaj raport: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zgodnie z zasadami po wystapieniu bluescreena wstawiam raport HWmonitor i inne:
RAM: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta główna: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
procesor: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
GPU: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Menedżer urządzeń: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Memtest zrobie jutro jak będę miał pendrive
Sprawdzałem minidumpa tutaj raport: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zgodnie z zasadami po wystapieniu bluescreena wstawiam raport HWmonitor i inne:
RAM: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta główna: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
procesor: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
GPU: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Memtest zrobie jutro jak będę miał pendrive
- KrólHDD
- Kontaktowanie:
Ocena stanu dysku
Ten śmieć HDD jest winowajcą.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.
W sprawach Dyskowych pisać na GG: 68554272 (prawie zawsze dostępny), a także możecie pisać na mój staruszki numerek 5079748(Prawie zawsze dostępny)
Gdyby ktoś miał ochotę wspomóc, Zapraszam!
W sprawach Dyskowych pisać na GG: 68554272 (prawie zawsze dostępny), a także możecie pisać na mój staruszki numerek 5079748(Prawie zawsze dostępny)
Gdyby ktoś miał ochotę wspomóc, Zapraszam!
- janpas
- Kontaktowanie:
Ocena stanu dysku
Witam
Dziwne teorie macie
On skopiował testy dysku systemowego czego się nie robi co to za skan wyjdzie
Zrób test w dos
Dziwne teorie macie
On skopiował testy dysku systemowego czego się nie robi co to za skan wyjdzie
Zrób test w dos
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
- samel15
Ocena stanu dysku
Zrobię jutro albo jeszcze dzisiaj wieczorem. Ten Bsod był wynikiem niezaktualizowanego windowsa, o czym przeczytałem w necie, teraz jest już w miarę ok, kompa też spowalniały instalujące się aktualizacje, teraz chodzi w miarę płynnie.
- Dziubek
Ocena stanu dysku
Warto też mieć na uwadze że dysk jest z obrotami 5400, więc on sam z siebie demonem szybkości też nie będzie.
- samel15
Ocena stanu dysku
Kurcze, mam pendrive wreszcie i chciałem zrobić ten test ale mam problem z uruchomieniem MHDD, może pomożecie bo szukałem na necie i próbowałem różnych sposobów,ale nie idzie.
Otóż stworzyłem bootowalnego pendrive z MHDD za pomocą YUMI no i uruchamiam kompa ponownie wchodzę w bios, ale w biosie w ogóle nie ma możliwości wyboru urządzenia USB jest tylko twardziel i napęd DVD. No i wiecie może czemu tak jest? Wiem że kumpel korzystał z MHDD na pendrivie bez problemów, a ja system też reinstalowałem z pena więc czemu teraz taki problem? Macie jakiś pomysł?
Otóż stworzyłem bootowalnego pendrive z MHDD za pomocą YUMI no i uruchamiam kompa ponownie wchodzę w bios, ale w biosie w ogóle nie ma możliwości wyboru urządzenia USB jest tylko twardziel i napęd DVD. No i wiecie może czemu tak jest? Wiem że kumpel korzystał z MHDD na pendrivie bez problemów, a ja system też reinstalowałem z pena więc czemu teraz taki problem? Macie jakiś pomysł?
- XMan
Ocena stanu dysku
Trzy żółte wykrzykniki

Musisz je zlikwidować.
Zainstalowane sterowniki do płyty głównej Chipset oraz Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?
System zaktualizowany przez Windows Update ?
Sprawdzałeś reset BIOS-u ?
http://www.hotfix.pl/resetowanie-bios-u ... ra-a21.htm
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.
Oprócz tego polecam dodatkowo wyłączenie zbędnych usług oraz:
Start --> Panel sterowania --> System --> Zaawansowane --> Wydajność --> Ustawienia --> Efekty wizualne - zaznacz tylko 3 pozycje - Zastosuj - OK.
kliknij aby powiększyć:
lub 6 pozycji:
-
- Reklama