Oddzielne dyski na system i pliki - dobry pomysł?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post28 sie 2013, 01:16

Witam szanownych forumowiczów!

Ciekawi mnie aspekt wydajnościowy mojego pomysłu, aby system zainstalować na jednym dysku i go nie ruszać, a wszystkie pliki niezwiązane z OS (ew. również programy?) obsługiwać na drugim dysku. Zakładając, że dyski są identyczne, w granicach HDD SATA II/III z buforem 8-32. Co to zmieni w porównaniu z wersją system i pliki na jednym dysku?

Wydaje mi się, że pracujący system co chwila 'rusza' dysk na którym jest zainstalowany system i przez to 'zabiera' wydajność dla plików niezwiązanych z systemem, wydajność która w przypadku oddzielnego dysku byłaby niedzielona.

Interesuje mnie tylko wydajność - chrzanić bezpieczeństwo :D .

Pzdr.

-- 28 sie 2013, 01:16 --

Dla Windows 7 lub Ubuntu 12.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post28 sie 2013, 12:04

Dla mnie to dobra opcja i sam ją stosują. Już nie chodzi o samą wydajność ale bezpieczeństwo plików. W przypadku konieczności usuwania systemu pliki pozostają na drugim dysku.

Wydajność też lekko wzrośnie ale nie tak mocno. Wszystko będzie się ładowało z drugiego dysku, a z pierwszego zaledwie kilka plików np biblioteki, w tym DirectX czy Net Framework. Nie mniej będzie szybciej bo dojdzie do wczytywania równoległego. Lepiej będzie jak Masz mało ramu, wtedy programy wczytują się z drugiego dysku, a na pierwszym operuje plik wymiany.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”