Odzyskiwanie danych z dysk bez systemu op.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
tech2nick

Użytkownik

Post11 lis 2013, 15:05

Witam
Chciałbym odzyskać pewne pliki z dysku (dość ważne zdjęcia). Od kilku miesięcy miałem z nim problemu, zaczął się psuć itd, pojawiały się błędy odczytu i komputer się nie uruchamiał. Wtedy robiłem format dysku C i reinstalowałem system (oczywiście te pliki są na partycjach innych niż systemowa). DZisiaj chciałem w końcu skopiować te zdjęcia na nowy, działający komputer, ale ten na ktorym znajdowały się zdjęcia zawiesił się i oczywiście nie włączył. Gdy chciałem jak zawsze zrobić reinstalkę (taką awaryjną, ostatnią, bo ten komp nie jest mi już potrzebny i nie będę kupował mu nowego dysku) i zainstalować XP, to tam gdzie zawsze formatowało się dane partycje widac tylko że istnieje wolne miejsce obejmujące cały dysk, czyli że instalator nie wykrywa istniejących partycji D i E (pod win 7 w ogole nie czyta płyty instalacyjnej). NIe chce przydzielać mu od nowa partycji żeby przypadkiem nie skasować zupełnie tych zepsutych, ale istniejących jeszcze danych. Da się więc jakoś odzyskać te zdjecia (dla przypomnienia, na kompie bez systemu instalacyjnego) czy lepiej nie ryzykować i oddać to w ręce specjalistów?
PS mam dysk WD Caviar 320GB.

Fix00ser

VIP

Post11 lis 2013, 15:35

Z pokładu linuksa typu LiveCD można by wykonać profilaktyczną kopię po sektorową tego twardziela i dopiero
postarać się wydobyć interesujące dane, jednak wcześniej należałoby zapoznać się z atrybutami SMART
nośnika czy aby przy tworzeniu kopii posektorowej nie uszkodzimy jeszcze bardziej niewidocznej już
struktury systemu plików, którą ewentualnie przy odrobinie szczęścia odzyskamy za pomocą np TestDisk

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post11 lis 2013, 21:12

Fix00ser
ma racje
z opisu wynika że dysk dość mocno oberwał
możesz mi podesłać ewentualnie lub tak jak pisał Fix00ser
polecam w sumie poradę Fix00ser
bo nic nie kosztuje drugi nośnik tylko potrzebny
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

tech2nick

Użytkownik

Post18 lis 2013, 12:47

Wiecie, ja jestem troche zielony:) Moglibyscie opisac to bardziej krok po kroku? Mój stan wiedzy okresliłbym jako: potrafiący zbooować system z płyty i ew. wejść w ustawienia biosu (ale jeszcze nigdy nic tam nie zmieniałem).

-- 18 lis 2013, 12:47 --

Uruchomiłem Linuxa live cd (konkretnie dysrybucję damm small linux) i próbowałem zamontować dysk wg poradników w internecie, ale linux w ogóle nie widzi tego dysku. Chyba jest gorzej nż myślałem. Macie jeszcze jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post27 lis 2013, 20:33

Witam
możesz mi podesłać ewentualnie
bo nie jest tak różowo z nim skoro linuks go nie widzi
jak coś to Pw
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”