Opinie na temat AMD/ATI Radeon HD 4550

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Szczepan

Użytkownik

Post05 cze 2009, 17:16

Pisałem na tym forum wcześniej że mam problem z kartą graficzną: Gigabyte GeForce 8400GS 256 MB TV/DVI PCI-E. Okazało się iż problem był natury sprzętowej (samą kartą), więc zaniosłem do serwisu i wymienili mi na: AMD/ATI Radeon HD 4550.

Poszukałem trochę informacji na temat tej karty w internecie i oto moje wnioski:

ZALETY:
- niski pobór mocy (prądu)
- cicha i bezszelestna praca
- dobra jakość obrazu podczas odtwarzania filmu (zawłaszcza w formacie HD)
- można pograć w starsze gry
- typ karty przeznaczony dla komputerów biurowych i komputerów "media center"

WADY:
- zbyt słaba na najnowsze gry (na wysokich detalach i rozdzielczościach)

SPECYFIKACJA KARTY Z INTERNETU:
Procesor graficzny: ATI Radeon HD 4550
Zegar procesora graficznego (MHz): 600 MHz
Zegar pamięci (MHz): 900 MHz (1800 MHz efektywnie)
Pamięć: 512 MB GDDR3
System chłodzenia: Jednoslotowy
Magistrala: PCI Express 2.0
Szyna pamięci: 64 bit
Wyjścia: DVI, D-Sub, TV-Out, HDMI (przez przejściówkę)
Dodatki: CD ze sterownikami, Przejściówka DVI-VGA, Przejściówka DVI-HDMI, Kabel S-Video

SPECYFIKACJA MOJEJ KARTY:
Procesor graficzny: ATI Radeon HD 4550
Zegar procesora graficznego (MHz): 600 MHz
Zegar pamięci (MHz): 750 MHz
Pamięć: 1024 MB
Magistrala: PCI Express 2.0
Dodatki: CD ze sterownikami, Przejściówka DVI-VGA, Przejściówka DVI-HDMI, Kabel S-Video

Niestety moja karta jakby to powiedzieć jest "Tuningowana" :( więc zamieściłem opisy specyfikacji mojej karty i z netu. Niestety nie udało mi się ustalić jednoznacznie jaki jest rodzaj pamięci, szyna pamięci i system chłodzenia.

Chciałbym znać wasze opinie i zdanie na temat tej karty (zwłaszcza od fachowców)
Jakby dałoby radę to podeślijcie mi jakieś konkretne linki (recenzje, opisy itp.)

Awatar użytkownika
ryglicki1

Użytkownik

Post18 cze 2009, 11:23

A więc tak karta do najsilniejszych nie należy dobre rozwiązanie do biura z powodów energooszczędnych
Co do mocy szyna pamięci jedynie 64bity zbyt mało by grać w full detalach lub w dużych rozdzielczościach
mała ilość tranzystorów przez co słaba wydajność radek 4670 ma ponad 2 razy więcej

Prosiłbym Cię o podanie linku do twojej karty 4550 nie spotkałem się z wersją 1giga pamięci jak się nie mylę jest tylko 256 i 512
no i 1wsza karta jest chyba fabryczna podkręcona oryginalnie pamięci są ustawione na 800mhz

Tak jak mówiłem karta dobra do biura do gier to sięgnął bym po jakieś starsze rozwiązania
C2d e4300 AC freezer7 pro, gigabyte 946-s3, 8800gs gainward , 2gb ram kingston 667, PENTAGRAM CAV-620-A12S , hdd samsung 200gb ,XPsp3,buda tracer,(9488p w 3dmark06), samsung t200 ;
Pen spinning

Szczepan

Użytkownik

Post23 paź 2009, 16:29

Ten temat także już zamykam. Wszystkie informacje na temat karty już uzyskałem

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”