Palit Radeon HD 4870x2 serwis

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
TheLastJedi

Użytkownik

Post29 sie 2013, 14:29

Witam,

Mam uszkodzoną kartę graficzną Palit Radeon HD4870x2. Karta przestała dawać sygnał na monitor, jeden rdzeń szybko się nagrzewał. Karta była już w serwisie A&D we Wrocławiu ale nie naprawili jej tylko napisali: NAPRAWA NIEMOŻLIWA BRAK CZĘŚCI USZKODZONY JEST CHIP BRAK MOŻLIWOŚCI ZDOBYCIA CZĘŚCI.

W związku z tym mam pytanie czy ktoś ma namiary na dobry serwis gdzie mogą mi to naprawić?

Zdaję sobie sprawę że to stara karta i nie ma opcji zdobycia nowych części na wymianę, wchodzą w grę tylko części z innych kart, ale jest problem bo akurat ten serwis(jak i kilka innych do których pisałem) nie wymienia na części używane bo nie mogą dać potem gwarancji na naprawę.

Nie chciałbym znowu wysyłać karty na darmo i tracić pieniędzy na kuriera w obie strony.
Jak nie będzie opcji to chyba tylko piekarnik zostaje bo nic nie ryzykuję.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 sie 2013, 15:27

Szczerze, mało kto to wymieni w Polsce i raczej nikt nie podejmie się tego. Za dużo roboty, brak sprzętu, konieczność kupienia uszkodzonej karty, a tam nie wiadomo co poszło. Innej sprawnej nie kupią bo niby po co, wtedy lepiej sprawną włożyć. Może się mylę, seba86mu więcej coś może powiedzieć na ten temat. Ja jestem programistą, on bardziej sprzęciowcem.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post29 sie 2013, 19:27

TheLastJedi pisze:W związku z tym mam pytanie czy ktoś ma namiary na dobry serwis gdzie mogą mi to naprawić?

Nikt Ci tego nie naprawi.
Nie ma fizycznie takiej możliwości, ponieważ wszystkie elementy na płytce PCB karty graficznej montowane są maszynowo i ręczna naprawa tego jest niemożliwa.
To nie to samo co przykładowo płyta główna w laptopie, gdzie mikroukład można wylutować i ponownie wlutować.

TheLastJedi pisze:Jak nie będzie opcji to chyba tylko piekarnik zostaje

Dokładnie, w przypadku defektu GPU karta nadaje się na żyletki. Nawet producent by się w to nie bawił, a wymienił kartę na nową (jeżeli objęta byłaby jeszcze gwarancją).

TheLastJedi

Użytkownik

Post29 sie 2013, 21:20

Możliwość samej wymiany jest problemem jest raczej brak części, i to że nie chcą przekładać z innych kart używanych.
Fajnie gdybym dostał namiar na serwis co mi wymieni część z używanej karty, ale już chyba straciłem nadzieję.

Normalnie bym dał spokój ale mam ją dopiero pół roku po odkupieniu używanej karty, dlatego mi tak jej szkoda, a osiągi ten model kart ma wciąż porównywalne do nowszych z najwyższego szczebla za połowę ich ceny :/

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post30 sie 2013, 00:44

Myślę o tym i myślę czy kogoś znam ale uważam, że nie ma co bo Ciebie naciągną. Zdobycie samego układu już jest niemożliwe bo by oznaczała demontaż z innej karty, a to po prostu za duże ryzyko. Przecież to nie do wylutowania bez ryzyka uszkodzeń. Nawet jak kupisz to nie ma gwarancji, że on chodzi a potem jeszcze udowodnij, że jak nie ruszy to, że nie uszkodzili tego montujący a chip był walnięty u sprzedającego.

Sam montaż to też nie mała sprawa bo przecież tutaj nie zrobisz tego lutownicą. W zasadzie trzeba by było całą płytkę rozmontować i na nowo złożyć. No sprawa nierealna.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

TheLastJedi

Użytkownik

Post30 sie 2013, 07:53

No niestety :/
Ale dzięki za odpowiedzi chłopaki.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”