Cześć
Mam dziwny problem, ostatnio kupiłem 1GB pamięci RAM firmy Goodram i dokładając ja do swojej starej pamięci firmy A-Data 512MB pokazuje błąd w Memtest86+.
Sprawdzałem obie pamięci osobno po kilka godzin i nie pokazują żadnych błędów. Komputer dobrze działał na każdej z nich osobno (żadnych resetów zawieszeń itp), ale gdy są obydwie kości wsadzone czy to w osobnych kanałach czy w dualu wyskakuje błąd taki jak na zdjęciu.
Są to kości o takich samych parametrach DDR1 400MHz Cl3
Może to być jakiś błąd programu? Jeżeli nie będzie żadnych zawieszeń, resetów (mimo tego błędu) można je tak zostawić? Czy po jakimś czasie któraś może się uszkodzić?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pamięć RAM - 2 kości sprawne, ale razem pokazują błąd.
- Vi-rus
:: Athlon XP 3000+ :: ASRock K7NF2-RAID :: 2GB RAM DC 400 MHz :: GeForce 7600GT :: SAMSUNG ATA 80GB :: DELTA DPS-350PB-2C ::
- XMan
Najlepiej jak kości są te same.
Zrobisz dobrze jak wywalisz A-Data 512MB (możesz sprzedać)
i dokupisz jeszcze taką samą 1GB pamięci RAM firmy Goodram.
Nie będzie żadnych problemów i odczujesz znaczną różnicę w działaniu komputera...
Zrobisz dobrze jak wywalisz A-Data 512MB (możesz sprzedać)
i dokupisz jeszcze taką samą 1GB pamięci RAM firmy Goodram.
Nie będzie żadnych problemów i odczujesz znaczną różnicę w działaniu komputera...
- Vi-rus
Miałem także 2 kości Kingston 2x 1GB DDR400 Cl3 w dualu, a dziwna była sytuacja bo pamięci miały być sprawne(testowane przez sprzedającego w Memtest86+), wsadziłem je w dual, włączyłem Memtest86+ i zero błędów, ale coś mnie tknęło żeby sprawdzić je pojedynczo. I okazało się że w dualu nie było błędów, a pojedynczo jedna kość miała 4 błędy.
Dziwne że w dualu nie pokazywało błędów, bo tak czy tak resety kompa były w obu przypadkach. Pamięci odesłałem.
Dziwne że w dualu nie pokazywało błędów, bo tak czy tak resety kompa były w obu przypadkach. Pamięci odesłałem.
:: Athlon XP 3000+ :: ASRock K7NF2-RAID :: 2GB RAM DC 400 MHz :: GeForce 7600GT :: SAMSUNG ATA 80GB :: DELTA DPS-350PB-2C ::
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Do których gniazd Masz obecnie podpięte pamięci?
- Vi-rus
1GB Goodram - gniazdo nr1 (niebieskie), 512MB A-Data - gniazdo nr2 (czarne). Gniazdo nr3 wole (niebieskie).
Osobno czy w dual'u, w obu przypadkach występował błąd.
Przed chwilą wyjąłem 512MB A-Data.
Oto moja obecna pamięć:
GR400D64L3/2GDC <= ta końcówka 2GDC oznacza że pamięć była z zestawu dual channel?
Gdybym teraz chciał dokupić identyczną do dual'a to musi być z tą końcówką? Czy wystarczy jak będzie GR400D64L3 np GR400D64L3/1GB, bo takie przeważnie widzę na allegro.
Osobno czy w dual'u, w obu przypadkach występował błąd.
Przed chwilą wyjąłem 512MB A-Data.
Oto moja obecna pamięć:
GR400D64L3/2GDC <= ta końcówka 2GDC oznacza że pamięć była z zestawu dual channel?
Gdybym teraz chciał dokupić identyczną do dual'a to musi być z tą końcówką? Czy wystarczy jak będzie GR400D64L3 np GR400D64L3/1GB, bo takie przeważnie widzę na allegro.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Największa pewność będzie z takimi samymi. Dual jest czasami wybredny czasami nie i raz działa dobrze z zupełnie różnymi pamięciami a raz ma problem z nawet podobnymi.
Zobacz jeszcze na drugim niebieskim slocie, co tam szkodzi.
-
- Reklama