PC do gier za 2500zl- oceńcie

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
pirania36

Użytkownik

Post14 lut 2011, 22:46

Jeszcze nie tak dawno samsungi byly uznawane za zle bo posiadaly wadliwy firmware. Jak jest teraz nie wiem. No ale jak ten samsung jest z serii spinpoint f3 to bierz go.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 lut 2011, 01:07

samsungi czy seagate? Seagate miał problemy z firmware i są szajsowate. Samsungi obecnie są dobre.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
kliszka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post15 lut 2011, 15:56

pirania36 pisze:Pierwsze słyszę że dwie linie po 210W o łącznej mocy 420W jest lepsze od jednej 400W
a co do dysków twardych to bym nie inwestował w firmę Samsung

Czy Ty wiesz co piszesz ? dokształć się troszkę w dziedzinie zasilaczy ATX -
Wraz z premierą specyfikacji ATX12V w wersji 2.0, firma Intel zaczęła rekomendować zastosowanie podwójnych linii +12V we wszystkich zasilaczach, które mogą dostarczyć więcej niż 18A na linii +12V. Dlaczego? Ponieważ jest to konieczne, aby spełnić wymagania norm bezpieczeństwa UL i EM60950. Upraszczając, normy te wymagają, aby pojedyncza ścieżka (albo przewód) nie przenosiły więcej niż 240VA.. Dlaczego wyznaczono akurat wartość 240VA? Otóż jest to maksimum rekomendowane dla urządzeń elektrycznych, do których konsument może mieć przypadkowy dostęp. Mówiąc wprost, ma to zapobiec porażeniu prądem przy manipulowaniu wewnątrz komputera, oraz co ważniejsze ma to zapobiec powstawaniu ryzyka pożaru. Warto pamiętać, że pomimo występowania dwóch "niezależnych" linii +12V, ich źródło zasilające pozostaje najczęściej wspólne. Jest wysoce nieprawdopodobne, aby każdy zasilacz wyposażono w osobny transformator dla każdej linii zasilającej (takie rozwiązanie byłoby zbyt kosztowne), oraz miał niską sprawność. Z tej przyczyny w większości zasilaczy z wieloma liniami +12V mamy tylko jeden transformator. Każda linia jest zasilana z tego samego źródła, jednak poprzez własną kontrolowaną ścieżkę.
Teraz parę słów na temat dysków twardych HDD - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . Poczytaj bo warto..

-- 15 lut 2011, 13:34 --

może taki zestaw ? :
AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ - 479zł ,
AsRock 870 Extreme3 /AMD 870/ - 315zł ,
Kingston 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 HyperX Blue - 165zł ,
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 139zł ,
LG GH22NS50 SATA SecurDisc (black) - 99zł ,
bequiet! PurePower L7 530W 80+ - 249zł ,
Cooler Master Elite 370 (Black) - 179zł ,
ZOTAC GeForce GTX 470 AMP! 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI -969 zł,
Razem : 2594 zł.
Jesli jednak nie masz przekonania do tej płyty głównej proponuję Ci
Asus M4A89TD PRO/USB3 /AMD 890FX/ - cena jej jednak wynosi 599zł :o
Najważniejsze cechy płyty to:
podstawka AM3
chipset AMD 890FX
format ATX
cztery sloty na moduły pamięci RAM typu DDR3-2000
dwa sloty PCI Express x16 z obsługą technologii CrossFireX
sześć portów Serial ATA 6 Gb/s
dwa porty USB 3.0
kontroler dźwięku HD Audio 7.1
kontroler sieci przewodowych 1 Gb/s
sekcja zasilania 6+2
funkcja odblokowywania rdzeni
funkcja Turbo Unlocker
system operacyjny Express Gate
funkcja ułatwiająca podkręcanie - TurboV
funkcja oszczędzania energii - EPU

Jeśli jednak ten wybór jest za drogi to proponuję Ci MSI 870-G45 /AMD 870/ - 240zł bez USB 3.0 ale za to zastosowano technologię APS (Active Phase Switching), czyli aktywnego przełączania faz. Zarówno pod dużym obciążeniem jak i w trybie spoczynku, płyta główna MSI oferuje najwyższą wydajność energetyczną i znacząco redukuje ilość wydzielanego ciepła.Częstotliwość szyny pamięci to :
800 MHz
1066 MHz
1333 MHz
1600 MHz (O.C.)
1800 MHz (O.C.)
2000 MHz (O.C.)

Płyta została wyposażona w najwyższej jakośc komponenty klasy militarnej. Zapewniają one niezwykle wysoką stabilność, wydłużoną żywotność oraz pozwalają na osiągnięcie ponadprzecietnych osiągów podczas overclockingu.
Więcej na jej temat : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.- Stanisław Lem

pirania36

Użytkownik

Post15 lut 2011, 23:26

kliszka pisze:
pirania36 pisze:Pierwsze słyszę że dwie linie po 210W o łącznej mocy 420W jest lepsze od jednej 400W
a co do dysków twardych to bym nie inwestował w firmę Samsung

Czy Ty wiesz co piszesz ? dokształć się troszkę w dziedzinie zasilaczy ATX -
Wraz z premierą specyfikacji ATX12V w wersji 2.0, firma Intel zaczęła rekomendować zastosowanie podwójnych linii +12V we wszystkich zasilaczach, które mogą dostarczyć więcej niż 18A na linii +12V. Dlaczego? Ponieważ jest to konieczne, aby spełnić wymagania norm bezpieczeństwa UL i EM60950. Upraszczając, normy te wymagają, aby pojedyncza ścieżka (albo przewód) nie przenosiły więcej niż 240VA.. Dlaczego wyznaczono akurat wartość 240VA? Otóż jest to maksimum rekomendowane dla urządzeń elektrycznych, do których konsument może mieć przypadkowy dostęp. Mówiąc wprost, ma to zapobiec porażeniu prądem przy manipulowaniu wewnątrz komputera, oraz co ważniejsze ma to zapobiec powstawaniu ryzyka pożaru. Warto pamiętać, że pomimo występowania dwóch "niezależnych" linii +12V, ich źródło zasilające pozostaje najczęściej wspólne. Jest wysoce nieprawdopodobne, aby każdy zasilacz wyposażono w osobny transformator dla każdej linii zasilającej (takie rozwiązanie byłoby zbyt kosztowne), oraz miał niską sprawność. Z tej przyczyny w większości zasilaczy z wieloma liniami +12V mamy tylko jeden transformator. Każda linia jest zasilana z tego samego źródła, jednak poprzez własną kontrolowaną ścieżkę.

Wiem co piszę. Ze względu bezpieczeństwa to jest dobre rozwiązanie lecz nie wyciągniesz więcej z jednej linii jak 210W z takiego zasilacza. Nie wiemy przecież które przewody odpowiadają którym liniom. Nie wiemy kiedy przeciążymy linię wiedząc ile "ciągną" mocne karty graficzne.

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post15 lut 2011, 23:59

pirania 36
wiesz co piszesz :?:
co to są podwójne linie zasilania
to bzdura
rozbierałeś zasilacz :?:

Zasilacze z prawdziwą podwójną linią 12V mają najczęściej przełącznik
którym można je mostkować w jedną silniejszą linię.
Z tylu zasilacza powinien być przełącznik "split" or "combine".
Przykładem może być tagan 430-u22.
Całe zasilanie i rzekome oddzielne linie są zasilane z jednego punktu.
ale że nie może na linii przekraczać za dużo amper no to rozkładają na dwie lub trzy linie
właśnie obok mnie leży chieftek 560W CFT-560-A12C
3 linie zasilania 14a 23 a i 15a na trzech liniach max 440wat
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Maniek92sw

Użytkownik

Post16 lut 2011, 17:04

Nie chcialbym przekroczyc 2600zł(max 2700zł). Szukalem dlugo sklepu i najpewniej zakupie w Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Taki zestaw u nich zlozylem:

Płyta główna: AsRock 890GX Extreme4 [lub inna]
Procesor: AMD Phenom II x4 955 AM3 BE
Karta graficzna: Sapphire Radeon HD6950 2048MB 256bit [referencyjna, modowalna]
Pamięć RAM: DDRAM3 GoodRam 4096MB 1600MHz CL9 (2x2048)
Dysk twardy: Samsung HD502HJ 500GB 7200obr 16MB SATA II
Zasilacz: bequiet! PurePower L7 530W
Obudowa: I-Box Virgo 918

Cena: 2746 zł
Zestaw chyba w pelni kompatybilny. Nie chcę zmieniać procesora.
Dobrze by bylo zmienic plyte główną na jakąś tańszą z x-kom.pl, oparta o dobry chipset AMD 880/890 i mostek poludniowy SB850. Szkoda ze nie ma takiej bez zintegrowanej grafiki...
Nie wiem ktory zasilacz do tego zestawu lepszy:
Corsair 600W CMPSU-600CXEU BOX
czy
Be Quiet 530W Purepower L7 80 PLUS BOX

Awatar użytkownika
kliszka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post16 lut 2011, 20:55

bequiet! PurePower L7 530W w zupełności wystarczy , co do płyty to polecam AsRock 870 Extreme3 /AMD 870/ bądź AsRock 890GX Extreme3 /AMD 890GX/ - ze wskazaniem na tą drugą . Na Twoim miejscu wybrałbym jednak kartę graficzną GeForce -a - dlaczego ,bo obsługuje technologię PsyhX i Cuda - lepsza wydajność i znacznie odciąża procesor CPU . :D
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.- Stanisław Lem

Maniek92sw

Użytkownik

Post16 lut 2011, 21:51

Radek 6950 po zmodowaniu jest lepszy niz podkrecony gtx560. Do OC potrzeba wiecej watow, takze lepiej wezme 600, a i na przyszlosc sie przyda. Plyte wybralem Asus M4A87TD EVO, jest bardzo wysoko w rankingach, w tym szczegolnie:
Dzisiaj podniesli cene procka o 13 zlotych. Czy w najblizszym czasie sa spodziewane jakies obnizki/podwyzki cen?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 lut 2011, 00:29

Intel lekko obniżył ceny dwóch, trzech modeli ale tylko dwóch Core i7-970 oraz Core i7-960
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Maniek92sw

Użytkownik

Post17 lut 2011, 17:49

Czy plyta Asus M4A87TD EVO ma mozliwosc podpiecia 8 pinowego zasilania pod procesor? Bo mam zasilacz z 8 pinowym wejsciem, a nie wiem czy ta plyta go obsluzy.
Czy na mostek polnocny mozna zalozyc dodatkowo zakupione radiatory?? Wtedy ta plyta nie mialaby zadnych wad oprocz wlasnie prawdopodobnej 4 pinowej wtyczki zasilania :-X
A warto dodac ze jest sporo lepsza od ASRock 870 EXTREME 3, co potwierdzaja liczne testy tychze plyt ::)

Awatar użytkownika
kliszka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post17 lut 2011, 18:46

Maniek92sw pisze:Czy plyta Asus M4A87TD EVO ma mozliwosc podpiecia 8 pinowego zasilania pod procesor? Bo mam zasilacz z 8 pinowym wejsciem, a nie wiem czy ta plyta go obsluzy.
Czy na mostek polnocny mozna zalozyc dodatkowo zakupione radiatory?? Wtedy ta plyta nie mialaby zadnych wad oprocz wlasnie prawdopodobnej 4 pinowej wtyczki zasilania :-X
A warto dodac ze jest sporo lepsza od ASRock 870 EXTREME 3, co potwierdzaja liczne testy tychze plyt ::)

Tak się składa ,ze mam tą płytę( ASRock 870 EXTREME 3) u siebie w komputerze i... jestem bardzo zadowolony.Nie zamierzam Cię do niej już przekonywać , wybrałeś i nie jest to zły wybór , jak dla mnie obydwie płyty są porównywalne . Może oprócz sekcji zasilania , która przemawia za ASUSEM - ten wybór jednak daje do zrozumienia ,ze jesteś fanem overclockingu ,a jeśli tak to najlepsze płyty do OC produkuje DFI LANParty nawet Asus M4A87TD EVO pozostaje daleko w tyle... Jeśli chodzi o kartę grafiki -
W trakcie naszych testów karty graficzne umieszczane są w komorze bezechowej gdzie sprawdzamy poziom hałasu który generują. W momencie gdy oba Radeony pozostawały w trybie idle (praca w systemie Windows) zarówno ich temperatury jak ilość generowanego hałasu pozostawały na przyzwoitym poziomie. Niestety całość zmieniała się diametralnie w momencie włączenia zapętlonego przez 15 minut testu w grze... Radeon HD 6950 z 46 stopni w zasadzie momentalnie nagrzewał się do 90 stopni, a ilość pobieranego prądu wzrastała ze 108 do 305 W. Nie mogło to pozostać obojętne układowi chłodzenia, który z przyjemnych 35 dB zaczynał hałasować generując maksymalnie 54.6 dB.

Podobnie zachowywał się również wydajniejszy z prezentowanych dziś układów, natomiast w jego przypadku warto głównie zwrócić uwagę na wysoki pobór prądu. Wartość 437 W, którą udało nam się uzyskać w czasie testów jest na poziomie GTX'a 580, a od konkurencyjnego GTX'a 570 jest o ponad 100 W wyższy. Jest to sytuacja na tyle niepokojąca, gdyż karty z logo AMD zazwyczaj stanowiły przeciwieństwo prądożernych Nvidii.

Pamiętaj o dobrym chłodzeniu - zastosowane luty (bezołowiowe) w najnowszych kartach graficznych są i owszem ekologiczne ale za to bardzo czułe na wysokie temperatury ( pękają i odpryskują ) - wybierając Radeona 6950 pamiętaj o dobrym i wydajnym chłodzeniu ( np. HIS -a ) .... :D

Maniek92sw

Użytkownik

Post17 lut 2011, 19:19

Żarty, żartami, ale w kazdym teście/rankingu Asus jest lepszy od tego AsRocka :idea: Jeszcze nie zdecydowalem ktora plyte kupie, jednak wszystko przemawia za Asuem jednak... A o chodzenie do sekcji zasilania nie trudno(AsRock w tym miejscu traci argument). Jednak jezeli Asus faktycznie ma za slabe 4 pinowe zasilanie proca, to bede zmuszony kupic AsRocka :roll: Tylko boje sie o sekcje zasilania czy nie bedzie za slaba, bo poza tym plyta mi odpowiada ^^
Radeona 6950 musze kupic referencyjnego, zeby go móc zmodowac, a takim jest Gigabyte Radeon HD6950 2048MB 256bit.
Narazie SC2 bedzie mi spokojnie dzialal na Full Details. OC zajmie sie później jak dozbieram nieco kasy. Z reszta glupota by bylo nie podkrecenie sprzetu komputerowego do gier :mrgreen:

Awatar użytkownika
kliszka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post17 lut 2011, 21:19

Jeszcze raz Ci powtarzam ,że płyta główna Asus M4A87TD EVO to dobry wybór. :) Co do wyników testów - mógłbym polemizować , ale ..po co. :think: Każdy z Nas będzie bronić swojej tezy. Ja ze swojego Asrocka jestem bardzo zadowolony. Mam nadzieję ,że będziesz zadowolony ze swojego wyboru - powodzenia.

Maniek92sw

Użytkownik

Post17 lut 2011, 23:01

Ale Asus M4A87TD EVO NIE MA zlacza zasilania 8 pin dla procesora, w przeciwienstwie do ASRock 870 EXTREME 3. Dlatego Asus nie dalby rady uciagnac podkreconego procka. Wiec nie pozostaje mi nic innego jak wziac tego AsRocka, poniewaz wydawanie duzych sum na plyte glowna, ktora za pol roku z racji wprowadzenia AM3+ bedzie przeżytkiem jest głupotą...Gigantycznego OC nie bede robil, bo wszystkie dzisiejsze gry spokojnie beda dzialac na tym sprzecie i rezerwe mam tez na kilka lat. Skoro Ty jestes zadowolony to ja tez powinieniem byc ;)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”