pendrive + diskpart jak długo to może trwać?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
brajan006

Użytkownik

Post12 sty 2015, 20:02

Witam,
Mój problem polega na tym, że po zakupie pendraka nie mogłem skopiować na niego nic powyżej 4GB (nie wiem dlaczeg akurat ta granica?). Po zwykłym formacie wyskoczył komunikat, że pamieć jest chroniona przed zapisem i już nic nie mogłem zrobić.

Dodałem do rejestru StorageDevicePolicies i wpis WriteProtect z wartością 0 - efekt żaden.
Po próbach z różnymi programami system wykrywał tylko, że pen jest w porcie ale nawet nie pokazywał już jego rozmiaru (250GB).

Po wyczerpaniu wszystkich pomysłów odpaliłem diskparta i wszystko po kolei poszło:
select disk 1
attributes disk clear readonly
clean
create partition primary
format fs=ntfs

Wszystkie komendy przesły bez problemu i formatowanie idzi...no właśnie i tu moje pytanie - ILE TO może trwać? w chwili obecnej mam 19% a minęło 20godzin!

Zastanawiam się czy ntfs może mieć wpływ na długość procesu?
Nie wiem czy gdzieś popełniłem błąd?
Czy mogę ten proces przerwać i zrobić to szybszym sposobem - o ile istnieje?

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post12 sty 2015, 20:47

Po pierwsze pen był pewnie w systemie Fat32 . Maksymalny rozmiar pliku w tym systemie to 4 GB – 1 B (2^32 B – 1 B)
Po drugie zmianę z Fat32 na NTFS można zrobić prostym sposobem . Mój komputer - klikasz na pena PPM > formatuj , ustawiasz system plików i ok .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

brajan006

Użytkownik

Post12 sty 2015, 21:48

Pen był w exFat. Niestety sposób, o którym mówisz nie skutkował. Jeśli chodzi o NTFS to nie był wybór spowodowany jakimś konkretnym celem... po prostu tak mi się wpisało.

Nie wiem czy próbować przerwać formatowanie diskpartem?

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post12 sty 2015, 22:54

Jak jest opcja anuluj to pewnie można .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

brajan006

Użytkownik

Post13 sty 2015, 00:01

Opcji "anuluj" nie ma jako takiej, okienko wygląda tak:

Obrazek

Zastanawiam się czy przerwanie w tym momencie nie uszkodzi nośnika?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 sty 2015, 18:10

Gdybyś wyjął nośnik z portu USB może dojść do uszkodzenia, jeśli standardową metodą zatrzymasz formatowanie, nie powinno się nic stać, zaznaczam nie powinno ale 100% gwarancji nikt ci nie da.

Opcji "anuluj" nie ma jako takiej

PS. W oknie konsoli możesz użyć CTRL+BREAK (CTRL+C) co przerwie bieżącą operację.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

brajan006

Użytkownik

Post13 sty 2015, 23:42

rokko pisze:Gdybyś wyjął nośnik z portu USB może dojść do uszkodzenia, jeśli standardową metodą zatrzymasz formatowanie, nie powinno się nic stać, zaznaczam nie powinno ale 100% gwarancji nikt ci nie da.

Opcji "anuluj" nie ma jako takiej

PS. W oknie konsoli możesz użyć CTRL+BREAK (CTRL+C) co przerwie bieżącą operację.

ok tylko co dalej? wtedy pen nadal nie będzie dostępny. Znacie jakieś narzędzia żeby go odzysac? No teraz prawdopodobnie i tak będę musiał go wyzerować?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 sty 2015, 21:34

Wystarczy zrobić formatowanie tylko szybkie, w diskpart użyj opcji QUICK np.

Kod: Zaznacz cały

FORMAT FS=FAT32 LABEL="PENDRAK" QUICK
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

brajan006

Użytkownik

Post14 sty 2015, 23:34

Niestety sybkie formatownie nie działa.
Próbowałem również HDD Low Level format - zrobiło do końca z powodzeniem, później nic nie dało się zrobić z nośnikiem, dostępny jedynie był format, który zarówno z systemu jak i diskpart`a zatrzymuje się na 3% :@

Nie mam już siły i pomysłu co z tym robić...chyba czeka mnie zamówienie nowego pena :think:

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 sty 2015, 09:23

Wyzeruj MBR pendrive przy pomocy Active Killdisk, później ponów formatowanie.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”