Niedawno mój pendrive przestał działać. System cały czas go widzi, ale go nie otwiera. System zaleca zrobienie formatu, jednak nie jest w stanie tego zrobić. We właściwościach wyświetlana jest zerowa pojemność. Podążałem za tym poradnikiem
http://www.hotfix.pl/naprawa-pendrive-dysku-usb-innych-urzadzen-magazynujacych-a249.htm
Nie potrzebuje tych plików, więc próbowałem sformatować dysk. Nie udaje mi się jednak tego zrobić. Nie pomógł program HP USB Disk Storage Format Tool. Przy formacie w środowisku WinPE dochodzę do momentu tworzenia partycji i dostaje taki komunikat, że nie znaleziono wolnego zakresu zdolnego do użytku. Jednak po wpisaniu list partition, wyświetla mi jedną partycję o rozmiarze 14GB i przesunięciu 0B. Gdy próbuje ją wybrać wyświetla mi, że nie wybrano partycji. Próbowałem też formatowania programem BOOTICE lub Zerowanie dysków i pamięci flash programem HDDGURU Low Level Format Tool. Za pomocą pierwszego się nie da, wyrzuca, że parametr jest nie poprawny, za pomocą drugiego da się, jednak to nie pomaga. Ściągnąłem program ChipGenius i oto co uzyskałem
Description: [F:]Urządzenie pamięci masowej USB(NX216 FLASH READER)
Device Type: Mass Storage Device
Protocal Version: USB 2.00
Current Speed: High Speed
Max Current: 500mA
USB Device ID: VID = 8644 PID = 800E
Serial Number: 1203000000001D6E
Device Vendor: General
Device Name: USB Flash Disk
Device Revision: 0100
Manufacturer: NX216
Product Model: FLASH READER
Product Revision: 1.0E