Pendrive padł, nie czyta go system, nie da się sformatować

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
hexaper

Użytkownik

Post10 wrz 2015, 11:18

Witam. Mam pendrive który nie jest czytany przez system (Win7). Próbowałem formatu (niepowodzenie), czyszczenia diskpart'em (nadal nic), low formatter też nic nie pomógł bo go nawet tam nie czyta. W chip Geniusie nie pokazuje mi kontrolera ale podam co pokazuje bo może się przyda:
Description: [D:]Urządzenie pamięci masowej USB(USB DISK 3.0)

Protocal Version: USB 2.10 <- Hint: This device can run faster when plugged to a USB3.0 port
Current Speed: High Speed

USB Device ID: VID = 13FE PID = 5200

Device Revision: 0110

Product Model: USB DISK 3.0
Product Revision: PMAP

Controller Part-Number: Unknown

Coś czytałęm że to może być uszkodzenie mechaniczne, jest taka możliwość? Bo jeśli tak to pendrive odpada? Czytałem też cos o firmware.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post10 wrz 2015, 11:41

Pierwsze to pytania:

1. Z innymi pendrive nie ma problemu ?
2. Sprawdzałeś na innym komputerze ?
3. Posiadasz zainstalowane sterowniki do płyty głównej tzw. Chipset ?
4. Masz zainstalowany Windows 7 Service Pack 1 ?

Zobacz kolejno te poradniki:
http://www.hotfix.pl/naprawa-sterownika ... b-a367.htm
http://www.hotfix.pl/naprawa-pendrive-d ... h-a249.htm
http://www.hotfix.pl/naprawa-pendrive-k ... h-a366.htm
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

hexaper

Użytkownik

Post10 wrz 2015, 11:55

Z innymi nie ma, sprawdzam właśnie teraz na innym bo pen nie jest mój, ja go mam sprawdzić i ewentualnie naprawić. Stery są, SP1 też. Poradniki pierwsze 2 nie dotyczą mojego problemu a ten 3 jedynie możliwe że pk 2, tylko jak przeinstalować firmware? VID i PID jest podane wyżej.

-- 10 wrz 2015, 11:55 --

A no i wiem też że to 100% wina pendrive a nie systemu, żeby nie było szukania w systemie przyczyny.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2015, 21:06

A możesz najpierw powiedzieć jaki to pendrive, jakiej firmy i model?
Bo te numery pasują do wielu modeli co może niestety też świadczyć o padniętym kontrolerze wewnątrz.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

kaleron

Użytkownik

Post11 wrz 2015, 09:53

Phision 2251-03. Dane producenta lutującego gotowe układy na płytce i pakującego to wszystko do plastikowej obudowy do niczego nie są potrzebne..
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - może to pomoże.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

whyer

Użytkownik

Post20 paź 2015, 12:38

Witajcie Panowie! Podpinam się pod istniejący wątek żeby nie mnożyć ich na forum. Przechodzę jednocześnie do sedna sprawy, która jest podobna do pierwotnego pytania.

Pendrive Goodram pojemności 16 Gb jest wykrywany w systemie, jednak nie jest możliwy do niego dostęp. Przy próbie otwarcia wyświetlany jest komunikat: "Włóż dysk do stacji dysków Dysk wymienny (litera_dysku:)". Czytałem poradniki naprawy znajdujące się na stronie hotfix. Pendrive pozostaje jednak niewzruszony. TestDisk i diskPart go nie wykrywają. Nie odpowiada na systemowe formatowanie (w końcu przecież nie ma dysku w napędzie). Chciałem przeskanować go w poszukiwaniu błędów, jednak program H2testw nie może go zeskanować (również nie ma dostępu do pamięci - error accessing target).

Poradniki prowadzą dalej do flashowania pendrive`a. Przy pomocy CheckUDisk sprawdziłem VID i PID pendrive`a. Odpowiednio: VID: Vid_13fe oraz PID: Pid_3e00. Nie wiem jednak jak zabrać się do tematu flashowania pendrive`a ponadto nie wiedząc skąd pobrać odpowiedni firmware. Jesteście w stanie pomóc coś w sprawie tego nomen omen "markowego" pendrive`a?

Zastanawiam się jednocześnie czy aby pen nie jest uszkodzony fizycznie? Ilość podjęty prób, wskazuje raczej na poważny problem; zastanawiam się czy nie ma przerw w ścieżkach pomiędzy złączem usb a sterownikiem lub pomiędzy sterownikiem a samą pamięcią eeprom.

Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 paź 2015, 18:37

Witam, zobacz Phison_MPALL_v3.33.00_PS2251
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”