Pendrive Verbatim zgubił partycje

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
cin_ek

Użytkownik

Post30 lip 2015, 12:05

Witam

Mam problem z pendrivem Verbatim PinStripe 16GB. Dwa dni temu podczas pracy pendrive nagle znikł, tzn. w przeglądarce plików stał się jasnoszary, jako ukryty. Użyłem standardowej procedury usuwania i po ponownym włożeniu znów pojawił się i można było pracować. Przy kolejnej próbie skorzystania z plików na nim zapisanych sytuacja powtórzyła się. Usunąłem jak poprzednio, ale przełożyłem do innego portu USB. Od tej pory pendrive jest nie dostępny. System Windows 8.1 wykrywa go jako urządzenie, ale przy próbie przeglądania plików pojawia się komunikat:

"Włóż dysk do stacji dysków..."

we właściwościach ma zerową pojemność i nie ma określonego systemu plików. Zgłasza się jako dysk E:, po przełożeniu do poprzedniego portu jako H:.
Pod linuxem wogóle go nie wykrywa. Pod 7 ta sama sytuacja co na 8.1. Na kompie z Vistą wykrył go, zainstalował sterowniki i pokazała zawartość jako H:. Niestety próba otwarcia spowodowała, że zniknął i jest tak jak w 8.1 i 7.

ChipGenius daje taki wynik:

Description: [E:]Urządzenie pamięci masowej USB(Generic USB Flash Disk)
Device Type: Mass Storage Device

Protocal Version: USB 2.00
Current Speed: High Speed
Max Current: 100mA

USB Device ID: VID = 058F PID = 1234

Device Vendor: Alcor Micro
Device Name: Mass Storage Device
Device Revision: 0001

Manufacturer: Generic
Product Model: USB Flash Disk
Product Revision: 7.76

Controller Vendor: Alcor Micro
Controller Part-Number: Unknown(??) - 0xEC05 - F/W FF20
Flash ID code: 98DE9092 - Toshiba - 1CE/Single Channel [SLC] -> Total Capacity = 8GB

Tools on web: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Possible Flash Part-Number
----------------------------
Unknown

Flash ID mapping table
----------------------------
[Channel 0] [Channel 1]
98DE9092F2D7 --------
-------- --------
-------- --------
-------- --------

Dziwi mnie podana pojemność 8GB. Pendrive jest na gwarancji, ale nie chodzi mi o sprzęt, a dane które na nim są i tylko częściowo zarchiwizowane gdzie indziej. Czy jest szansa jakoś je odzyskać? TestDisk go nie widzi, DMDE widzi, ale zwraca błąd:
Winerror 21. Urządzenie nie jest gotowe.

Ktoś ma jakiś pomysł?

kaleron

Użytkownik

Post31 lip 2015, 10:00

Wygląda na to, że leży firmware. Przeprogramowanie = bezpowrotna utrata danych. Najprawdopodobniej nie obejdzie się bez wylutowania pamięci, a więc żegnaj gwarancjo.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

cin_ek

Użytkownik

Post31 lip 2015, 10:25

więc przeprogramowanie odpada bo dane bym potrzebował, a po drugie jako sam sprzęt nie jest mi potrzebny. Niestety próby formatowania na różne sposoby kończą się niepowodzeniem.

Czy kupno identycznego pendrive'a i podmiana kości pamięci umożliwiłaby dostęp do danych?

kaleron

Użytkownik

Post03 sie 2015, 09:44

Nie formatuj go...zresztą jeśli mam rację, to i tak Ci się nie uda;)
Podmiana kości pamięci skończy się niskopoziomowym sformatowaniem i bezpowrotną utratą danych. Kontroler potrzebuje części informacji zapisanych na kości do prawidłowego odtworzenia struktury logicznej danych i jak coś mu się nie zgadza z tym, co wie sam z siebie, to po prostu formatuje kość. Zwykle po takiej operacji możesz odczytać 0xFF na całej pamięci. Pozostaje tylko odczytanie pamięci na programatorze i odtworzenie pracy algorytmu kontrolera.
Poza tym kupno drugiego dokładnie takiego samego pendriva, na dokładnie identycznych układach może nie być proste. kolega kiedyś mi nie uwierzył, trafił w identyczną sztukę dopiero za 38-mym razem...i faktycznie zniszczył sobie dane.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

cin_ek

Użytkownik

Post18 sie 2015, 10:44

stała się rzecz przedziwna. Odłożyłem pendriva gdzieś na półkę i przeleżał tam do wczoraj. Podłączyłem go i cud - nagle jest widoczny. Skopiowałem szybko wszystkie dane. Pendrive przez kilka minut potem był w porcie ale nieużywany i przy kolejnej próbie znów odmówił dostępu tak jak wcześniej. Oddaje go do reklamacji. Dzięki za zainteresowanie. Można chyba temat zamknąć.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”