Kupiłem ostatnio procesor Intel Pentium D 820 2.80GHz/2MB/800FSB. Podmieniłem go z Celerona 326 2.53GHz/256KB/533MHz. Pastę odprowadzającą ciepło położyłem według poradnika, czyli kropla wielkości ziarnka groszku na środku procesora. Pasta to jakaś "Pasta silikonowa H termoprzewodząca". Chłodzenie na procesorze to Xilence Icebreaker.
Włączyłem PC i sprawdziłem temperaturę na procku - była średnia, czyli 35 stopni, a obroty na wiatraku - 1130 RPM. Włączyłem grę NFS Pro Street (przez jedyną, zintegrowaną grafikę, procesor dostaje przy niej ostro po tyłku). Gdy włączyłem rozgrywkę włączyły się duże obroty na wentylatorze - ok. 2200 RPM a procesor dostał stopniowo aż 53 stopnie, więc wyłączyłem grę. Przy ponoć prądożernym Celeronie nigdy tak się nie działo, obroty na wiatraku nigdy nie przekraczały 1300 RPM, a temperatura 40 stopni.
Czy mam od nowa nałożyć pastę, tyle że teraz po swojemu, czyli na całą powierzchnię rozsmarować, czy może muszę kupić porządniejszą pastę odprowadzająca ciepło?
Proszę o pomoc.
Pentium D 820 i wysokie temperatury
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Hmm moim zdaniem to normalka dla tego procesora. Pentium D mocno się dosyć grzał.
-
Ale przecież teoretycznie temperatura procesora nie może przekraczać 60 stopni, a tu przez kilka minut gry temperatura wzrosła aż do 53 i pewnie jeszcze by rosła. Kupię którąś z tych past i wypróbuję:
OCZ Ultra 5+
Arctic Silver5
Liquid Pro-AL
CoolerMaster PTK-001
Arctic Ceramique
OCZ Ultra 5+
Arctic Silver5
Liquid Pro-AL
CoolerMaster PTK-001
Arctic Ceramique
- voluu
- Kontaktowanie:
Kod: Zaznacz cały
Arctic Ceramique
Wstrzymaj się jeszcze. Pasta termoprzewodząca MUSI się wygrzać na procesorze, czyli 'przechodzić' ok. 100godz, zanim osiągnie swoje właściwości. Wstrzymaj się tydzień i obserwuj temperatury. 60 st. max? Niektórym przekracza 70st. i nic z tym nie robią.

Sounds Better
Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Arctic Ceramique wystarcza, Arctic Silver5 lepsza. Ale ogólnie chyba nie ma sensu.
Ten model spokojnie potrafił się grzać do 70 stopni, sprawdź testy, tam to było normalne.
Ten model spokojnie potrafił się grzać do 70 stopni, sprawdź testy, tam to było normalne.
-
Pograłem ponad pół godziny w NFS ProStreet i sprawdzałem temperaturę. Utrzymywała się w okolicach 49-52 stopni, ale obroty wentylatora na procku wzrastały ciągle, aż na końcu były niewiarygodne 2700RPM. Na celeronie chodził wolniej, ale tak cicho jak laptop (każdy się dziwił), a teraz zauważalnie słuchać wentylator, choć PC dostał takiego kopa w szybkości, że na kiepskiej, zintegrowanej grafice ATi X300, NFS ProStreet nie klatkuje już wcale, chodzi szybko jakbym odpalił NFS U2, ale wiadome że graficznie auta wyglądają tylko ciut lepiej niż w NFS MW (jak to w słabej karcie graficznej).
Czy jest sens dokładania do pasty, wentylatorów wewnątrz obudowy, czy może sprzedać procka i dołożyć do jakiegoś lepszego procka, typu Intel Pentium Dual-Core E2160 czy E6300. Podobno przy tych prockach, pentium D jest jak celeron.
Czy jest sens dokładania do pasty, wentylatorów wewnątrz obudowy, czy może sprzedać procka i dołożyć do jakiegoś lepszego procka, typu Intel Pentium Dual-Core E2160 czy E6300. Podobno przy tych prockach, pentium D jest jak celeron.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Intel Pentium Dual-Core E2160 czy E6300 to już inna kwestia, one się nie grzeją a wydajność zupełnie inna. Czy warto to też zależy od innych podzespołów, co tam Masz w kompie.
Pentium D to montowano taki kominek z boku obudowy
Pentium D to montowano taki kominek z boku obudowy

- janpas
- Kontaktowanie:
witam na temat tego procka d 820 one się grzeją mocno
cosik_ktosik ma racje co do temperatur tego proca
Pentium Dual-Core E2160 czy E6300 to już inna generacja procesorów
podstawowe pytanie jakie procesory obsługuje twoja płyta.
jedyne wyjście to zamontować dobry COOLER na procku
NP Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
on jest dość drogi dobry
możesz na allegro poszukać coś tańszego
tego d 820 wymieniłeś to moim zdaniem niestety zły wybór lepszym wyborem byłby np.d805 który jest tańszy a mimo to lepszy do 3,5GHz można z niego wycisnąć bez problemu przy standardzie 2,66 GHz sam osobiście testowałem
jeśli masz ten wentylator
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
no to lipa ponieważ on jest za słaby do d820
Obsługiwane procesory
Intel Celeron D;
Intel Core 2 Extreme/Core 2 Quad/Core 2 Duo
nie odbierze ciepła z twojego procesora niestety
cosik_ktosik ma racje co do temperatur tego proca
Pentium Dual-Core E2160 czy E6300 to już inna generacja procesorów
podstawowe pytanie jakie procesory obsługuje twoja płyta.
jedyne wyjście to zamontować dobry COOLER na procku
NP Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
on jest dość drogi dobry
możesz na allegro poszukać coś tańszego
tego d 820 wymieniłeś to moim zdaniem niestety zły wybór lepszym wyborem byłby np.d805 który jest tańszy a mimo to lepszy do 3,5GHz można z niego wycisnąć bez problemu przy standardzie 2,66 GHz sam osobiście testowałem
jeśli masz ten wentylator
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
no to lipa ponieważ on jest za słaby do d820
Obsługiwane procesory
Intel Celeron D;
Intel Core 2 Extreme/Core 2 Quad/Core 2 Duo
nie odbierze ciepła z twojego procesora niestety
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
Właśnie więc chyba lepiej dołożyć do tych Dual-Core niż do chłodzenia? Same te procki kosztują ok. 150zł. A płyta główna jaką mam to Core Rio GA-8TRC410MNF-RH. Choć w starej specyfikacji nie ma obsługi Intel Core 2 Duo czy Dual-Core ale znalazłem kilku użytkowników tej płyty, którzy posiadają te procesory i działają na tej płycie. Kiepsko jest natomiast w sprawie podkręcania czy zmiany obrotów wentylatora w BIOS-ie bo wszystko jest na siwo, nie ma możliwości podkręcenia (może jakbym miał zaktualizowanego BIOS'a to może można by było).
- janpas
- Kontaktowanie:
w12400 pisze:Właśnie więc chyba lepiej dołożyć do tych Dual-Core niż do chłodzenia? Same te procki kosztują ok. 150zł. A płyta główna jaką mam to Core Rio GA-8TRC410MNF-RH. Choć w starej specyfikacji nie ma obsługi Intel Core 2 Duo czy Dual-Core ale znalazłem kilku użytkowników tej płyty, którzy posiadają te procesory i działają na tej płycie. Kiepsko jest natomiast w sprawie podkręcania czy zmiany obrotów wentylatora w BIOS-ie bo wszystko jest na siwo, nie ma możliwości podkręcenia (może jakbym miał zaktualizowanego BIOS'a to może można by było).
witam jeżeli działa u kogoś ze znajomych to poszukaj takiego samego procka
ponieważ nie każdy może zadziałać
Pozdrawiam
Grunt to spokój
-
- Reklama