płyta główna a dysk SSD

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
maciek166

Użytkownik

płyta główna a dysk SSD

Post29 gru 2012, 19:01

Witam. Chciałbym kupić dysk SSD 120 GB, dużo czytałem i mimo, ze bardzo ciężko sie zdecydowac to myślę o SSD OCZ 128 GB Vertex 4. I tutaj mam pytanie czy mając płytę główną GIGABYTE S-Series EP43C-DS3 ( kupiona w połowie roku 2009, gdy składałem nowy komputer- kombajn na tamte czasy) potencjał tego dysku będzie wykorzystany w 100 %, a jesli nie to czy dużo stracę, gdyż płyta ta ma ATA II z tego co sie orientuje a dysk ATA III. Wtedy z tego co pamiętam płytę kupiłem naprawde lepszą aby nie było jej tyrzeba wymieniac przy modernizacji komputera. A teraz tak mysle za jakies 6-9 miesięcy wymienić podzespoły znowu i tutaj moje drugie pytanie. Czy jeśli bedę chciał kupić jakiś procesor w granicach 700-800 zł, conajmniej 4 rdzenie core i 5 powiedzmy, karte graficzną GIGABYTE GEFORCE GTX 650 2GB DDR5( ok 500 zł. wydaje mi sie swietna aktualnie, może sie mylę, także prosze o opinie ), i 2 razy po 8 GB RAM DDR3 to i ten dysk wczesniejszy to czy ta płyta obsłuzy to wszystko i czy bedzie to działać. Mnie osobiscie wydaje sie, ze technologia idzie do przodu w takim tempie, ze trzeba było wtedy dac za płyte 200-300 złotych mniej bo i tak bedzie ją trzeba wymienić teraz. A jesli jest mozliwośc aby aby na tej płycie mieć super wydajny i nowoczesny także do gier komputer to prosze napisać jakie podzespoły by pasowały i w jakiej cenie. Z góry dziekuję za pomoc i zapoznanie sie z moim problemem. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

płyta główna a dysk SSD

Post29 gru 2012, 20:19

maciek166 pisze:GIGABYTE S-Series EP43C-DS3

maciek166 pisze:Czy jeśli bedę chciał kupić jakiś procesor w granicach 700-800 zł, conajmniej 4 rdzenie core i 5 powiedzmy, karte graficzną GIGABYTE GEFORCE GTX 650 2GB DDR5( ok 500 zł. wydaje mi sie swietna aktualnie, może sie mylę, także prosze o opinie ), i 2 razy po 8 GB RAM DDR3 to i ten dysk wczesniejszy to czy ta płyta obsłuzy to wszystko

W podstawkę LGA775 nie opłaca się już inwestować.
Procesory Intel Core i5 bazują na podstawce 1155 i nie są kompatybilne z Twoją płytą główną.

Napisz, jaką kwotę mógłbyś przeznaczyć na nowy sprzęt (płyta, procesor, pamięć, grafika), to coś złożymy.

maciek166

Użytkownik

płyta główna a dysk SSD

Post30 gru 2012, 13:28

Rozumiem że ta podstawka LGA775 opiera sie na mojej płycie głównej czy cos w tym stylu. A jesli chodzi o komputer to nie mam jakos scisle określonych przedziałów cenowych. Obudowa na pewno zostaje, dysk twardy także i zasilacz mam chyba 600 albo nawet 700 W( Nie chce mi sie sprawdzać dokladnie). Pozostaje zatem do kupienia karta graficzna, procesor i jeszcze z 16 GB RAM ( myśle że ram starzeje się najwolniej i, że DDR 3 16 GB starczyło by na wiele lat, tym bardziej że nawet nie słychac nic o DDR 4) no i chyba niestety ta płyta główna. Jesli chodzi już o tą kwote to do 2100-2500 zł mysle, że złozyło by sie już sprzęt z najwyzszej półki. Swoją drogą byłbym wdzięczny jakbys zobrazował mi bardziej czym różnia się te procesory i3 od i5 od i7. Czy lepiej bybrać powiedzmy słabszy i5 czy mocniejszy i3, a może jeszcze inne procesory bys polecił np. phenom, quad. I napisz mi jeszcze czy na dziesiejsze czasy lepiej kupić cztery rdzenie czy dołozyc troche do ośmiu. Komputer zamierzam udoskonalić tak jak pisałem za jakieś 6 miesięcy. Sory, ze tak chaotycznie napisane ale za duzo rzeczy chciałem wyrazic i tak wyszło. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

płyta główna a dysk SSD

Post30 gru 2012, 18:18

maciek166 pisze:Komputer zamierzam udoskonalić tak jak pisałem za jakieś 6 miesięcy

To sporo czasu w tej branży. Ceny polecą na łeb i szyję, pojawi się nowy sprzęt, więc dziś nie ma co domniemywać, jaki zestaw będzie opłacało się kupować za pół roku.

Mogę Ci pokazać jaki sprzęt na dziś możesz mieć w tej cenie.
Do 2500 zł. bez pamięci RAM, dysku i obudowy:

Procesor => Intel Core i5-3570 3,4GHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => MSI B75A-G43 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => MSI GTX 660Ti => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => OCZ ModXStream Pro 500W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Cooler => SilentiumPC Spartan Pro HE924 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem => 2437 zł.

maciek166 pisze:Swoją drogą byłbym wdzięczny jakbys zobrazował mi bardziej czym różnia się te procesory i3 od i5 od i7. Czy lepiej bybrać powiedzmy słabszy i5 czy mocniejszy i3, a może jeszcze inne procesory bys polecił np. phenom, quad.

Jeżeli stać Cię na Core i5, to nie warto brać Core i3.
Na dziś przykładowo Core i5-3570, który poleciłem w zestawie ma praktycznie taką samą wydajność, jak przykładowo i7-3770, a jest i około 500 zł. tańszy, więc sam widzisz, że bardziej opłacalny na dziś jest Core i5.

maciek166

Użytkownik

płyta główna a dysk SSD

Post30 gru 2012, 18:41

A jakby dozucic do tego z 16 GB RAM i bez zasilacza bo jak juz pisałem mam 600 W, wiec jest chyba niepotrzebny. A i jeszcze czy zamiast tych procesorów core i3, i5, i7 jakies inne bys polecił czy seria core i jest aktualnie najlepszym rozwiuązaniem.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

płyta główna a dysk SSD

Post30 gru 2012, 18:50

Procesory Intel Core i5 oraz i7 są obecnie najwydajniejsze.

maciek166 pisze:i bez zasilacza bo jak juz pisałem mam 600 W

Jaki masz zasilacz ? Producent, model. Moc zasilacza tutaj nic nie mówi.

maciek166 pisze:A jakby dozucic do tego z 16 GB RAM

Czy wykorzystasz te 16GB ? Po co aż tak dużo ?

Do gier obecnie w zupełności wystarczy 4GB, w powiewach można pokusić się o 8GB.

Patriot 2x 2GB 1333MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Corsair 2x 4GB 1333MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

maciek166

Użytkownik

płyta główna a dysk SSD

Post30 gru 2012, 19:02

Chodzi mi o to, że RAM wolno sie starzeje i jak kupie teraz wieksza ilość to póxniej nie bedzie trzeba, a i tak jest bardzo tani w porównaniu do procesorów czy grafiki. Zasilacz: creative model VA 1450. A jesli chodzi o karte graficzna to co powiesz o tej Gigabyte GeForce GTX 650 OC 2GB DDR5 PCI-E BOX, bo wydaje mi sie o niewiele nizszych parametrach a ponad dwókrotnie tańsza, albo ta Gigabyte GeForce GTX 660 OC 2GB DDR5 PCI-E BOX, która jest wrecz identyczna jak na moje oko do tej co mi poleciłeś.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

płyta główna a dysk SSD

Post30 gru 2012, 19:09

maciek166 pisze:Zasilacz: creative model VA 1450

To jest transformator zasilający głośniki.
Zasilacz komputerowy jest wewnątrz obudowy komputera.

maciek166 pisze:A jesli chodzi o karte graficzna to co powiesz o tej Gigabyte GeForce GTX 650 OC 2GB DDR5 PCI-E BOX, bo wydaje mi sie o niewiele nizszych parametrach a ponad dwókrotnie tańsza, albo ta Gigabyte GeForce GTX 660 OC 2GB DDR5 PCI-E BOX, która jest wrecz identyczna jak na moje oko do tej co mi poleciłeś.

GTX 650 jest ponad dwukrotnie mnie wydajna od GTX 660Ti.
GTX 660 również znacznie ustępuje wydajnością GTX 660Ti.

Nie musisz mi podrzucać kolejnych modeli kart, bo naprawdę wiem co proponuję.

maciek166

Użytkownik

płyta główna a dysk SSD

Post30 gru 2012, 19:43

Jeśli chodzi o ten zasilacz to nie chce mi sie obudowy w tej chwili otwierać ale pamietam, że kilka stówek kosztował 3,5 roku temu, jutro jak bedę miał czas to napisze dokładniej albo po nowym roku. A jesli chodzi o te karty grafiki to nie mówie, że nie wiesz co polecasz bo widze, ze znasz sie na komputerach tylko bardzo chciałbym sie dowiedziec dlaczego takie różnice w cenie sa jak model karty rózni sie tylko końcówką Ti, gdyz to ja sie mało znam. Ostatnie pytanie mam czy na tej karcie znacznie tańszej Far Cry 3 poszedł by na maksymalnych wymaganiach. Jesli tak to po co przepłacać tyle za MSI GTX 660Ti. Chodzi mi po prostu o to czy nie lepiej kupić karte za 500 zł i za 2 lata znowu za 500 niż za 1200 i dopiero za 4 lata lub dużej wymienic. To tylko takie moje spostrzeżenia i pytania . I nie twierdze, ze karta ktąrą mi poleciłeś nie jest godna uwagi, tylko chciałbym sie wiecej o nich dowiedzieć. Pozdrawiam i sory, że tak głowę zawracam.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

płyta główna a dysk SSD

Post30 gru 2012, 20:39

maciek166 pisze:Ostatnie pytanie mam czy na tej karcie znacznie tańszej Far Cry 3 poszedł by na maksymalnych wymaganiach.

Na GTX 660 i GTX 660Ti, pójdzie bez zająknięcia na najwyższych detalach.
GTX 650 nie bierz w ogóle pod uwagę, jeżeli chcesz wydać na sprzęt 2500 zł., w tym planujesz zakup procesora i5-3570.

maciek166 pisze:sie dowiedziec dlaczego takie różnice w cenie sa jak model karty rózni sie tylko końcówką Ti

GTX 660 (bez Ti), to kastrat (okrojona, przez to tańsza wersja) GTX 660Ti.
W GTX 660 zredukowano liczbę jednostek przetwarzania równoległego NVIDIA CUDA, od których uzależniona jest w dużej mierze wydajność karty.

Procesory strumieniowe: 960 (GTX 660) - 1344 (GTX 660Ti)
Jednostki teksturujące: 80 (GTX 660) - 112 (GTX 660Ti)

Ponadto zaproponowałem model od MSI z fabrycznie podkręconym zegarem rdzenia (1019MHz) oraz z systemem chłodzenia Twin Frozr III z czterema rurkami cieplnymi Super-Pipe o średnicy przekroju 8mm. To jeden z najwydajniejszych, jeżeli nie najwydajniejszy system chłodzenia fabrycznie montowany na kartach graficznych od MSI.

maciek166 pisze:Jesli tak to po co przepłacać tyle za MSI GTX 660Ti. Chodzi mi po prostu o to czy nie lepiej kupić karte za 500 zł i za 2 lata znowu za 500 niż za 1200 i dopiero za 4 lata lub dużej wymienic.

Podałeś mi pułap cenowy 2500 zł., a ja do tego pułapu podałem Ci w miarę najlepszy sprzęt, jaki możesz mieć za te pieniądze.
Jakbyś podał niższy pułap podzespoły byłyby na pewno inne - tańsze.

Jeżeli tak bardzo upierasz się na tańszej alternatywie dla GTX 660Ti, to zobacz Radeon HD 7870:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
To z kolei karta pośrednia pomiędzy GTX 660, a GTX 660Ti.

maciek166

Użytkownik

płyta główna a dysk SSD

Post30 gru 2012, 21:02

OK. Dzieki za poswięcony czas i za to, że mi to jakoś zobrazowałeś. Jakbys miał czas to prosiłbym cie o wycenienie najtanszego komputera na którym poszedł by na dzien dzisiejszy far cry 3 na maksymalnych detalach (dlatego o tej grze mówie bo ona ma chyba najwyzsze wymagania ze wszystkich najnowszych produkcji), oczywiście bez obudowy i zasilacza. Zasilacz sprawdzilem i jest to ATX CHIEFTEC 600 W. Prosiłbym cię o napisanie mi czy będę zadowolony z działania dysku SSD OCZ 128 GB Vertex 4 na mojej aktualnej płycie głównej GA-EP43C-DS3 ( tak jak pisałem za jakieś pół roku planuje zmodernizowac sprzęt ale dysk chciałbym miec jak najszybciej bo wiele pozytywnego słyszałem o dyskach SSD a mysle o zakupie juz od kilku miesięcy), ewentualnie jak możesz to napisz mi czy lepiej kupić jakiejś innej firmy , czy jestes za tym.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

płyta główna a dysk SSD

Post30 gru 2012, 22:29

maciek166 pisze:Prosiłbym cię o napisanie mi czy będę zadowolony z działania dysku SSD OCZ 128 GB Vertex 4 na mojej aktualnej płycie głównej GA-EP43C-DS3

Na pewno będziesz zadowolony. Powinieneś uzyskać transfery na poziomie 260MB/s, a to ponad dwukrotnie więcej, niż w przypadku dysków HDD.

maciek166 pisze:akbys miał czas to prosiłbym cie o wycenienie najtanszego komputera na którym poszedł by na dzien dzisiejszy far cry 3 na maksymalnych detalach

Jeżeli chciałbyś osiągnąć przyzwoitą płynność na poziomie 40 FPS w rozdzielczości 1920x1080, maksymalnych ustawieniach graficznych i filtrowaniu Anizotropowym x16, to musiałbyś mieć co najmniej sprzęt pokroju Intel Core i5-2500 / i5-3570 i kartę graficzną GTX 660Ti, którą nie od parady proponowałem wcześniej. W sumie to cały zestaw, który proponowałem wcześniej. Tylko kwestia czy zamierzasz stosować OC, czy nie.

maciek166

Użytkownik

płyta główna a dysk SSD

Post31 gru 2012, 15:10

Aha. A rozumiem, że jak wymienie płyte główną to dyskk będzie jeszcze szybszy. I nie rozumiem co masz na mysli z tym czy mam zamiar uzywać OC.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

płyta główna a dysk SSD

Post31 gru 2012, 15:57

maciek166 pisze:I nie rozumiem co masz na mysli z tym czy mam zamiar uzywać OC.

OC czyli Overclocking, inaczej podkręcanie.
Chodziło o to czy masz zamiar w przyszłości podkręcać procesor, aby wydobyć z niego jeszcze więcej potencjału.

Jeżeli masz zabierać się za OC, wtedy płyta główna i procesor najlepiej jak są przystosowane do tego.

maciek166

Użytkownik

płyta główna a dysk SSD

Post01 sty 2013, 13:55

Jeśli chodzi o podkrecanie to nigdy sie za to nie brałem i nie zamierzam. Uważam , że nie warto kombinować i ryzykować.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”