Podkręcanie AMD Athlon 64x2 dual core 5000+

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Macfly

Użytkownik

Post28 maja 2015, 03:33

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

A więc tak. Chciałbym podkręcić procesor AMD Athlon 64x2 dual core 5000+, Potrzebuję tylko pomocy dużo bardziej doświadczonych osób jak to w biosie zrobić krok po kroku aktualnie miałem wersję biosu F2 która nie miała możliwości podkręca wgrałem z poziomu Windowsa za pomocą programu @Bios od Gigabyte wersję biosu F3e i pod przyciskiem F1 pojawiły się ustawienia podkręcania (tak znajomy mi mówił przez Facebooka) . W CPU Frequency ustawiłem 207 gdyż potem jak dawałem więcej wywalał mi taki error przed uruchomieniem systemu : "Warning ! Now System is in Safe mode . Please re-setting CPU Frequency in the CMOS Setup" i mogłem tylko wczytać ostatnie zapamiętane dobrze działające ustawienie ...

W Advanced Chipset features wszystko prócz tego CPU Frequency ustawionego na 207 mam jak na tym zdjęciu:

Obrazek

Natomiast w MB Intelligent Tweaker ( M.I.T)w ogóle nie ruszałem nic i jest jak było na zdjęciu :

Obrazek

Poradzi ktoś co ile w czym poprzestawiać wartości w biosie żeby chodź troszkę podkręcić ten mój procesor ? Nie stać mnie niestety na nowy komputer :cry: i chciałbym trochę tchnąć w niego powiewu świeżości i mocy . I tak dołożyłem 2 kość 2 GB i 1 rdzeniowy procek na tego Athlona od znajomego który zmieniał płytę i przesiadł się na Intela .

Procesor AMD Athlon 64x2 dual core 5000+ 2.60 GHZ
Karta graficzna NVIDIA GeForce 9500 GT DDR2 :(
RAM 4 GB
Zasilacz Chieftec Model: GPS-450AA-101 A 450W
Płyta główna Gigabyte M61PME-S2P

Obawiam się zasilacza i płyty głównej. Czy zasilacz przypadkiem nie będzie za słaby do podkręcania procka?

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post28 maja 2015, 10:11

Jeżeli szyne masz 200 to mnożnik musi być równy = 13
Więc jeżeli zwiększasz szyne o 7 to dajesz tylko 91 MHz < poniżej 500 MHz nie oczekuj kokosów (nie poczujesz skoku wydajności)
Musisz podnieść napięcie CPU dużoo, nawet do 1.45V, wtedy daj szyne FSB na około 220. Poza tym nie wiem czy ramy Ci na to pozwolą.

Macfly

Użytkownik

Post28 maja 2015, 15:41

Czyli mam rozumieć że mam ustawić CPU Voltage na manual i mu podnieść napięcie a potem dopiero spróbować FSB podnosić ? Pytam bo nigdy nie podkręcałem procka jedynie Kartę graficzną.

EDIT:

Zmieniłem mu to napięcie na 1.45V tak jak mówiłeś i przy CPU Freuency na 220 i wywala error :
"Warning ! Now System is in Safe mode . Please re-setting CPU Frequency in the CMOS Setup"

Jeszcze mam pytanko do czego są opcje poniżej te K8 <-> MB HT Speed i K8 <-> MB HT Width ?

Teraz maksymalnie komp się uruchomi na CPU Frequency ustawionym na 209 tak że nie za dużo ;/ nie wiem czy ta moja płyta jest taka kijowa czy ja coś źle robię :cry: ? Czytałem że przy podniesieniu napięcia CPU wypada zmniejszyć napięcie ramu czy to prawda ? jeśli tak jak to o ile ?

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”