Podkręcanie procesora a zasilacz
-
Witam. Bardzo chcę podkręcić mój procesor Intel Pentium Dual Core 2.00 GHz tak chociaż do 2.50 albo i nawet 3.00 GHz i mam pytanie, otóż nie wiem jaki mam dokładnie zasilacz, jak kiedyś patrzyłem były na nim napisane 2 wartości 350W i 400W, a że wszystko po chińsku to nie wiem w końcu jaki jest. Jaki trzeba mieć mniej więcej zasilacz do podkręcenia o tyle takiego procka?
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Przeważnie jak podkręcasz procka bez zmiany napięcia to o wiele więcej zasilacza nie obciąża.
Może podaj fotke naklejki z zasilacza
Może podaj fotke naklejki z zasilacza

Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Rozkręciłem i wpisałem po prostu model w google. To ten:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Teraz wiem że ma 400W, pytanie ile wytrzyma?
Teraz wiem że ma 400W, pytanie ile wytrzyma?
- seba86mu
Marka Enlight jest własnością Delta Electronics, więc jest to przyzwoity zasilacz, na poziomie jednostek od Delty i FSP Group (Fortron). Praktycznie, to ta sama półka.
Teraz pytanie, jaką posiadasz płytę główną oraz jaki to konkretnie model procesora ?
Wszystko sprawdzisz programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka CPU oraz Mainboard.
Teraz pytanie, jaką posiadasz płytę główną oraz jaki to konkretnie model procesora ?
Wszystko sprawdzisz programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka CPU oraz Mainboard.
-
- seba86mu
W BIOS-ie w sekcji Advanced => JumperFree Configuration => CPU Frequency podnoś stopniowo szynę FSB o 10MHz, czyli teraz domyślnie masz 200MHz, to zwiększ na 210MHz.
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień => Save & Exit Setup => F10.
Jeżeli będzie problem z uruchomienie komputera zresetuj BIOS poprzez wyciągnięcie baterii lub przestawienie zworki CMOS.
Po załadowaniu systemu testuj stabilność komputera programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników przez 30 minut.
Bacznie obserwuj temperaturę procesora podczas testu, aby nie przekroczyła 60'C.
Jeżeli test przebiegnie poprawnie (bez restartu komputera lub błędu programu) możesz zwiększyć szynę FSB o kolejne 10MHz, czyli do 220MHz.
Ponowny test programem OCCT.
Bądź ostrożny z temperaturą CPU, jeżeli posiadasz BOX-owe chłodzenie.
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień => Save & Exit Setup => F10.
Jeżeli będzie problem z uruchomienie komputera zresetuj BIOS poprzez wyciągnięcie baterii lub przestawienie zworki CMOS.
Po załadowaniu systemu testuj stabilność komputera programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników przez 30 minut.
Bacznie obserwuj temperaturę procesora podczas testu, aby nie przekroczyła 60'C.
Jeżeli test przebiegnie poprawnie (bez restartu komputera lub błędu programu) możesz zwiększyć szynę FSB o kolejne 10MHz, czyli do 220MHz.
Ponowny test programem OCCT.
Bądź ostrożny z temperaturą CPU, jeżeli posiadasz BOX-owe chłodzenie.
-
A tak z innej beczki, czy możliwe, że gra włącza się ale przez to że mam za słabego kompa( no chyba procek w tym wypadku właśnie) nie jestem w stanie wlaczyc trybu kampanii?
- seba86mu
Jaka to gra ?
Podaj pozostałe parametry komputera: karta graficzna, pamięć RAM.
Podaj pozostałe parametry komputera: karta graficzna, pamięć RAM.
-
Grafika ATi Radeon 4850 HD (albo 512 MB albo 1 GB.. zgłupiałem już bo test na to czy gra pójdzie pokazuje 1GB..)
RAM 3 GB
Gra to Battlefield 3
RAM 3 GB
Gra to Battlefield 3
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Twój procek nie mieści się w minimalnych wymaganiach gry.
Przy tej grafice i ilości ramu gdyby nie procek powinno śmigać.
Choć z tego co widze i na tym procku podkręconym do 2.8 grają w BF3
Przy tej grafice i ilości ramu gdyby nie procek powinno śmigać.
Choć z tego co widze i na tym procku podkręconym do 2.8 grają w BF3
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Spróbuję podkręcić i może odpali.
-- 11 maja 2012, 15:34 --
Podczas testu OCCT wygląda to tak:
Temperatury przekraczają 60 stopni.. kiedy test nie jest wlaczony zwykle wachaja się od 45 do 55 stopni. Dziwi mnie, że kiedy test nie jest włączony pokazuje mi taktowanie 1,260 MhZ zamiast 2,1.. czym to jest spowodowane? Mogę podkręcać dalej czy już nie?
-- 11 maja 2012, 15:34 --
Podczas testu OCCT wygląda to tak:
Temperatury przekraczają 60 stopni.. kiedy test nie jest wlaczony zwykle wachaja się od 45 do 55 stopni. Dziwi mnie, że kiedy test nie jest włączony pokazuje mi taktowanie 1,260 MhZ zamiast 2,1.. czym to jest spowodowane? Mogę podkręcać dalej czy już nie?
- seba86mu
Temperatury już praktycznie na granicy. Nie ma już sensu podkręcać wyżej.
Gdy włączysz test CPU: LINPACK (zakładka obok) temperatury będą znacznie wyższe.
Przeczyść radiator procesora z kurzu, wyczyść wewnętrzne powierzchnie łopatek wentylatora procesora z tłustego brudu.
Zmień BOX-ową pastę termoprzewodzącą na jakąś porządną, np. Arctic MX-4, a najlepiej zmień chłodzenie procesora na jakieś niereferencyjne.
Bez tego wiele nie podkręcisz.
To sprawka funkcji Intel EIST zaniżającej mnożnik procesora w spoczynku - to normalne.
Gdy włączysz test CPU: LINPACK (zakładka obok) temperatury będą znacznie wyższe.
Przeczyść radiator procesora z kurzu, wyczyść wewnętrzne powierzchnie łopatek wentylatora procesora z tłustego brudu.
Zmień BOX-ową pastę termoprzewodzącą na jakąś porządną, np. Arctic MX-4, a najlepiej zmień chłodzenie procesora na jakieś niereferencyjne.
Bez tego wiele nie podkręcisz.
WarriorM pisze:1,260 MhZ zamiast 2,1.. czym to jest spowodowane?
To sprawka funkcji Intel EIST zaniżającej mnożnik procesora w spoczynku - to normalne.
-
Czyli nie da się już bardziej podkręcić? Kurczę szkoda, bo na BF 3 jeszcze trochę musiałbym wykrzesać..
- seba86mu
Przy tej temperaturze na BOX-owym chłodzeniu i paście termoprzewodzącej nie ryzykuj.
-
BF 3 poszedł na 2,1 ( chyba cud..) więc może się obejdzie bez tego, troszkę muli ale tylko jak jest bardzo dużo akcji na ekranie, można grac bez przeszkód 
-- 12 maja 2012, 20:00 --
Mam jeszcze pytanie czy jak single nawet ok chodzi to multi też pójdzie?

-- 12 maja 2012, 20:00 --
Mam jeszcze pytanie czy jak single nawet ok chodzi to multi też pójdzie?
-
- Reklama