Podkręcanie procesora Phenom II X4 B50, płyta M4A78LT-M LE
- Schaf
Witam
Czy mogę podkręcić procesor AMD Phenom II X4 B50 3,2GHz?
Płyta główna: Asus M4A78LT-M LE
probówałem zrobić to przez BIOS ale procesor nie ma chyba odblokowanego mnożnika i nie mogłem tego zrobić
jest jakaś możliwość?
Czy mogę podkręcić procesor AMD Phenom II X4 B50 3,2GHz?
Płyta główna: Asus M4A78LT-M LE
probówałem zrobić to przez BIOS ale procesor nie ma chyba odblokowanego mnożnika i nie mogłem tego zrobić
jest jakaś możliwość?
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2012, 18:23 przez seba86mu, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Korekta tytułu.
Powód: Korekta tytułu.
- seba86mu
Podkręcanie procesora
Poniższe zabiegi wykonujesz na własną odpowiedzialność.
Przejdź do BIOS-u do sekcji: Advanced => CPU Configuration
=> w pozycji AMD Cool 'n' Quiet zmień na Disabeld
=> w pozycji C1E Configuration zmień na Disabeld
=> w pozycji Advanced Clock Calibration zmień na Disabled
Teraz możesz przystąpić do zwiększenia taktowania CPU.
Przejdź do sekcji: Advanced => JumperFree Configuration
=> w pozycji CPU OverClocking zmień na Manual
Zostanie odblokowana opcja CPU/HT Reference Clock (MHz)
Domyśle ustawienie w tej pozycji, to 200MHz (200 x 15,5 = 3100MHz - domyślne taktowanie Twojego CPU).
Zegar procesora zwiększasz przez zmianę taktowania szyny FSB z 200MHz na wyższą wartość.
Przykładowo po zmienia z 200MHz na 220MHz taktowanie Twojego procesora będzie wynosiło 3410MHz (220 x 15,5).
Po zmianie taktowania przed wyjściem z BIOS-u musisz zapisać zmianę ustawień: Exit => Exit & Save Changes.
Jeżeli w tym momencie będzie problem z uruchomieniem komputera zresetuj BIOS płyty głównej:
=> http://www.hotfix.pl/resetowanie-bios-u ... ra-a21.htm
Gdy komputer się uruchomi poprawnie uruchom narzędzie OCCT do testowania stabilności procesora:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uruchom test zielonym przyciskiem On i obserwuj temperaturę procesora w prawym oknie.
Jeżeli przekroczy 80'C wyłącz test, jeżeli nie przekroczy tej wartości testuj 15 minut.
Jeżeli po tym czasie OCCT nie wykrzyczy błędu niestabilności lub nie wyda sygnału dźwiękowego można uznać, że system pracuje stabilnie.
Taktowanie FSB zwiększaj stopniowo, przykładowo co 10MHz, na początku na 210MHz. Za każdym razem testuj stabilność CPU i obserwuj jego temperaturę.
Przejdź do BIOS-u do sekcji: Advanced => CPU Configuration
=> w pozycji AMD Cool 'n' Quiet zmień na Disabeld
=> w pozycji C1E Configuration zmień na Disabeld
=> w pozycji Advanced Clock Calibration zmień na Disabled
Teraz możesz przystąpić do zwiększenia taktowania CPU.
Przejdź do sekcji: Advanced => JumperFree Configuration
=> w pozycji CPU OverClocking zmień na Manual
Zostanie odblokowana opcja CPU/HT Reference Clock (MHz)
Domyśle ustawienie w tej pozycji, to 200MHz (200 x 15,5 = 3100MHz - domyślne taktowanie Twojego CPU).
Zegar procesora zwiększasz przez zmianę taktowania szyny FSB z 200MHz na wyższą wartość.
Przykładowo po zmienia z 200MHz na 220MHz taktowanie Twojego procesora będzie wynosiło 3410MHz (220 x 15,5).
Po zmianie taktowania przed wyjściem z BIOS-u musisz zapisać zmianę ustawień: Exit => Exit & Save Changes.
Jeżeli w tym momencie będzie problem z uruchomieniem komputera zresetuj BIOS płyty głównej:
=> http://www.hotfix.pl/resetowanie-bios-u ... ra-a21.htm
Gdy komputer się uruchomi poprawnie uruchom narzędzie OCCT do testowania stabilności procesora:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uruchom test zielonym przyciskiem On i obserwuj temperaturę procesora w prawym oknie.
Jeżeli przekroczy 80'C wyłącz test, jeżeli nie przekroczy tej wartości testuj 15 minut.
Jeżeli po tym czasie OCCT nie wykrzyczy błędu niestabilności lub nie wyda sygnału dźwiękowego można uznać, że system pracuje stabilnie.
Taktowanie FSB zwiększaj stopniowo, przykładowo co 10MHz, na początku na 210MHz. Za każdym razem testuj stabilność CPU i obserwuj jego temperaturę.
- Schaf
Podkręcanie procesora AMD Phenom II X4 B50, płyta ASUS M4A78
dzięki za to
Czy nie trzeba zmieniać napięcia?
/edit
narazie zmieniłem na 210MHz mam 3,3(Testowałem przez 5minut, temp. była do 40stopni, zmienię na 220Mhz i przeprowadzce 15 minutowy test). Sądząc po tym procesorze i płycie do ilu powinienem optymalnie podkręcić?
Czy nie trzeba zmieniać napięcia?
/edit
narazie zmieniłem na 210MHz mam 3,3(Testowałem przez 5minut, temp. była do 40stopni, zmienię na 220Mhz i przeprowadzce 15 minutowy test). Sądząc po tym procesorze i płycie do ilu powinienem optymalnie podkręcić?
- seba86mu
Schaf pisze:Sądząc po tym procesorze i płycie do ilu powinienem optymalnie podkręcić?
To zależy od potencjału pojedynczego egzemplarza procesora. Ten sam procesor w dwóch różnych egzemplarzach może być różnie podatny na podkręcanie.
Takie rzeczy wychodzą w praniu.
Schaf pisze:(Testowałem przez 5minut, temp. była do 40stopni
Jak ba razie bardzo dobra temperatura.
- Schaf
Dobra ustawiłem na 220Mhz jest 3,5Ghz obecnie, jednak wyłączył mi się 4 rdzeń i obecnie są tylko 3 rdzenie.
Testowałem przez 10minut i maksymalna temperatura jaka była to 55stopni, przez 5 minut temperatura cały czas była 54 stopnie
Dlaczego wyłączył się 4 rdzeń?
Warto jeszcze podkręcić skoro jest jeszcze tak niska temperatura?
Testowałem przez 10minut i maksymalna temperatura jaka była to 55stopni, przez 5 minut temperatura cały czas była 54 stopnie
Dlaczego wyłączył się 4 rdzeń?
Warto jeszcze podkręcić skoro jest jeszcze tak niska temperatura?
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2012, 18:29 przez Schaf, łącznie zmieniany 1 raz.
- seba86mu
Schaf pisze:Dlaczego wyłączył się 4 rdzeń?
Spróbuj z włączoną opcją Advanced Clock Calibration. Zmień na Auto lub All Cores.
- Schaf
seba86mu pisze:Spróbuj z włączoną opcją Advanced Clock Calibration. Zmień na Auto lub All Cores.
pomogło
podkręciłem procesor do 3,6Ghz i o dziwo temperatury rdzeni są mniejsze.
Maksymalne temperatury jakie zostały osiągnięte to 43 stopnie :>

test trwał 15minut
- seba86mu
No to chyba powinieneś się cieszyć.
Porównaj temperatury z odczytem w HWMonitor => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Temperatury sprawdź również w BIOS-ie w sekcji: Power => H/W Monitor Cpnfiguration
Porównaj temperatury z odczytem w HWMonitor => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Temperatury sprawdź również w BIOS-ie w sekcji: Power => H/W Monitor Cpnfiguration
- Schaf
temperatury są zbliżone.
do ilu zalecasz spróbować zrobić OC? żebym czegoś nie spalił
wcześniej czytałem coś też o napięciu aby zmieniać w biosie podczas OC, co ten ktoś miał na myśli?
do ilu zalecasz spróbować zrobić OC? żebym czegoś nie spalił
wcześniej czytałem coś też o napięciu aby zmieniać w biosie podczas OC, co ten ktoś miał na myśli?
- seba86mu
Schaf pisze:do ilu zalecasz spróbować zrobić OC? żebym czegoś nie spalił
Zwiększaj szynę FSB co 10MHz do momentu, aż komputer straci stabilność (nie włączy się / temperatura drastycznie wzrośnie / podczas testów w OCCT program wykrzyczy komunikat niestabilności i wyda sygnał dźwiękowy / komputer będzie się restartował / pokaże się BSOD) lub gdy uznasz, że już więcej podkręcać nie musisz.
Co w ogóle chcesz osiągnąć przez to podkręcanie ? Testujesz czy w ogóle jest jakiś zauważalny wzrost wydajności, czy tylko od tak sobie podkręcasz bezcelowo ?
Schaf pisze:wcześniej czytałem coś też o napięciu aby zmieniać w biosie podczas OC, co ten ktoś miał na myśli?
Napięcie podnosi się w momencie, gdy po zwiększeniu taktowania procesora ten pracuje niestabilnie.
Po zwiększeniu napięcia zyskujesz jeszcze większy potencjał OC, jednak takie OC powinno stosować się z jakimś lepszym systemem chłodzenia procesora (nie BOX-owym) i porządnym zasilaczu.
- Schaf
widzę już dość ładny skok wydajności. Podkręcam raczej dla jakości pracy na komputerze, napiszę jaki wynik mi się udało wyciągnąć
-- 01 wrz 2012, 20:36 --
a więc przy 3,68Ghz wyskoczył błąd

i wyskoczyły takie screeny:

Aby się dowiedzieć co jest grane, co sprawdzić/zrobić?
-- 01 wrz 2012, 20:36 --
a więc przy 3,68Ghz wyskoczył błąd

i wyskoczyły takie screeny:

Aby się dowiedzieć co jest grane, co sprawdzić/zrobić?
- seba86mu
To błąd niestabilności.
Wyżej bez podniesienia napięcia już nie pójdzie.
Sprawdź ostatnią stabilną częstotliwość.
Wyżej bez podniesienia napięcia już nie pójdzie.
Sprawdź ostatnią stabilną częstotliwość.
- Schaf
3,6GHz, wtedy nie było żadnych błędów
- djarta
- Kontaktowanie:
podnoś napiecie dla cpu i szalej dalej
- Schaf
jak to wykonać?
-
- Reklama