Witam! Chciałbym podkręcić procesor w swoim PC. Model procesora to Intel Celeron D 326.
Chciałbym podkręcić w nim:
-taktowanie do 3.2GHz,
-zwiększyć mnożnik,
-zwiększyć napięcie
Czy da się to zrobić za pomocą programu, czy tylko jedynie przez menu BIOS? Chciałbym to zrobić przez jakiś program, gdyż w menu BIOS opcje napięcia i taktowania mam na siwo, bez możliwości zmiany. Czy na tą niemożność podkręcenia przez BIOS zaradzić może aktualizacja Biosu?
Proszę o pomoc.
Podkręcenie procesora - jak to zrobić?
- voluu
- Kontaktowanie:
Tak na rozgrzewkę zanim zaczniemy temat podkręcania:
- płyta główna
- chłodzenie
- marka i moc zasilacza
Pomoże Ci w tym ten poradnik:
http://www.hotfix.pl/odszukujemy-podsta ... e-a311.htm
do tego wszystkiego - jaka znajomość tematu?
- płyta główna
- chłodzenie
- marka i moc zasilacza
Pomoże Ci w tym ten poradnik:
http://www.hotfix.pl/odszukujemy-podsta ... e-a311.htm
do tego wszystkiego - jaka znajomość tematu?

Sounds Better
Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+
-
-płyta główna Gigabyte Core Rio
-chłodzenie heat-pipe
-moc zasilacza 420W COBA (wiem, że podróba, ale chcę zaryzykować)
Znajomość tematu o PC - ogólnie średnio-zaawansowana, ale odpuszczę sobie zabawy w modyfikowaniu ścieżek na płycie głównej nawet jeżeli to jedyne rozwiązanie, najwyżej zmienić częstotliwość magistrali systemowej.
-chłodzenie heat-pipe
-moc zasilacza 420W COBA (wiem, że podróba, ale chcę zaryzykować)
Znajomość tematu o PC - ogólnie średnio-zaawansowana, ale odpuszczę sobie zabawy w modyfikowaniu ścieżek na płycie głównej nawet jeżeli to jedyne rozwiązanie, najwyżej zmienić częstotliwość magistrali systemowej.
- voluu
- Kontaktowanie:
Podaj dokładny model płyty głównej.
Chłodzenie heat-pipe. Head-pipe to system odprowadzania ciepła ze stopy procesora. To nie jest żadne chłodzenie. Najlepiej zrób zdjęcie jeśli nie znasz konkretnego modelu.
Zasilacz kiepski, nie wiem czy wydoli na podkręcaniu - Celerony D to strasznie prądożerne procesory.
Chłodzenie heat-pipe. Head-pipe to system odprowadzania ciepła ze stopy procesora. To nie jest żadne chłodzenie. Najlepiej zrób zdjęcie jeśli nie znasz konkretnego modelu.
Zasilacz kiepski, nie wiem czy wydoli na podkręcaniu - Celerony D to strasznie prądożerne procesory.

Sounds Better
-
Płyta: Core Rio GA-8TRC410MNF-RH.
Chłodzenie: Xilence Icebreaker taki jak tu:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Chłodzenie: Xilence Icebreaker taki jak tu:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- voluu
- Kontaktowanie:
Zmień w którejś zakładce tryb pracy na Master - wtedy powinny się odblokować opcje podkręcania. Jeśli nie potrafisz znaleźć - wrzuć screeny z każdej możliwej zakładki na forum.

Sounds Better
-
Nie zauważyłem nigdzie takiej opcji, daje zdjęcia z zakładek:

- Dżon Lemon
w12400 pisze:Chciałbym podkręcić w nim:
-taktowanie do 3.2GHz,
-zwiększyć mnożnik,
-zwiększyć napięcie
Nie

Mnożnika nie zwiększysz, jest zablokowany. Będziesz więc zwiększał FSB.
Ponieważ płyta jest produkcji Gigabyte'a, podkręcanie powinno zostać poprzedzone szamańską sztuczką - wciśnięciem kombinacji klawiszy Ctrl + F1 w biosie. Powinny się odblokować dodatkowe opcje.
Jeżeli się udało, to w celu podkręcenia:
-podnosimy napięcie NB, procesora, ale ostrożnie
-zwiększamy częstotliwość FSB
Za każdym razem FSB podnosisz nieznacznie, zapisujesz zmiany, uruchamiasz komputer i testujesz procesor, np. programem Orthos. Kilkanaście minut, restartujemy i znowu podnosimy. Gdy będziesz już usatysfakcjonowany osiągniętym taktowaniem (lub stwierdzisz, że wyższych taktowań już nie osiągniesz), to ostateczne OC możesz sobie przetestować przez kilka godzin (zostaw kompa na noc).
Oczywiście, przy podkręcaniu warto zwykle interesować się ustawieniami pamięci, a także różnymi dziwnymi napięciami (vtt, pll) ale nie wypowiem się na ten temat, bo masz:
a) bardzo wysoki mnożnik, który być może pozwoli uniknąć zmiany mnożnika pamięci
b) badziewną pytę, która pewnie nie ma zbyt zaawansowanych opcji OC
c) pecha, że nie mam pojęcia o OC tych proców

PS Jest takie powiedzenie "z g***a bicza nie ukręcisz", dobrze pasuje ono do tego, co chcesz zrobić... Celeron D nadal będzie baaardzo wolny, a będzie żarł jeszcze więcej energii

-
Dżon Lemon pisze:Ponieważ płyta jest produkcji Gigabyte'a, podkręcanie powinno zostać poprzedzone szamańską sztuczką - wciśnięciem kombinacji klawiszy Ctrl + F1 w biosie. Powinny się odblokować dodatkowe opcje.
Nic takiego się nie dzieje.
Dżon Lemon pisze:badziewną pytę, która pewnie nie ma zbyt zaawansowanych opcji OC
Bez przesady, to nie ASRock.
Czyli zmuszony jestem do zmiany procka na coś dwurdzeniowego.
-
- Reklama