Witam
Czy jest jakaś różnica między podłączeniem monitora do karty kabel HDMI a zwykłym RGB? Czym lepiej podłączyć?
Podłączenie monitora przez hdmi i rgb
- seba86mu
Schaf pisze:a zwykłym RGB?
Tutaj masz na myśli interfejs D-SUB (VGA, niebieska wąska wtyczka) czy DVI (biała szeroka wtyczka) ?
Poprzez interfejs HDMI odbywa się jednoczesny przesył dźwięki i obrazu, natomiast poprzez DVI tylko obrazu.
Obydwa interfejsy (HDMI i DVI) są cyfrowe, tak więc w przypadku obrazu nie zauważysz żadnej różnicy.
Natomiast, jeżeli obecnie posiadasz połączenie D-Sub (VGA), warto byłoby zmienić je na DVI lub HDMI, ponieważ D-Sub, to interfejs analogowy i jakość obrazu teoretycznie jest lepsza w interfejsie cyfrowym, jednak w praktyce możesz tego nie zauważyć.
- Schaf
miałem na myśli d-sub
ok zmienię na HDMI
dzieki
-- 23 sie 2012, 14:46 --
no i jest problem
podłączyłem nowy monitor przed HDMI i wokoło są monitora są teraz jakieś czarne paski
co jest grane?
fotka:

-- 23 sie 2012, 14:46 --
no i jest problem
podłączyłem nowy monitor przed HDMI i wokoło są monitora są teraz jakieś czarne paski
co jest grane?
fotka:

- XMan
Sprawdzałeś zmianę rozdzielczości ?
- Schaf
jest max 1920x1080p(zmieniałem też na inne) dodam że przy połączeniu kablem RGB(D-SUB) było dobrze a przy HDMI lipka
- seba86mu
Przeinstaluj sterownik karty graficznej przy podłączonym kablu HDMI.
-
- Reklama