Potencjalnie mocny zestaw.Prosze o opinie

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
kaika

Użytkownik

Post03 lis 2011, 21:44

Witam, zacznę od specyfikacji mojego pc:
procesor: Intel Core 2 Duo E7400, 2800 MHz (10.5 x 267)
płyta główna: Asus P5KPL-AM IN/ROEM/SI
pamięć: 3GB RAM DDR3
karta graficzna: ASUS NVIDIA 9600GT 1024 MB DDR3 (Karta jest poddana "tuningowi" przez firme Asus)
dysk twardy: 500 GB
nagrywarka: Optiarc DVD RW AD-7240S
karta dźwiękowa: VIA VT1705 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]
zasilacz: MODECOM Premium 350W ATX.

Moim zdaniem bardzo szybka jednostka na co dzień, jednak sprzęt mam już około 2 lat i jeżeli chodzi o gry to nowsze tytuły porażka :(
W BF 3 na ustawieniach all LOW wyciągam do 32 fps :shock:
GTA 4- Tutaj akurat cała optymalizacja jest skopana, mimo to na medium 40 fps.
MOH 2010- na high nawet nie grałem, zacinało na każdym kroku, na medium gra chodziła płynnie(dokładna liczba fps, nieznana)
Bad Company 2 - Płynna gra i stałe fps tylko na medium.
MX vs ATV Reflex- medium to spadki fps i "warpy".
Stąd moje pytanie co w zestawie nie pozwala na chociażby stabilne medium w nowszych tytułach. Za mało RAM,słaby zasilacz, a może karta?

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 lis 2011, 19:50

Grafa i zasilacz do wymiany jeżeli chcesz pograć w lepsze gry. E7400 podkręć do 3.4 GHz, napięcia lekko w góre.

kaika

Użytkownik

Post04 lis 2011, 20:20

djarta pisze:Grafa i zasilacz do wymiany jeżeli chcesz pograć w lepsze gry. E7400 podkręć do 3.4 GHz, napięcia lekko w góre.
Pierwsze o czym myślałem to podkręcenie procka do 3-3.2 GHz, ale czy wiąże się to z wymiana zasilacza?(czy jest ona konieczna przy samym overclocku proca, chce kupić new zasilacz wraz z naprawde wydajna kartą,dlatego muszę trochę środków odłożyć a to zajmie mi troche czasu.)

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 lis 2011, 20:38

Zasilacz to podstawa, nawet bez OC powinnieneś kupić zasilacz.

Awatar użytkownika
kliszka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post05 lis 2011, 08:09

Zalecane wymagania sprzętowe Battlefielda 3
System: Windows 7 64-bit

Procesor: czterordzeniowy

Pamięć RAM: 4 GB

Karta graficzna: kompatybilna z DirectX 11 i z 1024MB RAM (Nvidia GeForce GTX 560 lub ATI Radeon 6950) .
Czy coś trzeba Ci więcej tłumaczyć ?
P.S - kto ci dobierał zasilacz ? TDP procesora Intel Core 2 Duo E7400 to 65W , karty graficznej ASUS NVIDIA 9600GT - 95W , zasilanie płyty głównej - 25 -30 W , zasilanie silników dysku-ów , wentylatorów , napędu-ów - 20 -25W . Razem daje to wynik : 65 + 95 + 25/30 + 20/25 = 205/215W . Zasilacz Modecom Premium 350 ATX , posiada jedną linię 12V o max. mocy 220W . Brak normy "80 PLUS" informuje ,że jego sprawność wynosi mniej niż 80% . Czym jest sprawność? To stosunek procentowy mocy dostarczonej do podzespołów komputera do mocy pobranej z sieci. Co prawda nie istnieje zasilacz który posiada 100% sprawność, jednak są one dopracowywane i ich sprawność jest coraz wyższa. Najnowsze zasilacze osiągają sprawność nawet na poziomie 85%, tymczasem produkty słabszej jakości 73-75%. Czy to znaczy, że pobierze przy tej samej mocy 10% więcej energii z gniazdka? Tak, ale także ta energia musi być gdzieś rozproszona. Zamienia się ona w energie cieplną. Im gorszej jakości elektronika wewnątrz tym więcej ciepła musi oddać. To wyjaśnia głośność tanich zasilaczy, i ich niestabilną pracę . Dla przykładu : mamy dwa zasilacze o mocy 400W- jeden ma sprawność 75% a drugi 85%. Ten pierwszy pobierze 533W także 133W energii musi zostać rozproszone. Tymczasem drugi pobierze, 470W czyli musi rozproszyć 70W energii. Nie wymaga to chyba komentarza. Zasilacze o wysokiej sprawności można poznać po tym, iż spełniają wymogi normy 80 PLUS.
Tak na marginesie - jak chcesz pograć w nowsze tytuły gier to musisz wymienić : zasilacz ,procesor , płytę główną , pamięć RAM , kartę graficzną .

-- 05 lis 2011, 09:09 --

kaika pisze:Moim zdaniem bardzo szybka jednostka na co dzień, jednak sprzęt mam już około 2 lat i jeżeli chodzi o gry to nowsze tytuły porażka

procesor 2 rdzeniowy , 3 GB pamięci DDR 2 a nie jak napisałeś DDR 3 - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników , płyta główna z marniutkim chipsetem Intel G31 , brak obsługi USB 3.0 - w czym ta jednostka jest taka szybka ? W odtwarzaniu plików mp3 ?
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.- Stanisław Lem

kaika

Użytkownik

Post05 lis 2011, 18:11

zasilacz ,procesor , płytę główną , pamięć RAM , kartę graficzną .
Aaa. czyli prawie nowy komputer rozumiem.
Chodzi i mi przynajmniej o stabilne medium albo wysokie low w grach.
Myśle raczej nad nowym zasilaczem, overclockiem karty(chce osiągnąć podobne wyniki jak w tym teście Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników), overclockiem proca tak jak radzi djarta + zwiększenie ilości RAM i zmiana win 7 z 32 na 63bit.A co do zasilacza nie hałasuje,nie grzeje się. Możliwe że się myle ale według mnie to lepsza opcja niż wymiana prawie połowy podzespołów.Zdaje sobię sprawe ze oc karty nie zwiększy drastycznie wydajnościm ale jeżeli sa możliwości to należy je wykorzystać.
PS. Nie jestem specjalista jeśli chodzi o komputery, ale naprawde dla mnie ta jednostka jest wystarczająco szybka do tego co wykonuje na codzień.

Awatar użytkownika
kliszka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post05 lis 2011, 18:25

Więc zrób tak jak Ci radzi djarta- wydajność wzrośnie przynajmniej o 150 %...
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.- Stanisław Lem

kaika

Użytkownik

Post05 lis 2011, 20:07

Te twoje ironiczne odpowiedzi są słabe.Jeżeli masz ból dupy o to że ktoś nieobeznany do końca pyta i wyraża opinie to po co się spinasz i w ogóle siedzisz na forum. Zrozum że nie każdy jest specjalistą w dziedzinie informatyki, tym bardziej jeżeli wyraźnie prosi o pomoc.150 %... :clap:

Awatar użytkownika
kliszka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post06 lis 2011, 10:52

Słaby to masz komputer , a spinać to się spinasz ty , wyraziłem swoją opinię ,w końcu o to ci chodziło i mam do tego prawo .To , że nie każdy jest specjalistą w dziedzinie informatyki to też prawda , pomoc otrzymałeś , którą z opcji wybierzesz to już twój problem..... prawda jest taka że z g....na bata się nie ukręci( mam na myśli twoją bardzo szybką jednostkę na co dzień) . Więc weź sobie to do serca i nie ironizuj bo ci to kiepsko wychodzi, z tonu twoich wypowiedzi wnioskuję ,że jesteś jeszcze młody i masz gorącą głowę. Do ojca też mówisz, że ma ból dupy?

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Post06 lis 2011, 11:34

Radzę nie prowadzić dalej tej zbędnej dyskusji tylko powrócić do tematu!

kaika

Użytkownik

Post06 lis 2011, 11:59

Po pierwsze nie ironizuję, tylko prosze o pomoc, ty ironicznie wyrażasz opinie i dajesz świetną rade
Tak na marginesie - jak chcesz pograć w nowsze tytuły gier to musisz wymienić : zasilacz ,procesor , płytę główną , pamięć RAM , kartę graficzną .
... Gdybym chciał w tej chwili zrobić kombajn do gier, to nie zakładał bym na pewno tego tematu tylko kupił nowy komputer.Mi chodzi o to co mogę zrobić, aby chociaż trochę podnieść jego sprawność, a jakie będą tego efekty to się okaże i myślę że doszedł bym do medium przy znośnych fps-ach.Jeśli nie to co bym stracił, niewiele gotówki, trochę czasu?Zyskał bym jedynie na wymianie zasilacza bo wiele osób jak i ty pisze że jest to słaba jednostka.Co do "gorącej głowy" :lol: Kiedy napisałem że raczej nie chcę kupować nowego komputera(baaa może i bym chciał, ale narazie brak mi środków płatniczych) ty opryskliwie i ironicznie wyraziłeś swoją opinie a raczej niezadowolenie????(aka. ból dupy).
Narazie.

Awatar użytkownika
kliszka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post06 lis 2011, 16:32

Kręcenie tego procesora niewiele ci da , zasilacz - do wymiany i to bezdyskusyjnie . Wracając do tematu gier - obciążają one : CPU ,GPU oraz zasilacz ... Nowsze i najnowsze tytuły w takim stopniu ,że bez procesora czterordzeniowego i dobrej karty graficznej nawet na średnich detalach granie jest znacznie utrudnione ( zawieszenia , BSOD-y itp.) . Odpowiadając na twoje pytania nie robiłem tego opryskliwie lub ironicznie , to tylko kwestia interpretacji .
Co do moich świetnych rad - jak to ująłeś - złożyłem wiele komputerów , pomogłem wielu osobom i każda z nich jest zadowolona , robię to już od wielu lat , dlatego zasugerowałem ci nową konfigurację - bo ta obecna nawet po OC procesora na niewiele się zda kiedy będziesz chciał pograć w nowsze i najnowsze gry.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”