Potrzeba więcej miejsca, 2 dyski, 2 systemy?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
revar

Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 20 paź 2014, 17:19

Potrzeba więcej miejsca, 2 dyski, 2 systemy?

Post07 lis 2017, 21:06

Witam,
Posiadam 4 letni komputer z dyskiem HDD 1TB.
Nie starcza mi to i potrzebuję więcej miejsca głównie pod duże ilości gier.
Planuję jednak kupno nowego komputera za rok lub 2 lata.

Proszę o radę bo podobno można mieć 2 dyski HDD na raz, tak samo dwa systemy, ale nie znam się na tym. Chciałbym więc mieć w całości jakieś 3TB miejsca i dwa systemy Win10 na nowsze gry i Win7 na starsze gry.

Jak najlepiej możnaby to zrobić? Dokupić drugi HDD czy może dysk zewnętrzny? I w jaki sposób wtedy ustawić te oba HDD i oba systemy aby działały? Będę wdzięczny za pomoc.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2458
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Potrzeba więcej miejsca, 2 dyski, 2 systemy?

Post07 lis 2017, 21:50

Cześć. Problematyczne gdyż nowe komputery nie chcą za bardzo współpracować z Win 7. Ale pomijając ten fakt teraz dokupił bym HDD Toshiby P300 3 TB.
Win 7 postawił na tym 1 TB jako pierwszy, a na drugim 3TB Win 10, tak w skrócie.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

revar

Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 20 paź 2014, 17:19

Potrzeba więcej miejsca, 2 dyski, 2 systemy?

Post07 lis 2017, 22:37

A co jeśli zdecyduję się na kupno SSD i podzielę go na 2 partycje i na nim będą tylko systemy, ewentualnie jakieś zdjęcia, muzyka, filmy, programy itp. tak aby wypchać te 128GB czymś :P
Do tego dokupię HDD 3TB i tam będą raczej same gry albo jak wyżej filmy, programy itp.
A jeśli nie kupię SSD to ten mój HDD 1TB zrobię na systemy i pierdoły i dokupię HDD 3TB.
Tak będzie ok? :)

Btw. to w takim razie dysków zewnętrznych się nie opłaca? Bo są wolniejsze tak? Jakbym chciał tam trzymać gry i instalki to lepiej po prostu HDD?

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2458
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Potrzeba więcej miejsca, 2 dyski, 2 systemy?

Post08 lis 2017, 14:42

128 GB na to wszystko to za mało, Windowsy się rozrosną z czasem a SSD nie powinien być zbytnio zapchany bo zwalnia. Ale w teorii tak, można tak zrobić jeśli będziesz miał nad tym kontrole. Minus taki że jak z SSD coś się stanie tracisz od razu dwa systemy. Na HDD zasada taka sama.

revar pisze:dysków zewnętrznych się nie opłaca? Bo są wolniejsze tak? Jakbym chciał tam trzymać gry i instalki to lepiej po prostu HDD?

Takie dyski są dobre do archiwizacji raczej, te o dużych pojemnościach to już osobne urządzenia z zasilaczem i do tego są droższe.

A jaki masz teraz komputer? Bo w sumie nic nie napisałeś o nim. Masz USB 3.0, SATA3, miejsce w obudowie na drugi HDD?
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

revar

Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 20 paź 2014, 17:19

Potrzeba więcej miejsca, 2 dyski, 2 systemy?

Post08 lis 2017, 19:16

Mam obudowę Aerocool PGS VS-9 i płytę ASRock P75 Pro3. Poza tym to 8gb ram i5-3450s i gtx 1050.
To najwyżej na tym SSD bym tylko jeden system zrobił. Albo na razie w ogóle odpuścić i sam HDD dokupić jakieś 3TB?

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2458
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Potrzeba więcej miejsca, 2 dyski, 2 systemy?

Post09 lis 2017, 13:37

Skoro problemem jest brak miejsca to brał bym w pierwszej kolejności pojemny HDD.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości