Problem i co zrobić w takiej sytuacji najrosądniej?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
heros1303

Stały bywalec

Post28 lip 2012, 15:17

Witam. Otóż jakiś czas temu pisałem o tym co warto było by zrobić z moim sprzętem. To znaczy co w nim można upgrade'ować bez wydawania większej sumy. No i wyszedł procesor. Jednak aby to się udało musiałbym za aktualizować bios.
Jednak mój problem jest z trochę innej strony. Chodzi o to, że procesor który mam AMD Athlon 64 X2 5000+ (AM2). Nagrzewał się znów do wysokich temperatur. Nie wiem czemu, ale teraz trzymał temperatury przez około kilka tygoni chyba z 3 tygodnie. Nie wiem ile taka pasta powinna zachowywać swą właściwość przewodzącą ciepło (STG-2). Więc zdecydowałem znów zmienić ową pastę i trochę przy tym posiedzieć. Więc otworzyłem obudowę, żeby zdjąć cooler HE923. Oczywiście włączyłem pc przed jednak stało się coś takiego że owy procesor AMD przyczepił się do coolera. No więc po chwili udało mi się go zdjąć z nawierzchni coolera. Jednak te igły trochę się powykrzywiały się. Nie wiem jeszcze trochę myślę i próbuje wyprostować, ale chyba będę zmuszony zmienić procesor. Tylko teraz jest taki kłopot. Trudno mi znaleźć kogoś z AMD procka aby tylko na chwile załączyć aby biosa zaktualizować. Bo myślałem go zaktualizować chwile przed zakupem tego phenoma. Ostatnio to nawet staniał coś.
I teraz myślę by zmienić płytę główną i kupić taki phenoma 455 jak mniewam ten z 3x3,3ghz. Tylko tu mam kolejny kłopot w postaci Windowsa 7. Jest to wersja OEM a z tego co wiem że przy instalacji przypisuje się do danego pc bodajże samej płyty głównej.
Ma ktoś pomysły co zrobić w tej sytuacji? Oczywiście nadal będę próbował wyprostować te igły, ale myślę że to może być nie wykonalne. Już nie mówiąc o tym, że może uszkodziłem go. Chociaż igły zostały tylko trochę wygięte są. W kilku miejscach.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post28 lip 2012, 15:30

heros1303 pisze:Nie wiem czemu, ale teraz trzymał temperatury przez około kilka tygoni chyba z 3 tygodnie. Nie wiem ile taka pasta powinna zachowywać swą właściwość przewodzącą ciepło (STG-2).

Z czasem po wygrzaniu pasty jej przewodność cieplna zwiększa się, przez co temperatura procesora powinna być jeszcze niższa niż na początku, oczywiście przy odpowiednim nałożeniu pasty.

heros1303 pisze:Więc otworzyłem obudowę, żeby zdjąć cooler HE923. Oczywiście włączyłem pc przed jednak stało się coś takiego że owy procesor AMD przyczepił się do coolera. No więc po chwili udało mi się go zdjąć z nawierzchni coolera.

Coś mi się wydaje, że nawaliłeś za dużo pasty na procesor.

Warstwa pasty powinna być bardzo cieniutka, a sama pasta powinna być rozprowadzona po całym heatspreaderze procesora:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po nałożeniu pasty na procesor i pierwszym zetknięciu jej z coolerem nie powinieneś już rozdzielać procesora i coolera w celu korekty ustawienia, ponieważ tworzą się pęcherzyki powietrza, które utrudniają odprowadzanie ciepła do coolera.

heros1303 pisze:Tylko tu mam kolejny kłopot w postaci Windowsa 7. Jest to wersja OEM a z tego co wiem że przy instalacji przypisuje się do danego pc bodajże samej płyty głównej.

System będzie wymagał ponownej aktywacji, która powinna zakończyć się bezproblemowo, jednak nie jest to zgodne z licencją OEM.

heros1303

Stały bywalec

Post29 lip 2012, 17:25

Żałuję że nie skołowałem sobie wersji BOX. No a chodzi mi o to żeby to było legalne. Z tego co widzę można znaleźć płyty z ramem DDR2 jeszcze i to z AM3+. W moim wypadku to będzie chyba najkorzystniejsza rzecz. No ale na razie po próbujemy z tym procesorem te igły (przepraszam bo nie wiem jak to nazywać) po ustawiać odpowiednio. Może będzie chodziło. Ale czuję że te wygięcia będą miały wpływ w późniejszym czasie.
Co do pasty to wziąłem od góry na dół i to rozsmarowałem po całej powierzchni. Natomiast to co wyszło poza krawędź starłem. W sumie to się zastanawiam ale cooler ten HE 923 zakładam w sposób następujący najpierw zahaczam jedną stroną a potem drugą oczywiście z użyciem niewielkiej siły.
Jak nie to będziemy się zastanawiać nad jakąś dobrą płytą. Co do procesora bym brał wtedy tego co mówiłem wyżej xD.

-- 29 lip 2012, 17:25 --

No więc. Jakimś cudem udało mi się naprawić te ~igły na procesorze. Tak jak mówiłem nie wiem jak to nazywać. Udało mi się włożyć procka z użyciem małej siły. Od razu mówie że chwile póżniej wyjąłem, żeby sprawdzić czy nic się nie urwało ani nic takiego. Oczywiście tak też nic nie urwało na szczęście. Nałożyłem pastę oraz cooler. Jednak nie skręcałem obudowy aby sprawdzić czy działa, ale komputer działa w połowie. To znaczy chodzi ogólni i słyszę chyba to od procesora co za każdym razem słyszę charakterystyczne. Jednak nie mam obrazu na pc. W sensie na monitorze rzecz jasna xD. Czy ma ktoś pomysł czego to wina?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 sie 2012, 23:31

Zrób na razie reset biosu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”