Problem startu systemu i instalacji sterowników

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
kaco7

Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 27 lip 2011, 22:33

Problem startu systemu i instalacji sterowników

Post11 lis 2017, 17:37

Witam, dostałem nowe ramy do mojego komputera, problem polega na tym gdy podepnę je do płyty, komputer się uruchamia i zatrzymuje się na ładowaniu przy memory test wyświetla wtedy łącznie 3gb ramu, ponieważ w komputerze mam już 1gb gdzie uruchamia się normalnie i ta nowa kość ma 2gb. Co może być przyczyną że nie rusza nic dalej? Próbowałem czekać ale nic...

Płyta główna: Gigabyte GA-MA770-US3
System: Windows 7 Professional 64
Procesor: AMD Athlon(tm) 64 2 Dual Core 6000+
Ram (1gb) [GOOD RAM DDR2 1GB PC2-6400]
Ram (2gb) [PATRIOT 2GB PC2-6400

Do tego mam problem z instalacją sterowników do mojej płyty głównej, pobieram z orginalnej strony producenta, niektóre się instalują niektóre nie.
Gdy staram się instalować sterownik "chipset" wyświetla mi "Nie można otworzyć pakietu instalacyjnego. Skontaktuj się z producentem aplikacji w celu weryfikacji, czy to jest prawidłowy pakiet Instalatora Windows."

Pakiet instalatora działa bez problemu iż niektóre sterowniki z tej strony się zainstalowały, ale nie funkcjonują.
Na dodatek w menadżerze urządzeń, pokazuje około 15 nieznanych urządzeń które dotyczą po specyfikacji tego samego jakiegoś HDAudio..
Pozdrawiam kaco7

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Posty: 8104
Rejestracja: 18 lut 2009, 11:54
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Problem startu systemu i instalacji sterowników

Post11 lis 2017, 20:18

Resetowałeś bios do ustawień domyślnych?

kaco7

Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 27 lip 2011, 22:33

Problem startu systemu i instalacji sterowników

Post11 lis 2017, 20:27

Tak resetowałem, lecz nie zmienia to nic
Pozdrawiam kaco7

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Posty: 8104
Rejestracja: 18 lut 2009, 11:54
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Problem startu systemu i instalacji sterowników

Post11 lis 2017, 21:06

A czy PC startuje tylko i wyłącznie na tej nowej kości?

kaco7

Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 27 lip 2011, 22:33

Problem startu systemu i instalacji sterowników

Post11 lis 2017, 21:11

Na tej nowej kości uruchamia się komputer ale potem jakby zacina bo nie mogę nawet do biosu przejść i nic innego zrobić.
Uruchamia się tylko na starej kości tej 1GB

To są dane tej kości 2GB na której włączy się komputer ale nic dalej nie zrobi

PSD22G80026 Patriot
PS000670
2GB-PC2-6400 CL6

Dokładnie wygląda tak: [ram](Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
Pozdrawiam kaco7

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2458
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Problem startu systemu i instalacji sterowników

Post12 lis 2017, 13:47

RAM z parametrów wydaję się być prawidłowy więc być może płyta jest po prostu wybredna. Kości na niej w dualu powinno się montować obok siebie czyli ten sam kolor slotu.

Czy pobrałeś sterowniki do odpowiedniej rewizji płyty bo są trzy do wyboru.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

kaco7

Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 27 lip 2011, 22:33

Problem startu systemu i instalacji sterowników

Post12 lis 2017, 14:15

Kości montowałem na każdy możliwy sposób..
Dziwi mnie fakt że nawet do biosa nie mogę przejść na tym nowym ramu

Co do sterowników tak pobierałem odowiednią rewizję ale niestety nie instaluje się chipset nawet na 1.0 2.0 i 2.1
Pozdrawiam kaco7

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20932
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem startu systemu i instalacji sterowników

Post12 lis 2017, 21:06

Niektóre patrioty działają przy napięciu 2.2V, a Twoja stara pamięć pracuje na 1.8V. Dodatkowo sama płyta wspiera dokładnie takie napięcie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

kaco7

Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 27 lip 2011, 22:33

Problem startu systemu i instalacji sterowników

Post12 lis 2017, 23:03

cosik_ktosik pisze:Niektóre patrioty działają przy napięciu 2.2V, a Twoja stara pamięć pracuje na 1.8V. Dodatkowo sama płyta wspiera dokładnie takie napięcie.


Czyli w takim razie nie będzie działać? Czy da się to jakoś ustawić bądź zmienić?
Pozdrawiam kaco7

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2458
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Problem startu systemu i instalacji sterowników

Post13 lis 2017, 14:47

Płyta powinna automatycznie dobrać parametry do słabszej kości tylko przy niższym V może nie chcieć poprawnie działać. Jak wcześniej sprawdzałem po kodzie to kość miała pracować w 1.8V czyli wszystko wskazywało na to że jest OK. 2.2V mają te o niższych CL np 4.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości