problem z \Device\Harddisk0\D

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 kwie 2009, 20:55

Na razie niewiele jeszcze wiadomo. Jak zerowanie nie pomoże, to zachęcam do korzystania z gwarancji.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

tomfox

Użytkownik

Post11 kwie 2009, 21:02

Na razie dziękuje za pomoc. Jak wyczyszczę dysk to się odezwę.

tomfox

Użytkownik

Post19 kwie 2009, 17:17

Witam to jeszcze raz ja zastanawia mnie czy to jest tylko wina dysku. Ten drugi błąd :"Urządzenie \Device\Ide\IdePort0 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu." źródłem tego jest ATAPI czyli dvd-rom. Troszkę dziwne żeby oba te urządzenia popsuły się równocześnie. Może to wina płyty głównej?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2009, 20:24

A czy dysk i napęd są na tym samym kablu?

Podaj odczyt napięć z Biosu.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz PC Health Status (czasami jest Hardware Monitor), wejdź i spisz napięcia +3.3V, +5V oraz +12V. Z Biosu wychodzisz klawiszem ESC.
Hotfix

tomfox

Użytkownik

Post21 kwie 2009, 19:44

+3,3V -2,258V
+5V -5,001V
+12V -12,560V

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 kwie 2009, 22:18

3.3V za niskie, 12V za duże. Masz może możliwość pożyczenia i sprawdzenia sytuacji na innym zasilaczu?
Hotfix

tomfox

Użytkownik

Post22 kwie 2009, 11:23

Właśnie nie. Ale za dużo tych problemów jest ,dam do serwisu niech oni się bawią. Widzę ze sam tego nie naprawię.

-- Dzisiaj, 17:58 --

Ja mam pecha do komputerów albo jestem tak głupi że nie potrafię z nich korzystać ale pomińmy to. Jakieś 2 miesiące temu dostałem nowiutki dysk. Nie długo się nim pocieszyłem gdyż wczoraj przy uruchomieniu komputera zauważyłem wydobywający się z niego dym. Otworzyłem pudło i zauważyłem spalone przewody zasilające (które podłączone były do dysku twardego i Dvd romu)Znalazłem nawet przyczynę tego zajścia: zwarcie przy owych kabelkach. Zasilacz wymieniłem i spróbowałem odpalić komputer. Dysk niby chodzi ale system nie chciał się odpalić (zawieszał się przy powitaniu) Przy instalacji systemu tez miałem problemy gdyż w trakcie procesu również komputer się zawieszał. Przy 3 instalacji cudem dotrwał do końca i teraz jakoś chodzi. Przeskanowałem dysk w poszukiwani błędnych sektorów ale na szczęście ich nie ma. W odpowiednim temacie umieściłem smart dysku i okazało się że wszystko jest w porządku. I teraz nie wiem czy coś mogło się stać z dyskiem i będzie dalej się zawieszał czy może będzie już dobrze chodził.Dvd rom też ma problemy (widzi płytkę ale jej nie odpala). Czy to zwarcie spaliło mi dvd rom i zniszczyło dysk. Z góry dziękuje za opinie w tej sprawię.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post18 paź 2009, 18:20

Na razie SMART niczego nie wykazało. Na szczęście dysk ma diodę zabezpieczającą. Jakby coś miało się stać, przepaliła by się. Skoro działa, to się nie spaliła. Daj SMART za jakiś czas ponownie, zobaczymy.

Co do napędu, może uaktualnij firmware napędy (punkt 4): Zniknięcie napędu, problemy z nagrywaniem itp
Hotfix

tomfox

Użytkownik

Post18 paź 2009, 18:25

Wielkie dzięki ty to naprawdę potrafisz człowieka wyrwać z depresji.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”