Witam,
Polecono, abym założył nowy temat w sprawie mojego dysku.
Niedawno kupiłem kompa z dyskiem 500 GB. Przez miesiąc użytkował go mój młodszy brat, ale przez jego politykę przestał reagować, więc przeinstalowałem system.
Niestety, zaraz po instalacji zaczęły wyskakiwać błędy związane z niekompatybilnością sterowników (nie pamiętam dokładnie który numer, ale była też taka informacja: irql_not_less_or_equal), następnie pojawił sie niebieski ekran z błędem nr c0000218, związany z awarią pliku systemu. Jest tam napisane, że plik z rejestru został uszkodzony lub w ogóle go nie ma.
Znowu zainstalowałem nowy system. Pomyślałem, ze błędy mogły wynikać z tego, że najpierw zainstalowałem programy, a potem dopiero sterowniki (no comment), więc zrobiłem odwrotnie. Komputer zaczął chodzić normalnie, jednak ostatnio znów zaczął pojawiać się niebieski ekran z błędem c0000218. Nowy system instalowałem 25 lipca, od tamtej pory niebieski ekran pojawił się 3 razy.
Po zainstalowaniu wszelkich potrzebnych programów zainstalowałem HD Tune. Oto wynik mojego dysku:
HD Tune: ST3500412AS Health
ID Current Worst ThresholdData Status
(01) Raw Read Error Rate 118 100 6 194122690 Ok
(03) Spin Up Time 99 99 0 0 Ok
(04) Start/Stop Count 100 100 20 122 Ok
(05) Reallocated Sector Count 100 100 36 0 Ok
(07) Seek Error Rate 100 253 30 162158 Ok
(09) Power On Hours Count 100 100 0 364 Ok
(0A) Spin Retry Count 100 100 97 0 Ok
(0C) Power Cycle Count 100 100 20 117 Ok
(B7) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok
(B8) (unknown attribute) 100 100 99 0 Ok
(BB) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok
(BC) (unknown attribute) 100 100 0 12 Ok
(BD) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok
(BE) Airflow Temperature 65 65 45 588972067 Ok
(C2) Temperature 35 40 0 35 Ok
(C3) Hardware ECC Recovered 49 37 0 194122690 Ok
(C5) Current Pending Sector 100 100 0 0 Ok
(C6) Offline Uncorrectable 100 100 0 0 Ok
(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 200 0 0 Ok
(F0) Head Flying Hours 100 253 0 15 Ok
(F1) (unknown attribute) 100 253 0 539675761 Ok
(F2) (unknown attribute) 100 253 0 1898625815 Ok
Power On Time : 364
Health Status : Ok
Robiłem też test Health i było wszystko na zielono.
Bardzo proszę o pomoc. Mój komputer ma ponad miesiąc i nie wiem, skąd się biorą te problemy.
Z góry ogromne dzięki za wskazówki.
Chudy
Problem z dyskiem 500 GB
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Problem z dyskiem 500 GB
Dysk jest zdrowy,
Aby dowiedzieć się więcej, czego dotyczył bluescreen, odczytaj plik DMP. Zrób to wg tej instrukcji
Bluescreen (BSOD) - szukanie przyczyny powstawania. Czytanie plików DMP Podaj raport na forum. Wklej go na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników a tu daj tylko link do niego.
Aby dowiedzieć się więcej, czego dotyczył bluescreen, odczytaj plik DMP. Zrób to wg tej instrukcji

-
Problem z dyskiem 500 GB
Czy możliwe jest, że system Windows XP może być niekompatybilny w jakiś sposób z moim komputerem? Czy zainstalowanie nowszego systemu, np. Windows 7 rozwiązałoby problem?
Mój komputer znów zachorował - pojawia sie niebieski ekran informujący mnie o tym, że nie da się załadować pliku z Rejestru, bo jest uszkodzony lub go nie ma.
Zainstaluję jeszcze raz XP i postąpię według wskazówek cosik_ktosik.
Mój komputer znów zachorował - pojawia sie niebieski ekran informujący mnie o tym, że nie da się załadować pliku z Rejestru, bo jest uszkodzony lub go nie ma.
Zainstaluję jeszcze raz XP i postąpię według wskazówek cosik_ktosik.
- lewy
Problem z dyskiem 500 GB
Mogą być wadliwe sterowniki.
-
Problem z dyskiem 500 GB
lewy, sterowniki są z płytki dołączonej do kompa, raczej nie zawierałyby błędów. Zwłaszcza, że mam inny, słabszy komputer (80 GB) i działa bez zarzutu.
Przeinstalowałem system i znowu zaczęły pojawiać się niebieskie ekrany. Pracowałem z Debugging Tool, ale nie miałem żadnego folderu, gdzie mogłyby składować się pliki *dmp. Sam stworzyłem folder %Sy6stemRoot%, a w nim Minidump, ale nie wiem, czy dobrze. Sprawdziłem też, czy aby na pewno mam włączoną opcję składowania tych plików i wychodzi na to, że mam.
Poczekam na jeszcze jeden niebieski ekran, może Windows zrzuci go to tego folderu w końcu. Ale czekam na Wasze porady, w końcu Wy jesteście specjalistami
Przeinstalowałem system i znowu zaczęły pojawiać się niebieskie ekrany. Pracowałem z Debugging Tool, ale nie miałem żadnego folderu, gdzie mogłyby składować się pliki *dmp. Sam stworzyłem folder %Sy6stemRoot%, a w nim Minidump, ale nie wiem, czy dobrze. Sprawdziłem też, czy aby na pewno mam włączoną opcję składowania tych plików i wychodzi na to, że mam.
Poczekam na jeszcze jeden niebieski ekran, może Windows zrzuci go to tego folderu w końcu. Ale czekam na Wasze porady, w końcu Wy jesteście specjalistami

- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Problem z dyskiem 500 GB
Chudy pisze:sterowniki są z płytki dołączonej do kompa, raczej nie zawierałyby błędów.
I tu sie mylisz ja na innym kompie miałem dołączoną płytke ze sterownikami i po ich zainstalowaniu ciągle komp się resetował co jakiś czas.Musiałem szukać stabilnych catalystów ponieważ na wielu miałem ten problem
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Problem z dyskiem 500 GB
To może zainstaluję na nowo sterowniki? Bo rzeczywiście po sprawdzeniu znaczenia tych błędów każdy miał jako przyczynę możliwość uszkodzonych sterowników.
Ustawiłem, gdzie system ma zrzucać pliki *dmp, ale niebieski ekran pojawił się 2-3 razy i nadal nic nie ma w folderze.
Ustawiłem, gdzie system ma zrzucać pliki *dmp, ale niebieski ekran pojawił się 2-3 razy i nadal nic nie ma w folderze.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Problem z dyskiem 500 GB
W lokalizacji C:\WINDOWS\Minidump napewno nie masz zadnych plików???? W sumie mógłbys przeinstalowac podstawowe sterowniki np. grafikę, kartę sieciową i dzwięk, ale to trochę jak szukanie wiatru w polu. Lepiej byłoby właśnie odczytać BSODA
-
Problem z dyskiem 500 GB
W lokalizacji C:\WINDOWS\Minidump napewno nie masz zadnych plików????
Właśnie nie miałem takiego folderu wcale. W instrukcji było napisane, że tam są zrzucane pliki dmp, a dokładniej, że powinien być folder %SystemRoot%, a w nim dopiero Minidump. Nie znalazłem nic takiego, więc sam stworzyłem te foldery.
I tak, nie było tam żadnych plików i nie pojawiały się po tym, jak znowu wyskoczył niebieski ekran.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Problem z dyskiem 500 GB
Masz tak ustawione wszystko jak na obrazku??? Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Problem z dyskiem 500 GB
Odznaczyłem tylko "Automatycznie uruchom ponownie", resztę chyba tak samo. Nie jestem w stanie sprawdzić, bo znowu komputer nie jest w stanie się włączyć, wyskakuje tylko niebieski ekran z informacją o awarii pliku systemowego.
Ale zauważyłem taką zależność: błędy wyskakiwały prawie zawsze podczas grania. Prawie, bo zdarzało się, że podczas np. zwykłego przeglądania stron w necie, ale jednak najczęściej podczas grania w grę. Stąd mój wniosek (i głównie przeczucie), że chodzi o stery do karty graficznej. Pewnie nie pasują.
Tak czy siak instaluję od nowa i instaluję inny sterownik. Oczywiście nadal czytam wszelkie sugestie, bo sam w sumie zgłupiałem, skoro zdaję się na przeczucia
Ale zauważyłem taką zależność: błędy wyskakiwały prawie zawsze podczas grania. Prawie, bo zdarzało się, że podczas np. zwykłego przeglądania stron w necie, ale jednak najczęściej podczas grania w grę. Stąd mój wniosek (i głównie przeczucie), że chodzi o stery do karty graficznej. Pewnie nie pasują.
Tak czy siak instaluję od nowa i instaluję inny sterownik. Oczywiście nadal czytam wszelkie sugestie, bo sam w sumie zgłupiałem, skoro zdaję się na przeczucia

- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Problem z dyskiem 500 GB
Czyli instalujesz system od nowa?? Tu masz ładny poradniczek
jakie stery najpierw instalować itp http://www.hotfix.pl/co-zainstalowac-po ... i-a298.htm
Jaką masz płytę główna i kartę graficzną?

Jaką masz płytę główna i kartę graficzną?
-
Problem z dyskiem 500 GB
Płyta główna Gigabyte M61PME, a danych karty graficznej nie mam, bo w tym celu musiałbym zajrzeć do Menadżera urządzeń, a oczywiście nagle płyta z Windowsem zaczęła się pierniczyć. Aż chce się krzyknąć wielkie K****!.
Dzięki za poradnik, djkamil09061991, na pewno się przyda.
Dzięki za poradnik, djkamil09061991, na pewno się przyda.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Problem z dyskiem 500 GB
Jeśli byś szukał sterowników to masz:
chipset:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
poprawka UAA:
dzwięk:
i stery do zintegrowanej grafy jeśli takową posiadasz:
chipset:
poprawka UAA:
dzwięk:
i stery do zintegrowanej grafy jeśli takową posiadasz:
-
Problem z dyskiem 500 GB
Ogromnie dzięki (czy da się na tym forum dawać pochwały, nagrody czy coś w tym stylu?
)

-
- Reklama