Problem z dyskiem - kilka pytań

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
martinnote

Użytkownik

Post18 maja 2014, 15:11

Na początku witam wszystkich forumowiczów. Mam nadzieje, że w dobrym miejscu umieściłem temat.

Mój problem wygląda następująco.

W 2012 roku kupiłem dysk Seagate Barracuda ST31000524AS

Od jakiś dwóch miesięcy system wyraźnie zwolnił. Działa jak należy ale wszystkie operacje typu otwieranie gier, programów, przeglądanie internetu jest wyraźnie spowolnione. Po wymianie past, wyczyszczenia komputera, postawienia nowego systemu i pozbyciu się starych plików problem nie ustąpił. Pomyślałem, że to wina dysku.

Odnoszę wrażenie, że to właśnie z nim jest coś nie tak. Na dyskach się nie znam na HDTune też dlatego proszę Was o opinie.

Poniżej screeny z HdTune:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Test S.M.A.R.T. w CRC error count podpowiedział, że może to być uszkodzony kabel SATA, wymieniałem go na nowy ale problem nie zniknął.

Moja konfiguracja:

CPU: AMD Phenom II X4 Black Edition 965
MB: Gigabyte GA-970A-DS3
HDD: Seagate Barracuda ST31000524AS
GPU: NVIDIA GeForce GTX 650 Ti
RAM: Kingston HyperX KHX1600C9D3 (2x4gb)
System : Windows 8.1

Proszę o podpowiedzi, rady czy szykować się na nowy wydatek, czy da się go uratować. Niestety spowolnienie działania systemu staje się coraz bardziej uciążliwe

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post18 maja 2014, 22:03

C5 mówi już o nadchodzącym bad sektorze. Z tym, że dysk ma kilkadziesiąt wolnych sektorów, więc nie można go jeszcze od tak wyzerować i remapować. Najpierw zrób skanowanie powierzchni w programie MHDD.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”