Witam!
Mam problem z komputerem. Podczas uruchamiania komputera pokazuje mi się tylko okno ze znakiem underline w lewym górnym rogu i napisem A3 w prawym dolnym rogu, dalej nic się nie dzieje. Komputer nie reaguje na żadne przyciski klawiatury. Normalnie po tym ekranie powinno się pokazać okno BIOS i ładowanie systemu operacyjnego. Po czasie doszedłem do źródła problemu, był nim mój dysk z systemem operacyjnym. Po odłaczeniu tego dysku, BIOS się normalnie odpalił, a jak jeszcze podłączyłem bootowalny system z pendrive, to bez problemu się on uruchomił. Mój komputer:
mobo----------------MSI Z68A-G43 (G3
procek--------------Intel Core i5-3350P 3.10GHz BOX
grafika--------------Sapphire Radeon HD 7850 OC (11200-14-20G) 2GB DDR5 PCI-E BOX
ram------------------Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance
zasilacz--------------SilentiumPC Deus G1 80Plus Bronze 500W
dysk systemowy----WD Blue WD10EZEX (1TB, 64MB, SATA/600) - ten z którym coś się stało
dysk 2---------------WD Green WD10EARS (1TB, 32MB, SATA/300) - to mogą nie być dokładne parametry
dysk 3---------------Maxtor 320GB SATA (stary dysk, z 7 lat ma)
Żeby z góry uprzedzić, nic nowego nie robiłem z komputerem, nie dostawałem wcześniej żadnych ostrzeżeń, głośnik BIOS nie daje żadnych dźwięków, po prostu jednego dnia wyłączyłem komputer, a drugiego już nie działał.
Jak miałem podłączony dysk systemowy i zresetowałem płytę główną poprzez wyjęcie baterii CMOS, to pojawiało mi się okno:
EFI Shell version 2.31 [4.651] Current running mode 1.1.2
map: Cannot find required map name
Press ESC in 1 seconds to skip startup.nsh, any other key to continue.
Shell> _
I tutaj po wybraniu F1 lub F2 komputer znowu przestawał reagować na klawiaturę.
Czy da się określić co się stało i czy da się odzyskać dane? Ja nie mogę sprawdzić dysku, bo jak tylko go podłączam, to mi się BIOS zwiesza.
Problem z dyskiem twardym a płytą główną i BIOSem
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Problem z dyskiem twardym a płytą główną i BIOSem
Możliwe, że kabel danych jest uszkodzony, zmień go na początek.
-
- Reklama