Witam. Przy formatowaniu i nstalacj systemu zmniejszyłem rozmiar dysku systemowego z 120 G na 60G i teraz nie wiem jak te 60 G dołączyć do pozostałych dwóch dysków tj do jednego mniejszego.
dzięki za pomoc
problem z dyskiem twardym
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Np programem GParted http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... php?did=53
Wolne 60GB (usuń pustą partycję) przydziel do dysku którego chcesz powiększyć. Oczywiście obie partycje muszą być obok siebie.
Wolne 60GB (usuń pustą partycję) przydziel do dysku którego chcesz powiększyć. Oczywiście obie partycje muszą być obok siebie.
-
Ja próbowałem przez: 1. prawy na mój komputer 2. zarządzaj 3. zarządzaj dyskami i tam mi się pojawią moje dyski, ale te 60 G mam obok dysku systemowego i już nie da się go usunąc bo jest usunięty tylko można utworzyć dysk logiczny
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Ale nie rób tego spod działającego systemu, bo system na wiele nie pozwoli. Spod płytki bootowalnej z GParted praktycznie wszystko będziesz mógł zrobić.
Instrukcja do GParted: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Instrukcja do GParted: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
A może prościej będzie sformatować dysk od nowa bo i tak jeszcze na nim nic nie ma oprócz systemu bo to nowa jednostka?
-
skoro sam wysuwasz propozycje sformatowania i zrobienia na nowo partycji to po co pytasz sie o dołączenie tego wolnego miejsca do którejś partycji ??
-
Tak tylko napisałem bo i tak format by chyba nic nie dał bo wcześniej próbowałemi po zmniejszeniu dysku systemowego o 60G i sformatowaniu go nadal nie dało sie połączyć tej części 60G z inną partycją. Będe próbował programem do partycjonowania dysków GParted (wolę 2 razy dłużej posiedzieć przy kompie i się coś nauczyć niż szczelić formata i dalej nic z tego nie wiedzieć)
-
- Reklama