Problem z laptopem.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Eraul

Użytkownik

Problem z laptopem.

Post05 cze 2012, 16:53

Witam.

Od pól roku mam laptopa z firmy emachines E730 , dostałem go od krewnych a przed moim użytkiem był rzadko używany , jedynie w firmie do sprawdzania zwyczajnie emailów. Na początku 2 miesięcy normalnie działal , grałem w lekkie gry , w ogóle się nie przegrzewał. Potem zaczynał się stopniowo przegrzewać ale w niczym nie sprawiało mi to trudności aby korzystać z laptopa. Łącznie około 3 miechy użytkowania zaczeły się problemy , a mianowicie grając jak wspomniałem w "lekkie gry" przegrzewał się (a miałem laptopa na nogach) aż mnie parzył , więc musiałem zmuszony korzystać laptopa na stole bo nogi miałem całe czerwone. Grając na poczatku problemu po godzince lub póltorej i się wyłaczał po maksymalnym przegrzaniu. Zaczeło się wiec co 10-5 minutowe wyłaczanie komputera. Krewny zabrał mi komputer do specjalisty i wykrył że coś jest z kablem (miałem również problemy ruszając nawet delikatnie końcówke się mi wyłaczał , a mam laptopa bez baterii). Po zmienieniu końcówki laptop działa normalnie nie wyłacza się co 5min. i nie wyłacza się wgl. ale zaprzestałem grać w gry. Problem nadal nastepuje po długim użytkowaniu (przegrzewa się nawet jak uzywam samej przeglądarki do sprawdzenia czegoś). Czytałem nawet na stronie że ludzie posiadający ten laptop są wrecz ucieszni z zakupu laptopa i grają sobie w najnowsze gry i żadnych nie ma problemów z przegrzaniem i wyłaczaniem się sprzętu. Ja ściągajać gre laptop wręcz "cudem" zainstalował mi gre ale z graniem nie było już tak fajnie :( .

Informacje sprzętu:

Procesor: Intel Core i3-330M
Pamięć RAM: 2GB
Dysk twardy: 250GB
Przekątna ekranu: 15,6''
System operacyjny: Windows 7 Home Premium

-------

Proszę o pomoc bo ludzie jakoś używają , a ja muszę się męczyć z tym piekarnikiem.

PS. Laptop był niedawno formatowany , czytałem również że kurz może zapychać w srodku laptopa lecz próbowałem rozkrecać to nic nie dał otworzyć , i nie wierze by mógl tam kurz się osadzać.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problem z laptopem.

Post05 cze 2012, 17:07

Podaj odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)

Eraul pisze:przegrzewał się (a miałem laptopa na nogach) aż mnie parzył

Laptopa powinno użytkować się jedynie na twardej, płaskiej, stabilnej płaszczyźnie (stole, blacie, specjalnej podkładce pod laptopa), co wyeliminuje zasłanianie otworów wentylacyjnych i zapewni swobodny przepływ powietrza wokół komputera.
Trzymając laptopa na kolanach, kocu czy kołdrze, nie dość, że podzespoły się przegrzewają, wręcz gotują, to do wnętrza zasysane są mikrowłókna z tkaniny, które obklejają układ chłodzenia wewnątrz laptopa. Z czasem zaczynają się właśnie takie problemy, jakie masz Ty teraz.

Jedynym rozwiązaniem w tym wypadku jest rozebranie laptopa, przeczyszczenie układu chłodzenia z kurzu i wymiana pasty termorzewodzącej na procesorze i układzie graficznym / chipsecie laptopa.

Eraul

Użytkownik

Problem z laptopem.

Post05 cze 2012, 17:39

Obrazek

Jbc. mam włączoną samą przeglądarke.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problem z laptopem.

Post05 cze 2012, 18:39

Powyższe temperatury jak dla laptopa nie są aż takie straszne.
Temperatura procesora w normie, ale jak na mostek północny (PCH) i układ graficzny (GMCH) trochę wysoko, tym bardziej, że to odczyt w spoczynku.

Podaj odczyt podczas obciążenia.

Eraul

Użytkownik

Problem z laptopem.

Post05 cze 2012, 19:17

Tutaj przy srednim obciążeniu.

Obrazek

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problem z laptopem.

Post05 cze 2012, 20:14

Przy tych temperaturach laptop nie wyłącza / nie resetuje się ?

Staraj stosować się do porad, które wymieniłem w pierwszym poście, a laptop nie będzie się przegrzewał.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”