Problem z microSD, nie można sformatować, odmowa dostępu

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Wulzar

Użytkownik

Post14 wrz 2015, 12:52

Cześć,
zwracam się do was z prośbą o pomoc gdyż nie mogę sobie poradzić ze swoją kartą microSD Kingston 64GB, której używam od około roku. Wczoraj w trakcie normalnego użytkowania (słuchanie muzyki) telefon zawiesił się, a po ponownym jego uruchomieniu nie chciał podłączyć karty microSD.
Podłączyłem kartę przez adapter i zgrałem wszystkie ważne pliki by móc przystąpić do formatowania jednak Windows nie podołał. Podejmowałem próby formatowania różnymi programami: SDFormatter, BOOTICE oraz HDD Low Level Format Tool.
Żadne z tych działań nie zakończyło się sukcesem. SDFormatter prosił o odblokowanie karty gdy nie była ona zablokowana suwakiem, BOOTICE wyświetlał komunikat o odmowie dostępu. Po wyzerowaniu przy uzyciu HDD LLFT zniknęła jedynie litera dysku, stan jest nienaruszony. Ręcznie również nie da się nic usunąć z karty (usunięte pliki magicznie powracają na kartę) jednak można nagrywać nowe pliki.
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc gdyż bardzo zależy mi na odzyskaniu tych 64GB pamięci,
pozdrawiam i z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2015, 23:56

Być może pod linuksem live-cd np ubuntu pójdzie formatowanie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

kaleron

Użytkownik

Post15 wrz 2015, 11:19

Zastanawiające, że możesz nagrywać nowe pliki...czy otwierają się poprawnie? Spróbuj wypełnić kartę zerami albo 0xFF przy pomocy jakiegoś hex-edytora.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

Wulzar

Użytkownik

Post15 wrz 2015, 12:57

cosik_ktosik pisze:Być może pod linuksem live-cd np ubuntu pójdzie formatowanie.

Na ubuntu live-usb gparted nie dał rady (po usunięciu/sformatowaniu partycji pojawia się ona ponownie). W temacie linuxa jestem dość zielony więc jeśli chodzi o jakieś inne metody z jego użyciem to będę potrzebował dość szczegółowych wskazówek jak mam to zrobić.
kaleron pisze:Zastanawiające, że możesz nagrywać nowe pliki...czy otwierają się poprawnie? Spróbuj wypełnić kartę zerami albo 0xFF przy pomocy jakiegoś hex-edytora.

jak dokładnie mam o zrobić?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

kaleron

Użytkownik

Post16 wrz 2015, 10:44

1/ Otwieranie plików...tego chyba nie muszę tłumaczyć...
2/:
- wpisz w google hex-edytor,
- wybierz coś, co będzie miało jakąkolwiek pomoc/instrukcję i umożliwi bezpośrednią edycję fizycznego nośnika - taki hex-edytor ma np. program DMDE, tylko trzeba włączyć tryb edycji - w instrukcji jest to opisane,
- stosownie do menu wybranego programu albo wypełnij całą kartę zadanym bajtem, albo wypełnij jeden sektor i potem skopiuj go do wszystkich pozostałych - każdy program ma to trochę inaczej rozwiązane.
- zapisz swoją pracę - większość programów zapisze zmiany na karcie dopiero po zatwierdzeniu,
- wyjmij kartę z czytnika, wyłącz komputer, za chwilę uruchom ponownie, włóż kartę i zobacz, co na niej masz.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”