Problem z nagrywarka

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
wojtek_jas_2009

Użytkownik

Problem z nagrywarka

Post14 mar 2010, 03:23

Witam wszystkich zainteresowanych.
Moj problem polega na tym iz od jakiegos czasu moj laptop nie widzi nagrywarki. Laptop to Compaq Presario F700US, a napend to hl-dt-st dvd-ram gsa-t20l. Problem polega na tym iż system operacyjny nie wiedzi jej. Zaczeło sie od tego że chciałem przeinstalowac system. Po instalce system widzial moja nagrywarke jako zwykly cd rom i to o zupelnie innej nazwie. Wrucilem wiec do fabrycznych ustawien i o dziwo dvd romu nie ma. Prubowalem odinstalowywac kontroler ide i pomagalo na krutko. Po 30 min znowu sie psulo. Potem zauwazyłem ze komputer zatrzymuje sie podczas startu na poziomie biosa. Gdy udało mi sie ponownie wykryc dvd komputer odpala normalnie. Na dzien dzisiejszy komputer odpala normalnie szybko, ale dvd nie ma. Co moze byc tego przyczyna??
PS: nie mam w rejestrze wpisow upper i lower cos tam, sterownikow znalesc nie moge, reinstalka nie wchodzi w gre.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z nagrywarka

Post14 mar 2010, 10:55

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

wojtek_jas_2009

Użytkownik

Problem z nagrywarka

Post14 mar 2010, 14:18

Niestety przerobile wszystkie punkty procz 1, bo sie troche obawiam polamania obudowy. Ciekawe jest to ze dvd dziala i moge go otworzyc z przycisku ale nie czyta plyt. Mysle ze problem moze tkwic w tym ze po 3 instalacjach wina w biosie pojawily sie jakies samoistne zmiany. zamiast compaq przy odpaleniu pojawia sie hp invent w biosie zniknely wpisy dotyczace plyty glownej.

Awatar użytkownika
stilio

Użytkownik

Problem z nagrywarka

Post14 mar 2010, 16:42

Może aktualizacja BIOSu rozwiąże problem. Przejdź na stronę producenta notebooka i zobacz czy udostępnia nowszy BIOS dla Compaq Presario F700US.

wojtek_jas_2009

Użytkownik

Problem z nagrywarka

Post14 mar 2010, 21:07

Bios jest najnowszy wedle tego co mowi producent HP. Czy istnieje jakas mozliwosc przywrucenia tego co bylo w biosie?? no i co z tym dvd. Teraz znowu prubowalem odinstalowac IDE ale to nie pomoglo. dvd dalej sie otwiera jakby dzialalo ale nigdzie nie widac jego obecnosci. Jest jakis sposob zeby sprawdzic czy dvd dzila (oprucz podpiecia pod inny komputer)??

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z nagrywarka

Post14 mar 2010, 23:48

A w ogóle Bios płyty głównej ją widzi?
Hotfix

wojtek_jas_2009

Użytkownik

Problem z nagrywarka

Post15 mar 2010, 01:01

No wlasnie wydaje mi sie ze NIE. W miejscach gdize jest napisane numer sa same 00000000000 tak samo model i tym podobne. Dodatkowo gdy kupilem laptopa w biosie bylo napisane system os vista teraz jest napisane non-vista. O dziwo wszystko sie stalo jakies dwa miesiace po przeinstalowaniu systemu. Po tym postanowilem zainstlowa viste z partycji recovery i juz nie wrucilo do normy. W serisie ktory robil reinstalke mowil ze instalka poszla z partycji recovery ale cos im nie wierze. No i nadal mam pytanie czy da sie sprwdzic dvd bez jego wyciagania (zadki komp i w serwisach nie maja takich) i co z tym biosem.
PS: instlowalem juz starze versje biosa a potem na nowo najnowsza ale to nie pomogło.
PS.PS: bardzo dziekuej wszystkim zainteresowanym moim problemem

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z nagrywarka

Post15 mar 2010, 01:42

Załaduj w biosie komputera ustawienia optymalne lub defaultowe.
Hotfix

wojtek_jas_2009

Użytkownik

Problem z nagrywarka

Post15 mar 2010, 13:27

tez to robilem. Bios w tym lapku jest naprawde malo rozwiniety i oprucz zegarka, ustawien grafiki i testow nic tam nie mozna zrobic producent to tak naprawde hp i tam jest najnowszy bios ktorego mam ale to nie zmienia sytuacji ze dvd dalej nie dziala choc tak na pierwszy zut oka wyglada ze komputerowi nic nie dolega. Szybko sie uruchamia, ladnie chodzi, dvd sie otwiera tylko nie czyta plyt i niegdiz ego nie ma

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Problem z nagrywarka

Post15 mar 2010, 14:06

Wykonałeś gruntowny scandisk ?
Na Windows XP jest tak :
PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C -> Właściwości -> Narzędzia -> Sprawdzanie błędów -> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie -> Rozpocznij -> Tak.
Restart komputera - czekaj...

Obrazek
Na Viście i Windows 7 podobnie - tydzień czasu i zapomniałem z powodu starości oraz zaniku szarych komórek ;)
Czyściłeś napęd ?
Wczoraj miałem ten sam problem na laptopie który naprawiałem i obecnie z niego piszę.
Wkładam jedną płytkę i widzi, wkładam drugą gorszej marki i kicha...
Sprawdziłem na swoim kompie i OK.
Przeczyściłem napęd lapka specjalną płytką, wykonałem gruntowny scandisk, włożyłem płytkę, uruchomiłem ponownie laptopa, patrzę a tu naprawione bez żadnego mieszania :)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

wojtek_jas_2009

Użytkownik

Problem z nagrywarka

Post15 mar 2010, 19:51

Skan robilem z poziomu Recovery (jest tam taka opcja by sprawdzic dysk). Jak by jakies płyte znadowało a innych nie to bym jeszcze kombinował z tym czyszczeniem. Problem w tym ze komp nie widzi w zaden sposob dvd (ani menager ani moj komputer). Wydaje mi sie ze płyta jet walnieta!!. rozbieralem dzis lapka by sprawdzić czy wszystko jest podlaczone i na moje laickie oko jest ok (wyciagalem i wsadzalem dvd). Nie mam pojecia co to moze byc. Jesli ktos ma jeszcze jakies pomysly niech pisze.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”