Problem z odczytaniem SMART z dysków ATA
-
Witam, mam pewien problem który nie wiem jak ruszyć, otóż nie mogę odczytać SMART z żadnego dysku ATA. Dyski były sprawdzane na innych komputerach na których jest to możliwe, Windows widzi dyski bez problemu, nie widzi ich natomiast ani Crystal Disc Info, ani MHDD, w Biosie przestawiłem co się działo, aby kontrolery działały w IDE, tę opcję ze SMART też włączyłem... nie mam szczerze mówiąc pojęcia czemu to nie chce zadziałać. Płyta Główna to Gigabyte P55-UD3L. Z góry dzięki 

- seba86mu
Spróbuj programem HDTune (zakładka Health).
Czyli w BIOS-ie w sekcji Advanced BIOS Features w pozycji HDD S.M.A.R.T. Capability ustawione masz na ENABLED ?
Przed wyjściem z BIOS-u zapisałeś zmianę ustawień ?
Jeżeli posiadasz dysk twardy ATA i do portów SATA nie masz nic podłączone, to przełącz kontroler SATA na płycie głównej w tryb IDE:
Imntegrated Peripherals => Onboard SATA/IDE Ctrl Mode => IDE
Escudoo pisze: tę opcję ze SMART też włączyłem...
Czyli w BIOS-ie w sekcji Advanced BIOS Features w pozycji HDD S.M.A.R.T. Capability ustawione masz na ENABLED ?
Przed wyjściem z BIOS-u zapisałeś zmianę ustawień ?
Jeżeli posiadasz dysk twardy ATA i do portów SATA nie masz nic podłączone, to przełącz kontroler SATA na płycie głównej w tryb IDE:
Imntegrated Peripherals => Onboard SATA/IDE Ctrl Mode => IDE
-
Trochę zwlekałem z odpowiedzią, ale zamieszczam screeny z BIOS'u, zdaje mi się, że wszystko jest ustawione jak trzeba.

-
Jeśli tak jak wyżej wspomniano zapisałeś ustawienia przed wyjściem to dobrze. Łatwo można spr po ponownym uruchomieniu wejść od razu do BIOS i sprawdzić czy się zachowało.
Możesz spróbować jw hdd tune albo jeszcze defraggler zakładka status.
Możesz spróbować jw hdd tune albo jeszcze defraggler zakładka status.
-
No właśnie problem w tym, że przy tych ustawieniach dalej nie mogę sprawdzić smartu na żadnych dysku ide, a wiem, że to nie jest wina dysków.
-
Hmm... Dziwne. Zainstalowane masz wszystko z płyt od gł. płyty? W sensie chipset, sterowniki czasami dają tam chyba jakieś stery od dysków warto spr.
- LupeR
Spróbuj podłączyć dysk na innej taśmie.
Przy okazji podaj model i markę zasilacza.
Przy okazji podaj model i markę zasilacza.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
- lewy
Ja jak już nic nie czyta smartu to jeszcze zaglądam do poczciwego everestra ultimate (jest w naszym downloadzie na portalu). Jego następnikiem jest jeszcze aida64, może do nich zajrzyj bo to najmocniej aktualizowane w zestawy czujników programy.
-
No cóż, everest nie pomógł, wymiana taśmy nie pomogła, ale pomógł o dziwo sterownik sata2/raid ze strony gigabyte, akurat na to bym nie wpadł, że sterownik do raid załatwi problem wejścia ide. Pozostał mi tylko jeden problem, kiedy wykrywa go już Windows i mogę odczytać SMART dalej nie czyta go mhdd, mimo ustawienia na master i zrobienia tego co zrobiłem w Biosie. Wolałbym nie zakładać nowego tematu, więc proszę jeszcze raz o pomoc. W razie czego zasilacz to Chieftec 650W
Edit : Dysk to WD800BB 80GB, próbowałem już odpalić go na różnych ustawieniach ( Cable select, master, master/slave ), próbowałem także odpalić mhdd z wyłączonymi w ogóle urządzeniami pod SATA przez nagrywarkę USB, niestety dalej nie działa.
Edit : Dysk to WD800BB 80GB, próbowałem już odpalić go na różnych ustawieniach ( Cable select, master, master/slave ), próbowałem także odpalić mhdd z wyłączonymi w ogóle urządzeniami pod SATA przez nagrywarkę USB, niestety dalej nie działa.
-
Hmm... Czyli pomogłem mówiąc po instalować sterowniki różne od płyty
Co do mhdd to nie wiem czy przypadkiem to nie chodzi o zworki na dysku że musi być IDE itp ale nie wiem gdzieś tak czytałem o mhdd. Chociaż zworki to chyba chodzi o to czy jest primary/slave

-
No właśnie problem na pewno nie leży w ustawieniu zworek, bo próbowałem już wszystkie jakie polecał producent.
- lewy
Wygląda na to, że dysk leci przez kontroler raid, a mhdd wymaga zwykłego IDE. Jeśli nie masz innego gniazda dysków to raczej kicha.
-
Hmm... no trudno. A jest w takim razie inny program, którym mogę zrobić zerowanie z remapem? Bo jak się okazało po obejrzeniu SMART jak najbardziej się do tego nadaje, ew. wcześniej skanowanie powierzchni. Szukałem czegoś zamiast mhdd, jednak nie znalazłem.
- lewy
Najszybciej to pójść z dyskiem do kolegi czy rodziny i tam zrobić to zerowanie
Ostatnio zmieniony 06 lip 2013, 17:39 przez lewy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
No ok, nawet już myślałem, żeby skończyć ten wątek, ale jednak nie mam nikogo u kogo mógłbym taki dysk podłączyć. Są jakieś inne opcje? Mam problemy z odpaleniem Victorii, ew. wchodzi w grę może bootowanie Vivarda z fdd-usb ?
-
- Reklama