problem z płytą główną i cpu

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Methos

Stały bywalec

Post29 mar 2014, 17:20

HISTORIA:
dostałem za free jakiś badziewny pc i sobie przy nim majstrowałem i przy okazji zajrzałem do szafy.
tam znalazłem płytę główną . była bez procesora lecz wszystkie procesory mam w styropianowym kartonie w folii bom-belkowej .
stamtąd wyjąłem procesor athlon 64 płyta główna działała bo piszczał speaker.
po domontowaniu ram'u i karty graficznej spędziłem 20 s na oglądaniu biosu cpu mi się nagrzał wdłg hw monitora w bios do ok 70 stopni i szybko wyłączyłem pc i zamontowałem porządny radiator z wiatrakiem.
włączyłem pc i cpu grzał się do 47 stopni ( bez pasty termoprzewodzącej) .
podłączyłem dysk sata i miałem komunikat : boot disk failure please insert system disk and press enter
nie było co grzebać bo tam mam win 7 i pliki ze starego pc które są ważne ( m in. mój serwer minecraft ,gry aplikacje,itd) .
podłączyłem dysk ata i nic się nie zmieniło wyjąłem kabel sata myśląc że przez dysk sata płyta nie widzi ata i płyta się wyłączyła.
popatrzyłem na ten bajzel na biurku i spostrzegłem iż ata nie ma podłączonego zasilania podłączyłem, włączyłem pc i nic żadnego piknięcia ni obrazu.
więc podłączałem wszystko i została sama płyta główna z cpu i radiatorem.
nadal nic nie piszczało:
odłączyłem zasilanie cpu - nic
podłączyłem z powrotem zasilanie cpu - nic
reset bios'u - nic
wyjąłem cpu - nic

sprzęt:

amd athlon 64 3000+ GHz

nvidia geforce 2 mx 400

512 mb ram

płyta główna :
ECS 755-A2 (V1.0)

link : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

fakty:
Płyta nie działa nawet gdy nic pod nią nie jest podłączone ( płyta,cpu,speaker,i chłodzenie cpu)

nie ma wypukłych kondensatorów

bios resetowałem i nic , bateria jest dobra nawet sprawdzałem z inną też nic

sprawdzałem na drugim zasilaczu to samo

uważam że padła płyta główna lub bios ale potrzebuje pewnego faktu bo bios moge właściwie wymienić tylko skąd wezmę identyczny tak on wygląda (przykład):
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

liczę na propozycje profesjonalistów ponieważ problem jest cięzki.
próbowałem na innyh forach rozwiązać problem lecz to wymaga osób które kiedyś się spotkały z tym problemem bądź wiedzą o co biega oczywiście za chęci lajki 8-)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

problem z płytą głuwną i cpu

Post29 mar 2014, 18:31

Wygląda na awarię płyty głównej skoro buzzer nie wydaje żadnych dźwięków.
Jeżeli nie kręci się wentylator na CPU, a nawet jeżeli się kręci winowajcą może być również zasilacz.
Musisz mieć części na podmiankę.

Awatar użytkownika
Methos

Stały bywalec

problem z płytą głuwną i cpu

Post29 mar 2014, 19:50

i oba zasilcze by były zepsute gdzie na płycie p4ge -mx działają bez problemu ?
:crazy:

-- 29 mar 2014, 19:50 --

plus wentylator działa wedł€g mnie płyta nie przechodzi testu post

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 mar 2014, 23:01

Jeśli nie ma dźwięku to padła płyta, gdyby sam procesor to też by piszczało.

Biosu kostki ot tak nie wymienisz, bo musi mieć kostka w środku oprogramowanie akurat do tej płyty, trzeba by było programator. Równie dobrze można i obecną kostkę dać na programator.

Wyciągnij jeszcze ram, jeśli wtedy nie zapiszczy to jak nic płytka.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Methos

Stały bywalec

Post30 mar 2014, 13:01

czyli padła płyta lub bios ? nawet jeżeli to tylko bios to i tak trzeba zbyt wiele kombinować płyta do wwalenia może mi się trafi w ręce inna na ten cpu ;)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 mar 2014, 00:42

No niestety, na to wygląda.
Hotfix

Awatar użytkownika
Methos

Stały bywalec

Post17 kwie 2014, 08:07

hahehehahaha nabijasz se posty heh ja o tym wiem ;P ;D

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2014, 11:33

Nie, ja nie mam fioła i tak mało piszę, tylko wieczorami. To raz, a dwa. Ja nie widzę problemu pisania postów przez ludzi o ile to nie jest tylko na siłę pisania bzdet przez dwie strony. Jak to jest jeden, dwa posty to czemu nie. To pokazuje, że forum jest normalne i ludzie przyjaźni. A nie, gość nie może powiedzieć nawet dziękuję, bo to już OT.
Hotfix

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2014, 12:06

Racja, nie bo to jest się na forum żeby sobie posty nabijać. Dla mnie jakieś punkty za posty czy też jakaś kasa, to może tego nie być. Grunt no pomóc w rozwiązaniu problemu drugiej osobie, i czasami usłyszeć dziękuję a czasami nie. Ale to zależy dobrego wychowania i od sytuacji . Mnie cieszy grunt ze sprawa jest rozwiązana i wszystko jest już dobrze a to ze usłyszę słowo "dzięki" to tylko świadczy o danej osobie.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Methos

Stały bywalec

Post17 kwie 2014, 20:13

no czasami są nieogarnięte forum chociaż ekeltroda.pl tam napisałem problem 2 osoby mi odpisały lecz im odpowiedzieć jóż nie mogłem (odpisywać na posty mogą tylko moderatorzy) to jest debilizm albo mpcforum niby fajne ładne ogarnięte ale za dzięki ok itp. -5 pkt a -100 ban forever a czasem za brak przecinków kropek lub ortografię terz ! czasem za takie błachostki nawed -10 i czepiają się sygnatury ( reklamy swoich serwerów,stron www itp.) i drobny szczeguł linki w

Kod: Zaznacz cały

tabelkę code

ale skończmy temat bo tu mowa o płycie która jest do wywalenia i tyle ;P a temat by "nie nabijać postów morzna:

ZAMKNĄĆ ;)
SPRZĘT:
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”