Mam problem z wyżej wspomnianym prockiem AMD Athlon 64 X2 QL-60 w laptopie ACER Aspire 5535.
Sytuacja wygląda następująco:
Procesor zaczął się grzać. Temperatura w spoczynku ok 70 stopni, przy obciążeniu ok 100 stopni (100% obciążenia i reset po ok 15 sekundach). Wentylator działa normalnie. Postanowiłem wymienić pastę termoprzewodzącą. Temperatura w spoczynku temperatura oscylowała ok. 50-60 stopni, więc efektu praktycznie nie było, a więc nastąpił kolejny test programem OCCT. Przy małym pakiecie danych, obciążenie 100% pojawiało się ok minuty po rozpoczęciu testu. Po kilkunastu minutach wykonywałem kolejny test i pojawił się problem. Nagrzanie do granicy bezpieczeństwa i restart. Nie powiodło się po nim uruchomienie systemu, gdyż pojawia się blue screen. Natomiast POST przechodzi, do BIOSu mogę wejśc normalnie itd, ale zdziałać za wiele nie zdziałam bo chodzi z 15-20 sekund i komputer się wyłącza. Procesor nadal się grzeje, wiatrak się kręci. Rurka z gazem (heat - pipe) teoretycznie gorąca przy procku, a przy wentylu tylko letnia. Przed przeprowadzeniem testu, już po wymianie pasty była jednak ciepła przy procku i taka sama temperatura przy wiatraku.
P.S: Nowa pasta termo to Revoltec Therman Grease Nano.
Jakieś pomysły? Z góry dzięku za jakiekolwiek sugestie.
Problem z procesorem AMD Athlon 64 X2 QL-60
-
- seba86mu
marcin069 pisze:Temperatura w spoczynku temperatura oscylowała ok. 50-60 stopni, więc efektu praktycznie nie było
To optymalna temperatura procesora w przypadku laptopa.
Laptop leży na płaskiej stabilnej powierzchni czy może bezpośrednio na łóżku / kocu / kołdrze / na kolanach ?
Wokół obudowy laptopa jest umożliwiony swobodny przepływ powietrza ?
Podaj odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
Na chipsecie była również pasta termoprzewodząca czy taśma termoprzewodząca (termopad) ?
Być może przegrzany chipset powoduje restart laptopa.
-
50-60 stopni było po włączeniu, kilkanaście minut w stresie i rosła maksymalnie temperatura, więc jednak coś nie tak było dalej. Stabilna powierzchnia (blat biurka). Przy zamkniętej i otwartej podobny efekt. Podejrzewam w sumie heat pipe, ale nie jestem do końca pewien, wolałbym poznać wasze opinie, zanim zaopatrze się w nowe chłodzenie.
Chipset i Procesor - pasta, ponieważ jest to integralne chłodzenie. HWMonitora nie włącze, ze względu na bluescreena i niewlłaczający sie system zarówno w trybie awaryjnym i normalnym, po za tym działa maks 30 sekund i restart. A w BIOSie nie mam możliwości odczytania temperatur.
Jeszcze myślę nad ewentualnym zastosowaniu thermopadu zamiast pasty, z tego względu, iż nie mam całkowitej pewności, że odpromiennik radiatora, dociska procesora, co o tym sądzicie?
Chipset i Procesor - pasta, ponieważ jest to integralne chłodzenie. HWMonitora nie włącze, ze względu na bluescreena i niewlłaczający sie system zarówno w trybie awaryjnym i normalnym, po za tym działa maks 30 sekund i restart. A w BIOSie nie mam możliwości odczytania temperatur.
Jeszcze myślę nad ewentualnym zastosowaniu thermopadu zamiast pasty, z tego względu, iż nie mam całkowitej pewności, że odpromiennik radiatora, dociska procesora, co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony 18 sie 2012, 23:23 przez marcin069, łącznie zmieniany 2 razy.
- seba86mu
marcin069 pisze:Podejrzewam w sumie heat pipe
Jeżeli przy procesorze rurka jest gorąca, a dalej przy radiatorze / wentylatorze letnia, to pracuje poprawnie.
Podaj odczyty temperatur.
Czy usunąłeś dokładnie pozostałości po starej paście ?
Czy cooler przylega całą powierzchnią do procesora ? Nie odstaje ?
-- 18 sie 2012 23:37 --
marcin069 pisze:Jeszcze myślę nad ewentualnym zastosowaniu thermopadu zamiast pasty, z tego względu, iż nie mam całkowitej pewności, że odpromiennik radiatora, dociska procesora, co o tym sądzicie?
Jeżeli rzeczywiście baza coolera nie przylega solidnie do powierzchni procesora i jest przykładowo milimetr prześwitu, to jak najbardziej zastosuj thermopad.
Pastę termoprzewodzącą powinno stosować się wyłącznie przy bezpośrednim, solidnym i całkowitym styku powierzchni procesora i bazy coolera. W pozostałych przypadkach thermopad o wymaganej grubości.
-
Zastosowalem termopad firmy 3M grubość 1mm. Poprawa jest taka że procesor pochodzi z 3 minuty, a nie 15 sekund zanim się wyłączy... jakieś inne pomysły?
- seba86mu
marcin069 pisze:Zastosowalem termopad firmy 3M grubość 1mm.
Czy grubość 1mm jest wystarczająca ?
Jaką przewodność cieplną ma ten thermopad ?
Tutaj masz 7W/m2 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Grubość wystarczająca
Przewodność: 3W/mk.
Dzięki thermopadowi mogę chociaż kod błędu umieścić:
0x0000007B (0xF7BD2524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000).
Przewodność: 3W/mk.
Dzięki thermopadowi mogę chociaż kod błędu umieścić:
- seba86mu
marcin069 pisze:Przewodność: 3W/mk.
Mogło być dużo lepiej, nie oszczędzaj na tego typu rzeczach.
Jak teraz prezentuje się temperatura procesora w HWMonitor ?
marcin069 pisze:Dzięki thermopadowi mogę chociaż kod błędu umieścić:
Zainstaluj program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, którym dokonasz odczytu plików DMP.
Po otwarciu progam automatycznie zlokalizuje pliki DMP. Zaznacz plik w sekcji Dump File i wybierz:
File => Save Selected Items
Wklej tutaj raport.
Możesz również wkleić screen ekranu głównego programu.
-
Nie mam możliwości wejścia do systemu. Bluescreen = reset i dodatkowo ten grzejący się procek, który też nie pozwala za wiele zdziałać...
- seba86mu
Zrób zdjęcia przedstawiające, jak wygląda to chłodzenie w miejscu procesora.
Fabrycznie nałożona była pasta termoprzewodząca ?
Fabrycznie nałożona była pasta termoprzewodząca ?
-
- seba86mu
Wytnij nowy fragment thermopadu, ale tak aby plasterek zagrywał cały rdzeń procesora, bo teraz tak nie jest:

Widzę, że baza coolera w miejscu styku z procesorem ma trzy śrubki montażowe, co świadczy o solidnym docisku do procesora i teraz pytanie czy jesteś pewny, że miedziana baza coolera nie ma pełnego styku z procesorem bez thermopadu ?
Jeżeli tak jest, to musisz zastosować w tym miejscu pastę termoprzewodzącą - bardzo niewielką jej ilość, ponieważ w tej sytuacji thermopad (głównie jego objętość) poprzez stworzenie dystansu między bazą, a procesorem może utrudniać odprowadzanie ciepła.
Dlatego zapytałem wcześniej czy fabrycznie na procesorze była pasta.

Widzę, że baza coolera w miejscu styku z procesorem ma trzy śrubki montażowe, co świadczy o solidnym docisku do procesora i teraz pytanie czy jesteś pewny, że miedziana baza coolera nie ma pełnego styku z procesorem bez thermopadu ?
Jeżeli tak jest, to musisz zastosować w tym miejscu pastę termoprzewodzącą - bardzo niewielką jej ilość, ponieważ w tej sytuacji thermopad (głównie jego objętość) poprzez stworzenie dystansu między bazą, a procesorem może utrudniać odprowadzanie ciepła.
Dlatego zapytałem wcześniej czy fabrycznie na procesorze była pasta.
-
Fabrycznie był thermopad, ale trochę ciężko rozmiar stwierdzić, bo był w kiepskim stanie, ale przy pomocy szczelinomierza wyszlo ze to ok. 0,8 - 1 mm:)
Ostatnio zmieniony 22 sie 2012, 22:52 przez marcin069, łącznie zmieniany 1 raz.
- seba86mu
marcin069 pisze:Fabrycznie był thermopad
Tej samej grubości co nowy ?
Może 1mm jest niedostateczny ?
Być może fabryczny był spłaszczony i złudnie sprawiał wrażenie, że ma 1mm, a pierwotnie miał 1,5mm lub 2mm ?
-
Thermopad 1mm: 2 minuty do max temp.
Thermopad 1,5mm: 15 sekund do max temp.
Thermopad 1,5mm: 15 sekund do max temp.
-
- Reklama