problem z prockiem/mobo/ramem

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Rozum

Użytkownik

Post09 maja 2016, 19:20

Witam, ostatnio poczyniłem mały upgrade mojego blaszaka, aktualnie posiada zasilacz thermaltake 630w, gtx 970 g1 gaming, mobo gigabyte ga-b75m-d3h i procek i5-3330 z 2x4gb pamięcią ram. Otóż... po wymianie zasilacza i karty na ww. zauważyłem spadek wydajności, randomowe (ale ciagłe) ściny w grach, brak płynności. Sprawdzałem kartę na Valley benchmark i wszystko tam było w porządku z fps'ami. Co może być powodem tych ścin? Na poprzedniej grafice (hd 7750/7770 2gb ddr3) te ściny też występowały(mniejsze ale jednak) ale myślałem że to jest wina noname'owego zasilacza/samej karty.
@edit: z filmami nie mam problemów, przynajmniej nie zauważyłem
@edit2: procek nie jest podkrecany, podobnie nie podkrecałem karty, aktualizowałem bios przez @bios ale nic nie pomogło.
Pomóżcie:)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 maja 2016, 20:41

Witam, sprawdziłbym w trakcie ścin co obciąża dysk. Zrobisz to poprzez menedżer zasobów czy monitor zasobów w narzędziach administracyjnych systemu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Rozum

Użytkownik

Post09 maja 2016, 21:04

dysk nie jest obciążony za to ram.... o dziwo wieksze zuzycie niż jak ze starą kartą, ponad 85%

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post10 maja 2016, 13:13

Trochę ubogi ten post, czy to w spoczynku czy obciążenie? jeśli to podczas gry to normalne bo pewnie wyższe ustawienia graficzne.

Pokaż screen z programu HD Tune z zakładki Health, Info oraz możesz przy okazji wykonać i pokazać Benchmark.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post10 maja 2016, 13:46

Po modernizacji komputera zainstalowałeś ponownie odpowiednie sterowniki do płyty głównej tzw. Chipset ?
Nie piszesz jakie to są gry, sprawdzałeś uruchomienie w innych trybach zgodności ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post11 maja 2016, 11:45

A co pokazuje HWMonitor? Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Z którego roku produkcji zasilacz i ile już chodzi? Czy słyszalne zmiany z zasilacza podczas obciążenia? Markowe też mogą sprawiać ból...
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”