Witam mam taki problem otóż posiadam kości pamięci ram takie:
KINGSTON HYPER LIMITED EDITION ( KHX8500D2BK2/4G ) 2x2 GB DDR 2
GEIL PC2-6400 ( GX22GB6400UDC ) 2x1 GB DDR2
problem polega na tym że komputer po krótkiej pracy sam się resetuje i kości ram strasznie się grzeją dosłownie po dotknięciu ich parzą.Nawet przy pisaniu tej wiadomości gdzie żądne inne programy itd.w tle nie działają słychać jak wentylator od procesora raz wolniej a raz szybciej się obraca.Po postawieniu świeżutkiego systemu myślałem że problem zniknie jednakże myliłem się.Wgrałem system wszystkie stery do płyty głównej , grafiki , karty dźwiękowej , itd. nadal ten sam scenariusz.Myślałem również że przyczyną może być zasilacz jednakże po restarcie gdy dotykam obudowy jest lekko letnia prawie nieodczuwalne ciepło więc on się nie grzeje.Już także próbowałem raz z jednymi potem drugimi kościami na zmianę czy coś się poprawi niestety ten sam scenariusz czy są razem w płycie głównej lub osobno nic to nie daje.Proszę o pomoc co może być tego przyczyną że tak strasznie się grzeją.Może jest jakieś zabezpieczenie ( tak przypuszczam ) aby nie spalić płyty lub innych podzespołów się wyłącza mam tu na myśli to resetowanie rzecz jasna bo całkowicie się on nie wyłącza.Tylko reset załączy się niby ok i po np.minucie lub dwóch znów reset.Tak miałem wczoraj cały czas.Teraz gdy go włączyłem i pisząc tą wiadomość a już działa bez zarzutu z 40 minut nic echo zero restartów wszystko śmiga jak trzeba.Nawet słyszę teraz o dziwo że przestał się obracać raz wolniej raz szybciej wiatrak na procku od chłodzenia i się ustabilizował.Teraz wszystko bez zarzutu działa wiatrak z regularnymi obrotami się obraca również.Może jak się przegrzeje to jest zabezpieczenie jakieś i dlatego się resetuje tak przypuszczam ??? No aż takim znawcom niestety nie jestem i widzę że nawet przy gadżecie co pokazuje ile w danej chwili jest używanej mocy pamięci ram i procka.Procek pokazuje tak między 15 a 30% ale ram to skacze między 50 a 80% mimo iż jak wyżej wspomniałem nic nie działa w tle.Płyta była raz tylko serwisowana ze względu aktualizacji poprzez internet na stronie głównej Gigabyte biosu już po restarcie nie włączył się komp ale to około 2 lat temu było.Będę wdzięczny za pomoc co może być tego przyczyną i jak ewentualnie można rozwiązać problem.
Parametry mojego kompa na czas obecny to takie:
GIGABYTE:MA785GM-US2H
AMD Phenom II X4 940
GTX 470 Gigabyte 1280MB/320Bit/DDR 5
1TB Samsung 32 Cash
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatality Pro
nagr.dvd LG
Chieftec 850W
Windows 7 Ultimate 64 bit SP1
Problem z resetowaniem się samoczynnie komputera
- BLADE
- seba86mu
Podaj odczyty temperatur z programu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Otwórz program => Komputer => Czujnik
Posiadasz dwa różne zestawy pamięci i problem może wynikać właśnie z tego powodu:
=> KHX8500D2BK2/4G => 1066MHz, CL 5-5-5-15, 2.1V
=> GX22GB6400UDC => 800MHz, CL 4-4-4-12, 1.9V
Każdy zestaw pracuje domyślnie na różnych napięciach. Ze względu na pamięci Kingstona automatycznie zawyżane jest napięcie na pamięciach Geil do 2.1V (domyślnie pracujących na 1.9V), dlatego kości się przegrzewają, natomiast ze względu na pamięci Geil automatycznie zaniżana jest częstotliwość taktowania pamięci Kingstona do 800MHz (domyślnie pracujących w 1066MHz).
Włóż same kości Kingstona do żółtych slotów pamięci i zresetuj BIOS (zworka CMOS lub bateria).
Potem włącz komputer i testuj.
Jeżeli problem znów się pojawi, to zrób to samo, ale kości tym razem do czerwonych slotów.
To samo powtórz z kościami od Geil, również z resetem BIOS-u.
Teoretycznie powinny pracować ze sobą te same pary pamięci, bo w innych kombinacjach zawsze mogą pojawiać się problemy, tym bardziej, że posiadane przez Ciebie pary posiadają rozbieżności w każdym aspekcie: częstotliwość taktowania, napięcie zasilania i opóźnienia CL.
Czyli ta sprawa została już załatwiona ? BIOS został wgrany poprawnie w serwisie ?
Jaką terasz posiadasz wersję BIOS-u ?
Na stronie producenta płyty dostępna jest wersja F12A z 08.07.2010 roku.
Otwórz program => Komputer => Czujnik
Posiadasz dwa różne zestawy pamięci i problem może wynikać właśnie z tego powodu:
=> KHX8500D2BK2/4G => 1066MHz, CL 5-5-5-15, 2.1V
=> GX22GB6400UDC => 800MHz, CL 4-4-4-12, 1.9V
Każdy zestaw pracuje domyślnie na różnych napięciach. Ze względu na pamięci Kingstona automatycznie zawyżane jest napięcie na pamięciach Geil do 2.1V (domyślnie pracujących na 1.9V), dlatego kości się przegrzewają, natomiast ze względu na pamięci Geil automatycznie zaniżana jest częstotliwość taktowania pamięci Kingstona do 800MHz (domyślnie pracujących w 1066MHz).
Włóż same kości Kingstona do żółtych slotów pamięci i zresetuj BIOS (zworka CMOS lub bateria).
Potem włącz komputer i testuj.
Jeżeli problem znów się pojawi, to zrób to samo, ale kości tym razem do czerwonych slotów.
To samo powtórz z kościami od Geil, również z resetem BIOS-u.
Teoretycznie powinny pracować ze sobą te same pary pamięci, bo w innych kombinacjach zawsze mogą pojawiać się problemy, tym bardziej, że posiadane przez Ciebie pary posiadają rozbieżności w każdym aspekcie: częstotliwość taktowania, napięcie zasilania i opóźnienia CL.
BLADE pisze:Płyta była raz tylko serwisowana ze względu aktualizacji poprzez internet na stronie głównej Gigabyte biosu już po restarcie nie włączył się komp ale to około 2 lat temu było.
Czyli ta sprawa została już załatwiona ? BIOS został wgrany poprawnie w serwisie ?
Jaką terasz posiadasz wersję BIOS-u ?
Na stronie producenta płyty dostępna jest wersja F12A z 08.07.2010 roku.
-
W zasadzie warto byłoby w takim przypadku podać aktualną wersję biosu jaką posiadasz,sądząc po upływie czasu został dobrze zainstalowany,inaczej wcześniej byłyby widoczne problemy w tej kwestii.
- BLADE
Witam po wejściu w rejestr systemowy ukazuje mi się takie informacja:
GBT -42302e31 Adward Modular BIOS v6.00PG
mam nadzieję że oto chodzi konkretnie a bios jest z datą:
2010-05-17
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź oraz pomoc.
GBT -42302e31 Adward Modular BIOS v6.00PG
mam nadzieję że oto chodzi konkretnie a bios jest z datą:
2010-05-17
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź oraz pomoc.
-
- Reklama