Problem z routerem Asus RT-N10E

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Elivion

Użytkownik

Post04 lut 2014, 01:03

Witam posiadam router od ok 2 miesięcy ale od wczoraj powstał pewien problem otóż gdy chcę otworzyć stronę co jakiś czas wyskakuje komunikat "Podałeś nieprawidłowy dynamiczny bądź statyczny adres IP dla RT-N10E." Nie mam pojęcia o co chodzi, proszę o pomoc. Mogę dać screeny jeśli to potrzebne. Tu jest podręcznik użytkownika

Kod: Zaznacz cały

http://www.komputerpc.pl/instrukcje/files/instrukcja_obslugi_do_routera_bezprzedwodowego_ASUS_RT_N10E.pdf

Awatar użytkownika
Seler

Użytkownik

Post04 lut 2014, 18:52

Czy resetowałeś router? W jaki sposób jesteś połączony z siecią (np. przez laptopa), gdy wyskakuje Ci ten komunikat? Czy dodawałeś do sieci ostatnio jakieś nowe urządzenie? Z jakiej sieci korzystasz (jakaś popularna, czy lokalna, jaka)?
Podaj screen'y z najważniejszych ustawień routera.
,,Dum Spiro, Spero''
Dopóki oddycham, nie tracę nadziei

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 lut 2014, 18:57

Najlepiej daj screena z zakładki WAN i LAN

Elivion

Użytkownik

Post06 lut 2014, 22:10

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Seler, resetowałem router, mam go podłączony normalnie do komputera (chyba wiesz o co chodzi), laptop korzysta z Wi Fi, multimedia

Awatar użytkownika
Seler

Użytkownik

Post07 lut 2014, 00:06

Dziękuję za wnikliwe odpowiedzi na moje pytania ^^.
To Twój router i powiem Ci co powinno pomóc, o ile chcesz mojej pomocy..
To Tobie ma zależeć na naprawie czy mi, bo ja już sama nie wiem? :D

W zakładce LAN IP, na samym dole masz rubryczkę "Ręcznie przydzielone adresy poza DHCP". Ustaw tak:
Odblokuj ręczny przydział- TAK

Następnie po kolei podłączasz urządzenia, wpisując MAC laptopa i reszty. Każdemu urządzeniu przypisujesz adres IP, zmieniając tylko ostatnią cyfrę (192.168.1.2; 192.168.1.3; 192.168.1.4.....i tak dalej)

Po podłączeniu najważniejszego urządzenia, odśwież i sprawdź czy działa wszystko poprawnie. Cześć urządzeń sama wybiera sobie IP, wiec trzeba zmusić je, podając je im ręcznie.

Może to rozwiązać Twój problem, choć nie jestem pewna, bo odpowiadasz zdawkowo i nie wiem co zawaliło w Twoim systemie sieci.
Tak czy siak nie będzie to czas stracony, bo warto przypisywać w ten sposób urządzenia, dla porządku i bezpieczeństwa ;P
,,Dum Spiro, Spero''

Elivion

Użytkownik

Post07 lut 2014, 00:41

Tzn jak mam 192.168.1.104 to mam zmienić na 192.168.1.1 ? albo 2?

Awatar użytkownika
Seler

Użytkownik

Post07 lut 2014, 00:55

Używaj od 192.168.1.2 ... 192.168.1.3 ... 192.168.1.4 ... 192.168.1.5 ...... i tak dalej ;)

Ten adres: 192.168.1.1 jest zarezerwowany dla Twojego routera.

-- 07 lut 2014, 00:55 --

Pamiętaj tylko o zapisywaniu informacji które wprowadzasz.
Co parę nowych urządzeń, po zmianie ustawień zrebootuj [zapisz informację, odśwież- tak aby zostały wprowadzone w życie], zobacz czy wszystko Ci działa i kontynuuj robotę :D
,,Dum Spiro, Spero''

Elivion

Użytkownik

Post07 lut 2014, 01:35

No dobra, jak na razie nie mam już problemu z tym, natomiast jest coś innego. Otóż gram w pewną grę, League of Legends, i kiedy zaloguję się od razu zaczyna mi się ciąć przeglądarka, facebook często wtedy nie chce się załadować i innymi stronami też jest ciężko, w trakcie gry często mnie "wywala" lub mam duże pingi co jakiś czas ale to na ok 2 sek, a jak wywala to na ok 1 min. Jest też tak gdy już wyłączę grę to dalej mi się tnie, odkryłem to że gdy wejdę w połączenia lokalne, wyłączę i włączę z powrotem to już potem przeglądarka chodzi mi normalnie ale tylko na jakiś czas. Wiadomo o co może z tym chodzić? (Problem mam od ok tygodnia, gram w grę ponad 2 lata a router mam ok 2 miesiące). Pisałem do supportu gry (opisałem problem tylko dotyczący gry) i w odpowiedzi dostałem jedną z możliwych problemów to to że trzeba ustawić QOS Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Szybkość internetu u mnie to 100Mb/s ale nigdy wcześniej nie miałem takich problemów.

Awatar użytkownika
Seler

Użytkownik

Post07 lut 2014, 02:09

No to Ci chyba dobrze poradzili. Otóż QoS służy mniej więcej do tego...
Te ustawienia służą określeniu, ile danych maksymalnie może pobierać i wysyłać jedno urządzenie w danym momencie. Jak nie masz drugiego kompa (lub czegoś bardzo obciążającego sieć) naraz włączonego gdy grasz, to możemy zaszaleć :D.
Ustaw wtedy w jednej i drugiej rubryce 5120. Nie wiem czy tyle wyciągnie Twój komputer, jak będzie źle to zmniejsz tak do 2048. I napisz czy to coś zmienia.
Dla każdego urządzenia możesz przypisać inną maksymalną prędkość wysyłania i pobierania danych ;)
Ostatnio zmieniony 07 lut 2014, 12:19 przez Seler, łącznie zmieniany 1 raz.
,,Dum Spiro, Spero''

Elivion

Użytkownik

Post07 lut 2014, 14:10

Tzn zawsze było tak że jak grałem i jak ktoś korzystał z laptopa (wifi) np przeglądając allegro to było w porządku, gorzej jak włączone było youtube to wtedy się zacinało...ale pobawię się w QOS rano/popołudniu bo teraz za późno. :)

Edit: Eh, problem dalej istnieje, co mnie ciekawi to to że gdy wyłączę nawet grę to dalej wolno mi łączy internet i muszę wyłączyć i włączyć połączenie lub zrestartować router by było normalnie, problem wraca gdy z powrotem loguję się do gry, czyli to tak jakby gra mi "psuje" internet ale dlaczego tak się dzieje gdy jest wyłączona? Odinstalowałem i zainstalowałem z powrotem ale to nic nie dało.

Awatar użytkownika
Seler

Użytkownik

Post12 lut 2014, 23:55

Wyczyść pamięć podręczna programów, powyrzucaj jeszcze co zbędne na komputerze.
Jak to nie pomoże, dawaj OTLa.
,,Dum Spiro, Spero''

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”