problem z układem chłodzenia i parkowaniem głowicy

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
caroline90

Użytkownik

Post17 gru 2012, 21:48

[url]Witam serdecznie,

Kupiłam nowy laptop w Niemczech - mam go już około 40 dni. Model Toshiba Satellite Pro L-830. Oryginalny system od producenta to Windows 7 (64 bit) natomiast po paru dniach od zakupu zdecydowałam się na instalację 32 bitowego systemu ze względu na brak obsługi większości programów.

Od samego początku występują problemy z układem chłodzenia i parkowaniem głowicy dysku.
W systemie Windows 7( 64 bit) wiatrak wchodził zbyt często na najwyższe obroty pomimo iż nic na nim specjalnego nie robiłam, otwarta przeglądarka na wifi albo tylko edytor tekstu, nawet nie musiałam poruszać myszką a wył wiatrak jak szalony.

Po zmianie na wersję 32 bitową sytuacja się poprawiła. Ale w dalszym ciągu słychać szmery, buczenie od klatki wentylacyjnej. Jest to bardzo dziwny "szum". Sama praca wiatraka jak to w laptopach tylko skąd te szumy...

Obudowa jest zimna z lewej strony a od strony gdzie jest wiatraczek lekko ciepła(mało wyczuwalne)- nie grzeje się !
Podejrzewam, że to może być problem z konserwacją. Może producent chciał zaoszczędzić i nie posmarował łożysk pastą ?

Mam program HDD Protection - wykrywa wstrząsy i zapobiega niszczeniu danych. Wyłączyłam go ale głowica dysku dalej parkuje objawia się to charakterystycznym stukaniem, pykaniem po środku obudowy laptopa poniżej klawiatury. Nie bardzo wiem co jest nie tak z dyskiem.

Może zmiana Biosu przyczyniła się do jakiś błędów. Mam teraz najnowszą wersję od toshiby więc nie wiem jak mogło to wpłynąć na pracę dysku. Przyznam szczerze, że to pykanie nie pojawiło się od razu po zakupie tylko potem. W Biosie są ustawienia odnośnie zmiany trybu sata na ahci lub ide Bo np. przy instalacji windowsa XP przestawiałam bo nie wykrywał dysków sata ale nie mam pojęcia czy to mogło wpłynąć na parkowanie głowicy tym bardziej, że laptop jest cały czas na biurku, płaskie podłoże bez żadnych obrusów... Więc z układem chłodzenia powinno być ok. i z dyskiem też.

W opcjach zasilania - nie mam zaznaczonej opcji wyłącz dyski. Zarówno na baterii jak i na zasilaczu parkuje głowica. Jak to pierwszy raz usłyszałam to nieźle się wystraszyłam i od razu fora internetowe.

Trochę się martwię bo laptopa kupiłam zagranicą a nie posiadam specyficznego słownictwa informatycznego to też nie mogę go oddać do niemieckiego serwisu.

Czy jest możliwość wymiany wiatraka w ramach gwarancji ? Dla mnie jest to nienormalna sytuacja żeby były takie szmery, szumy(zakłócenia) podczas pracy wiatraka - pomijam już czy chodzi o wolne czy szybkie obroty wentylatora bo to jestem w stanie jeszcze regulować ale jak już coś skrzeczy i nie ma lekkiej,płynnej pracy wiatraczka w nowym laptopie to już przegięcie. Mam staruszka 5 letniego A300 toshiba i wiatraczek jest zakurzony, grzeje się ale nie wydaje żadnych dźwięków, szmerów podczas pracy wiatraka.

Czy można wymienić dysk w ramach gwarancji ? chyba, że w serwisie mogą naprawić usterkę tak żeby w ogóle nie parkował bo nie wiem po co on to robi skoro nie ma wstrząsów, żadnego trzymania laptopa na kolanach.Nie jestem w stanie wytrzymać tego strzelania głowicy dysku. Strasznie irytujące - nie występuje to tak często ale czasami kilka razy pod rząd a czasami tylko kilka razy na dzień.

Jeśli ktoś z Was miał tego typu problemy i miał laptop z toshiby to proszę o bezpośredni kontakt .

Pozdrawiam

mam tylko screeny zrobione .jpg a w hd tune nie pokazują mi się informacje ? szum wiatraka mogę przesłać przez gg ale nie wiem na ile to będzie wiarygodne. To trzeba usłyszeć na żywo...
Ostatnio zmieniony 17 gru 2012, 22:07 przez caroline90, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post17 gru 2012, 22:01

Co do pracy wentylatora...
Sterowniki do chipsetu płyty głównej oraz układu graficznego zainstalowałaś po zmianie systemu ?
Czy wentylator wydaje takie odgłosy jakby łopatki wirnika uderzały / zahaczały o coś ?
Możliwe, że wentylator ma jakąś fabryczną wadę (może łożysko), wtedy w ramach gwarancji usuną usterkę.

Możesz skontaktować się z serwisem Toshiby w Polsce i przedstawić problem i spytać o proces gwarancyjny:
+48 22 4702004
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post17 gru 2012, 22:42

Zobacz, czy SMART będzie pokazany w: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”