Problem z uruchomienie komputera. Podejrzenie zasilacza
-
Witam, korzystając z okazji, w sprawie zasilacza, podepnę się pod temat. A więc, ostatnio w moim PC z dnia na dzień stało się coś takiego, iż chcę włączyć komputer, a po chwili komunikat "disk boot failure, press ...". Dlaczego obstawiam zasilacz ? Bo po pierwsze zauważyłem, iż wentylator w nim się nie kręci, po drugie, jest on na czarnej liście, a po trzecie, podświetlenie przycisku "power" niekiedy nie podświetlało się, ale wystarczyło delikatnie poruszyć kablami z zasilacza i było ok, teraz mogę grzebać w tych kablach i nic, zero reakcji. Zasilacz odłączałem i ponownie podłączyłem dokładnie wszystkie wtyczki i to samo.. Macie jeszcze jakieś propozycje ? Czy to może być winny zasilacz ?
- seba86mu
Sprawdź działanie komputera na innym zasilaczu.
Domyślam się, że nie masz, więc pożycz od kogoś lub zaproś znajomego z zasilaczem.
Domyślam się, że nie masz, więc pożycz od kogoś lub zaproś znajomego z zasilaczem.
-
Aha, a jest ew. jakiś domowy sposób na sprawdzenie tego dziadostwa ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Jak Masz miernik to coś tam zdziałasz.
-
Ok, a w razie konieczności wymiany, jaką moc najlepiej wziąć ? Mój obecny Xilence miał 480w, a mój sprzęt wygląda następująco:
-Intel C2D E6750 2,67ghz
-płyta gł. Gigabyte p35-ds4
-dysk samsung 400gb sata
-grafika, a w zasadzie 2x GF 8600GTS 512mb 128bit
-nagrywarka dvd
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Coś takiego by wystarczyło ?
Co do drugiego zasilacza, to próbowałem podłączyć stary zasilacz 300w, ale też nic to nie dało, ale jest jakoś z 2001 roku, stary komputer na nim chodzi, a obecny nie wiem czy miałby w ogóle prawo na nim wystartować, tzn. włączył się i to samo "disk boot failure..", a przycisk "power" również się nie podświetlił..
-Intel C2D E6750 2,67ghz
-płyta gł. Gigabyte p35-ds4
-dysk samsung 400gb sata
-grafika, a w zasadzie 2x GF 8600GTS 512mb 128bit
-nagrywarka dvd
Coś takiego by wystarczyło ?
Co do drugiego zasilacza, to próbowałem podłączyć stary zasilacz 300w, ale też nic to nie dało, ale jest jakoś z 2001 roku, stary komputer na nim chodzi, a obecny nie wiem czy miałby w ogóle prawo na nim wystartować, tzn. włączył się i to samo "disk boot failure..", a przycisk "power" również się nie podświetlił..
Ostatnio zmieniony 21 gru 2012, 22:00 przez DareX, łącznie zmieniany 1 raz.
- janpas
- Kontaktowanie:
możesz sobie policzyć zasilacz starczy 400 wat spoko ale markowy
ten co podałeś linka jest ok i styknie
lista złych i dobrych poniżej
http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/spis-dobrych-i-zlych-zasilaczy-t160.html
nie markowy to ok 500 wat i też będzie ok
możesz sobie policzyć zasilacz starczy 400 wat spoko ale markowy
ten co podałeś linka jest ok i styknie
lista złych i dobrych poniżej
http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/spis-dobrych-i-zlych-zasilaczy-t160.html
nie markowy to ok 500 wat i też będzie ok
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
Wiesz co, wolę jednak chyba wydać ciut więcej kaski i kupić coś markowego.. Chyba wezmę tego Aerocool'a, tylko chciałbym być pewnym na 100% czy to zasilacz. A jaka może być jeszcze inna przyczyna wyświetlania tego błędu ?
p.s Co do drugiego zasilacza, to próbowałem podłączyć stary zasilacz 300w, ale też nic to nie dało, ale jest jakoś z 2001 roku, stary komputer na nim chodzi, a obecny nie wiem czy miałby w ogóle prawo na nim wystartować, tzn. włączył się i to samo "disk boot failure..", a przycisk "power" również się nie podświetlił..
p.s Co do drugiego zasilacza, to próbowałem podłączyć stary zasilacz 300w, ale też nic to nie dało, ale jest jakoś z 2001 roku, stary komputer na nim chodzi, a obecny nie wiem czy miałby w ogóle prawo na nim wystartować, tzn. włączył się i to samo "disk boot failure..", a przycisk "power" również się nie podświetlił..
- seba86mu
DareX pisze:chciałbym być pewnym na 100% czy to zasilacz.
Miernik elektroniczny i do dzieła.
Pod obciążeniem mierzysz napięcie na liniach +5V i +12V (wtyczka MOLEX) oraz +3,3V (wtyczka ATX).
Napięcie nie powinno wykraczać poza normy ATX oraz nie powinno mieć dużych wahań, nawet jeżeli utrzymuje się w granicach norm => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
(Sekcja Sprawność zasilacza)
-
No ok, ale zważ na fakt, iż nie mogę zalogować się w ogóle do systemu, więc jak mam go wymierzyć pod obciążeniem ?
- seba86mu
Zmierz wobec tego bez obciążenia w spoczynku. Może już tutaj wykaże nieprawidłowości.
-
Okej, postaram się to jak najszybciej zrobić.
W sumie, wg mnie, skoro system nawet nie chce się zalogować to ew. już od początku zasilacz nie podaje odpowiedniego napięcia, aby "wzbudzić" dysk, dobrze kombinuję ?
W sumie, wg mnie, skoro system nawet nie chce się zalogować to ew. już od początku zasilacz nie podaje odpowiedniego napięcia, aby "wzbudzić" dysk, dobrze kombinuję ?
- seba86mu
DareX pisze:dobrze kombinuję ?
Dobrze, ale trzeba to sprawdzić.
-
Ok, komputer "ożył", szczerze nie wiem co było przyczyną, bo kilka razy odłączałem wszystkie wtyczki etc i za którymś razem chyba podpiąłem dodatkowo stację dyskietek i zadziałał.. Nie wiem.
Tylko teraz wiatrak w zasilaczu stoi, zero reakcji, więc wykombinowałem taki patent, a mianowicie, od dołu zamontowałem wiatrak 92mm, który dmucha do środka, a z tyłu zasilacza wentyl 80mm, który zaciąga na zewnątrz ciepłe powietrze, zda to egzamin ?
Tylko teraz wiatrak w zasilaczu stoi, zero reakcji, więc wykombinowałem taki patent, a mianowicie, od dołu zamontowałem wiatrak 92mm, który dmucha do środka, a z tyłu zasilacza wentyl 80mm, który zaciąga na zewnątrz ciepłe powietrze, zda to egzamin ?
- seba86mu
DareX pisze:zamontowałem wiatrak 92mm, który dmucha do środka, a z tyłu zasilacza wentyl 80mm, który zaciąga na zewnątrz ciepłe powietrze, zda to egzamin ?
Po części zda to egzamin, ale hałasu będziesz miał co niemiara.
Lepiej byłoby wymienić ten uszkodzony wentylator w zasilaczu.
-
Noo, hałasu feste, ale tym się nie zrażam, a co do samej wymiany tego wiatraka, nie wiem czy jest sens inwestować w ten zasilacz ? Bo pewnie nowy wentylator wyniesie mnie ~50zł, a za 140 mam AeroCool'a 450w 
No nie wiem, póki co chciałbym chociaż przetrzymać na tej "prowizorce".

No nie wiem, póki co chciałbym chociaż przetrzymać na tej "prowizorce".
-
- Reklama