Witam,
Stare: 2x2GB KHX1600C9D3X2K2/4g
Chciałem dodać 4gb pamięci mając już wcześniej 2x2gb, aby mieć 8GB więc kupiłem nową kość RAM: Kingston DDR3 HyperX Genesis 4GB/1600 CL9-9-9-27 (KHX1600C9D3/4G). Parametry identyczne jak w starej.
Gdy wkładam ją w slot, podczas uruchamiania komputera nic nie pokazuje się na ekranie. Płyta główna nie wydaje też żadnych dźwięków. Płyta główna to: Asrock 970 extreme4. Ma system Dr. debug, który pokazuje kod nr. 50. Memory initialization error: Invalid memory type or on compatibile memory speed. Gdy wyjmę tą kość pamięci wszystko działa tak jak wcześniej.
Gdy włożę tylko samą nową pamięć też system startuje normalnie. Problem występuje tylko wtedy gdy włożone są wszystkie razem.
Niżej zdjęcia:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Bardzo proszę o pomoc co jest w takim razie nie tak? Kości mają identyczne parametry.
Problem z uruchomieniem komputera po dokupieniu nowego RAMu
-
- seba86mu
1q2w3e4r pisze:Parametry identyczne jak w starej.
Nie za bardzo identyczne, bo miałeś dwie kości po 2GB, które pracowały w trybie Dual-Channel, a teraz dołożyłeś jedną kość 4GB i kości pracują w trybie Single-Channel.
Niektóre płyty główne są bardzo uczulone na takie kombinacje. Wszystkie kości powinny mieć te same parametry i pojemność i powinny pracować parami.
Miałeś tryb Dual, mogłeś dokupić identyczny komplet pamięci (2x2GB) i zapewne wszystko działałoby bez problemu.
Instrukcja Twojej płyty głównej w ogóle nie uwzględnia zestawienia z trzech kości pamięci.
Mogłeś zapytać przed zakupem.
Zresztą na co Ci 8GB RAM-u. W grach nie odczujesz kompletnie żadnej różnicy pomiędzy 4GB, a 8GB, no chyba że wykonujesz jakieś zasobożerne prace na komputerze.
Jak dla mnie nic nie wykombinujesz.
Wyciągnij dwie stare kości i włóż samą nową, pewnie będzie działało, ale tak czy inaczej nic Ci to nie da.
P.S.
Możesz spróbować jeszcze z ustawieniem kości kolejno: szara, szara niebieska lub szara, niebieska, szara.
Zresetuj również BIOS.
-
Dzięki za odpowiedź. Pytałem przed zakupem znajomego. Mówił, że najlepiej włożyć identyczne. Zapytałem się go czy jest możliwość dodania jednej kości 4gb o tych samych parametrach ponieważ w przyszłości chciałbym dokupić więcej. Mówił, że jest taka możliwość więc tak zrobiłem. Pamięć kupowałem w X-COM tam też przed zakupem zapytałem się czy mogę ją kupić podając model starych i powiedzieli, ze od strony technicznej nie widzimy przeciwwskazań w kwestii współpracy wskazanych pamięci.
Teraz sprzedawać wszystkiego to się raczej nie opłaca. Mogę się zdecydować dokupić drugą identyczną kość 4GB.
Czy konfiguracja: 2x2GB KHX1600C9D3X2K2/4g + 2x4GB HX1600C9D3/4G do płyty głównej Asrock 970 extreme4 będzie działać na 100% ?
P.S Często pracuję z grafiką i jednocześnie mam otworzonych wiele zakładek w Chrome i użycie 4gb RAMu to był standard. Dlatego zdecydowałem się na dodatkowy zakup.
Teraz sprzedawać wszystkiego to się raczej nie opłaca. Mogę się zdecydować dokupić drugą identyczną kość 4GB.
Czy konfiguracja: 2x2GB KHX1600C9D3X2K2/4g + 2x4GB HX1600C9D3/4G do płyty głównej Asrock 970 extreme4 będzie działać na 100% ?
P.S Często pracuję z grafiką i jednocześnie mam otworzonych wiele zakładek w Chrome i użycie 4gb RAMu to był standard. Dlatego zdecydowałem się na dodatkowy zakup.
- seba86mu
1q2w3e4r pisze:Mogę się zdecydować dokupić drugą identyczną kość 4GB.
To jest bez sensu.
Nie odpowiedziałeś na co Ci w ogóle tyle pamięci jest potrzebne.
1q2w3e4r pisze:Czy konfiguracja: 2x2GB KHX1600C9D3X2K2/4g + 2x4GB HX1600C9D3/4G do płyty głównej Asrock 970 extreme4 będzie działać na 100% ?
Nie mam pojęcia. Pary kości będą mieć wtedy różną pojemność.
Zapytaj czy nie wymienią Ci tej kości na komplet 2x 2GB.
Widzę, że miałbyś tylko 24 zł. dopłaty.
-
To jest bez sensu.
Nie odpowiedziałeś na co Ci w ogóle tyle pamięci jest potrzebne.
Pisałem dlaczego w poprzedniej wiadomości w P.S

Ja patrzę w instrukcji i doczytać się nie mogę czy na pewno nie można mieć takiej konfiguracji. W starych płytach głównych można było. Średnio u mnie z angielskim. Jakby Ci się chciało to tutaj jest instrukcja: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 06 maja 2013, 21:46 --
Pomógł reset biosu.
-
- Reklama