Problem z zasilaczem

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
melman

Użytkownik

Problem z zasilaczem

Post14 lis 2010, 14:48

Witam

Mam komputer od znajomego, który nie działa
, wogóle nie reaguje na włączanie, jedynie przy włączaniu POWER na obudowie jest ledwo słyszalny dźwięk zasilacza(wiatraczek nie pracuje).

Zamieszczam zdjęcia zasilacza:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Podłączyłem mój zasilacz (FEEL III 400ATX) do tego komputera
i normalnie działa, jednak przy pierwszym włączaniu był kilkunastu sekundowy dźwięk głośniczka, wydaje mi się że z płyty głównej, gdyż jednocześnie jest drugi, krótki dźwięk, chyba z głośniczka w obudowie ( głośniczki te mogą piszczeć w odwrotnej kolejności) po ponownym uruchomieniu nie ma już tego długiego wdzięku.

Potem przełożyłem zasilacz z uszkodzonego kompa do mojego i działa poprawnie. Według wskazówek tego użytkownika Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
dokonałem pomiarów i wyszło:
12v- pomiar 12,21
5v- pomiar 5,16
pomiary te są robione bez programu do obciążania kompa bo nie chce se nic zepsuć.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z zasilaczem

Post14 lis 2010, 15:04

Wygląda jakby obydwa zasilacze dla tamtego były za słabe. Jesteś w stanie skombinować firmowy zasilacz?
Inna sprawa te piszczenie, musiałbyś trochę rozebrać kompa, przedmuchać gniazda rozszerzeń i pamięci, a składając sprawdzić czy wszystkie kable dodatkowego zasilania są prawidłowo podpięte.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

melman

Użytkownik

Problem z zasilaczem

Post15 lis 2010, 20:22

Wiem już co oznaczał długi pisk głośniczka przy pierwszym załączaniu kompa - wiatraczek na procesorze startował dopiero po ok. 25 sekund od pierwszego uruchomienia, potem mimo odcięcia całkowitego od sieci zasilającej, już nie powtarza się wdzięk.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z zasilaczem

Post15 lis 2010, 22:45

No to czyszczenie wiatraka albo jego wymiana.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”