Problematyczny dysk a Windows

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
kasia005

Użytkownik

Post01 maja 2013, 16:40

Witam, proszę o poradę. Otóż posypała mi się partycja na jednym z dysków twardych w moim komputerze (nie na tym na którym jest system). System jest już na nowo wgrany, ale do partycji X nie ma dostępu (nie pokazuje jej rozmiaru i nie można się dostać do danych na niej zapisanych). Wyjęłam dysk bo myślałam nad odzyskaniem danych w profesjonalnej firmie ale to droga zabawa więc pewnie spróbuję je odzyskać programem komputerowym.

I tu pytanie: czy włożenie takiego problematycznego dysku do kompa i każdorazowe sprawdzanie i aktywowanie go przez windows (podczas uruchamiania komputera) nie wpłynie na dane jakie są na tej "niedostępnej" partycji? Tzn czy to w jakiś sposób nie pogorszy dostępu do tych danych lub czy może to utrudnić ich późniejsze odzyskanie? Przykładowo poprzez nadpisanie danych czy coś podobnego? A może samo uruchamianie dysku nie ma związku z danymi na nim zpisanymi?

Dzięki, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post03 maja 2013, 16:45

Witam pierwsze pytanie ile krzyknęła firma ?
drugi jak często będzie sprawdzać może się sypnąć coś w końcu
a jak nadpisać skoro do tej partycji X brak dostępu
jest kilka rozwiązań na to
czemu system naprawia ten dysk proszę opisać to
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

kasia005

Użytkownik

Post04 maja 2013, 14:31

Firma jeszcze nawet nie krzyknęła ceny a ja już się zniechęciłam patrząc na orientacyjny cennik ;) Dlatego chcę narazie spróbować odzyskać je programem komputerowym, bo to dużo taniej wychodzi. Podłączyć dysk chciałam - jak wszystko pojdzie dobrze tylko raz lub dwa do kompa. Dostępu do partycji X owszem brak ale ja się na tym nie znam, stąd właśnie moje pytanie bo zastanawiałam się czy samo "aktywowanie" dysku przez Windows nie zrobi danym z tej partycji jakichś szkód itp.?

Smego dysku narazie nie chcę naprawiać. Po prostu chcę wiedzieć czy podłączanie go pod Windows jest bezpieczne dla danych tam zapisanych, które chciałabym spróbować prędzej czy później odzyskać...

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 maja 2013, 00:17

ta nie widoczna partycja jaki system plików RAW ?
nie napisano nic na temat czemu system naprawia ? jak aktywowanie co system robi ?
i podaj smart tego dysku
możesz użyć linuksowych narzędzi do odzysku
Grunt to spokój

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

kasia005

Użytkownik

Post05 maja 2013, 10:56

Nie mam pojęcia jaki ma system plików bo dysk jest odłączony w tej chwili. Boję się go podłączyć. Windows nie naprawia dysku, żle się wyraziłam - chodziło mi o to, że z każdym włączaniem się systemu ten dysk jest "czytany" przez system i czy takie czytanie tego dysku nie zaszkodzi danym.

Smart też chcę zrobić ale najpierw chcę wiedzieć czy bezpieczne dla dysku i danych jest jego podłączenie do laptopa, czy może nie podłączać go już i dla bezpieczeństwa oddać od razu do firmy zajmującej się odzyskiwaniem danych...

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 maja 2013, 11:06

Nie rozumiem pierw piszesz X nie widoczny system zainstalowany
podepnij ten dysk skoro go wczytuje
albo spróbuj z live CD jakiejś dystrybucji
odpal i zobacz co z nim jest
Grunt to spokój