Witam
Gdy się zaloguję do systemu i pochodzi z 1 minutę wiatraczek z karty graficznej zaczyna "chodzić" na maksymalnych obrotach, przy tym robi bardzo głośny hałas. Nie wiem czym to może być spowodowane.
Dodam że odpiąłem kartę graficzną, odkręciłem wiatrak, przeczyściłem wszystko dokładnie, sloty na płycie głównej.
Zaledwie po jednej minucie działania wiatraka na 100% wyłączyłem komputer i sprawdziłem kartę graficzną tzn wiatrak i był on tak gorący (1 minuta działania), że równie dobrze "jajko mogłem usmażyć".
Specyfikacja komputera:
System: Windows 7 Ultimate SP1 64 bit
Płyta główna: Gigabyte GA-P61-DS3-B3
Karta graficzna: GeForce GT 440
Procesor: Intel(R) Pentium(R) CPU G620 @ 2.60GHz, 2600 MHz, Rdzenie: 2, Procesory logiczne: 2
Zasilacz: Tracer be cool 420 W
Sterowniki do karty graficznej i płyty głównej są aktualne.
Przegrzewanie się karty graficznej
- LupeR
A nałożyłeś pastę termoprzewodzącą?
Jak możesz to podaj odczyt temperatur z programu HWMonitor (screen okna programu).
Jak możesz to podaj odczyt temperatur z programu HWMonitor (screen okna programu).
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
- XMan
jw
Oprócz tego:
Czasami po zainstalowaniu starszych sterowników do karty graficznej problem znika.
Przykład:
problemy/odinstalowanie-sterownikow-ati-problem-t27680.html
Dotyczy laptopa ale na stacjonarnych bywa podobnie...
Oprócz tego:
Sterowniki do karty graficznej i płyty głównej są aktualne.
Czasami po zainstalowaniu starszych sterowników do karty graficznej problem znika.
Przykład:
problemy/odinstalowanie-sterownikow-ati-problem-t27680.html
Dotyczy laptopa ale na stacjonarnych bywa podobnie...
- seba86mu
Minio215 pisze:Karta graficzna: GeForce GT 440
Od jakiego producenta jest ta karta ? Jakie tam jest konkretnie chłodzenie ?
Tak jak napisał wcześniej LupeR przed ponownym założeniem chłodzenia na kartę powinieneś nałożyć świeżą pastę termoprzewodzącą na GPU karty, ponieważ będzie jeszcze gorzej jak było przed czyszczeniem.
-
- Reklama